Trei din patru oameni se confruntă cu o frică ieșită din comun atunci când trebuie să vorbească în fața unei audiențe. Dacă și dumneavoastră vă numărați printre aceștia, ceea ce trebuie să faceți este, în primul rând, să conștientizați că aceasta anxietate este mult mai comună decât credeți. În al doilea rând, pentru a vă îmbunătăți calitățile de orator  și pentru ca următoarea dumneavoastră prezentare să fie una de succes, ar trebui să rețineți și aplicați următoarele sfaturi:

  1. Faceți publicul dumneavoastră să se simtă special. „Cu cât puteți mai mult accent pe ascultători, cu atât veți avea mai puține anxietăți în privința felului în care arătați sau vorbiți”, menționează coach-ul și autorul Beverly Flaxington. În plus, oamenii din fața dumneavoastră vor observa dacă sunteți cu adevărat implicat în ceea ce faceți, vor fi mai atenți la ce anume doriți să le transmiteți și se vor simți mai bine pe tot parcursul prezentării.
  2. Dezvoltați-vă un limbaj nonverbal optim. Este foarte simplu să stați drept, să țineți capul sus și să respirați adânc atunci când vă aflați în fața unei audiențe. Aceste mici schimbări în limbajul nonverbal vă vor ajuta să exprimați încredere și leadership.
  3. Nu distrageți audiența cu prea multe slide-uri. Un studiu din 2010 a demonstrat că, atunci când audiențele ascultă pe cineva vorbind, undele lor cerebrale încep să se sincronizeze, ajutând mesajul să fie transmis și înțeles mult mai eficient. Folosirea mult prea multor slide-uri în prezentare poate întrerupe sau îngreuna acest proces.
  4. Înfruntați-vă frica…în scris. Pentru unii, poate să nu pară cea mai bună idee, dar o modalitate foarte eficientă de a vă depăși fricile este să le înfruntați direct. Cum puteți face acest lucru în cazul unei prezentări? Puneți în scris scenariile de care vă este cel mai frică; sunt acestea chiar atât de înfricoșătoare?

    Citește și Cum să îți gestionezi emoțiile ca un adevărat profesionist


  5. Reduceți din durata prezentării. Studiile arată că oamenii își pierd concentrarea după 10-20 de minute chiar și în cazul celor mai reușite prezentări. Încercați să comprimați mesajul pe care îl aveți de transmis sau, dacă aveți prea multe lucruri de spus, concentrați-vă asupra celor mai importante idei la începutul și la încheierea prezentării – acestea sunt momentele în care audiența manifestă cel mai ridicat nivel de atenție.
  6. Folosiți propriul dumneavoastră stil. Nu încercați să păreți altfel decât sunteți în realitate, deoarece audiența va observa. Persoanele introvertite nu ar trebui să încerce să pară extrovertite, iar oamenii foarte serioși nu ar trebui să încerce să introducă umor forțat în propriul discurs.

Platforma Great People Inside le oferă organizațiilor posibilitatea de gestiona ciclul complet de viață al fiecărui angajat în companie, asigurându-se de rezultate optime, atât pentru angajat cât și pentru angajator. Productivitatea, nivelul de engagement, wellbeing și retenția angajaților sunt doar câteva dintre aspectele ce pot fi îmbunătățite considerabil. Pentru mai multe detalii, click aici.

solicita evaluare gratuita blog

Sursă: Inc.com