Limbajul trupului este extrem de important când vine vorba de creșterea productivității și excelența în afaceri – am mai scris pe această temă și voi scrie din nou. Este posibil să nu fi întâlnit până acum unele din exemplele pe care le voi da. Acestea sunt simple, ușor de implementat și surprinzător de eficiente în creșterea productivității, îmbunătățirea afacerii și creșterea succesului în vânzări.

1. Stați drept

Postura nu este utilă doar pentru spate, ea afectează modul în care vă percep ceilalți. Să ne imaginăm că sunteți la o întrevedere cu un potențial client. Dacă acesta vă vede stând drept, va fi mult mai probabil să aibă gânduri pozitive despre dumneavoastră (cel puțin așa ne indică un studiu realizat de Ohio State University). Astfel, poziția corectă poate spori succesul în vânzări.

2. Țineți în mână o ceașcă de cafea

Poate fi greu de crezut, dar ținând în mână o ceașcă de cafea le veți inspira celor din jur încredere. Principiul nu se aplică însă și băuturilor reci. Cercetătorii de la Yale au determinat că oamenii care țin în mână o băutură caldă sunt mult mai adesea percepuți ca fiind de încredere, într-un interval de timp scurt. De ce? Imposibil de spus. Cu toate acestea, construirea unei relații de încredere cu potențialii clienți este un mare atu în ceea ce privește succesul în afaceri. Cu toate acestea, poate apărea o mică problemă. Același studiu a determinat că faptul de a ține în mână o ceașcă de cafea poate avea un impact negativ asupra abilităților de negociere, deoarece oamenii vor considera că sunteți mai binevoitor. Prin urmare nu ar strica să abordați problema cu o doză de scepticism. Atunci când negociați, beți o băutură rece. Când vreți să câștigați încrederea altcuiva, beți o băutură caldă.

 3. Sincronizați-vă mișcările corporale

Acest aspect este legat de creșterea productivității. Conform unui studiu al Universității Stanford, oamenii care colaborează la un proiect își sporesc productivitatea prin soluții mai creative, atunci când se sincronizează în mișcări. Rezultatul este o productivitate mai mare în lucrul în echipă, prin colaborare și inovare.

 4. Strângeți o minge în mâna stângă

Nu lucrați bine în condiții de stres? Strângeți în mână o minge. Dacă sunteți dreptaci, strângeți mingea în mâna stângă, pentru a vă crește productivitatea. Teoria aceasta se bazează pe observarea atleților. Conform Dr. Carol Goman, președintele Kinsey Consulting Services, „atunci când atleții experimentați au performanțe slabe, acest lucru se poate datora faptului că se concentrează prea mult asupra mișcărilor realizate (ceea ce, în cazul dreptacilor reprezintă o funcție a emisferei cerebrale drepte), în loc să se bazeze pe abilități motorii automate, dezvoltate prin ani de exerciții (ceea ce corespunde funcției emisferei stângi)”. Aceeași regulă se aplică situațiilor stresante din lumea afacerilor.

5. Relaxați-vă mușchii feței

De exemplu, dacă un e-mail citit vă indispune, nu vă încruntați. Cercetările ne arată că dacă vă încruntați, rezultatul va fi un ton verbal mai furios. Aceeași regulă se aplică și în conversația verbală – cu cât pare mai furioasă figura dumneavoastră, cu atât veți avea un ton mai furios. Dacă vă întâlniți cu un client la o cafea, străduiți-vă să mențineți o expresie neutră. Veți avea un ton mult mai plăcut și probabil veți avea mai mult succes în vânzări.

6. Începeți cu o strângere de mână

Mi-am învățat câinele să facă acest lucru și mi se pare mult mai simpatic acum. Pe de altă parte, știința indică faptul că o strângere de mână înaintea unei negocieri comerciale are în general ca rezultat o afacere mai echitabilă decât în cazul celor care au atacat direct problema. O strângere de mână înaintea unei afaceri comunică o doză de căldură și cooperare, aducându-vă beneficii și pe viitor.

7. Coborâți-vă intonația vocii

Cercetătorii de la Universitatea Duke au descoperit că frecvența de 125 Hz este cea mai plăcută frecvență a vocii umane. În studiu, cercetătorii au descoperit că o scădere de 22 Hz a frecvenței vocii corelează cu o creștere de 18.7000 de dolari a salariului de director în America. Acest lucru poate fi mai greu de realizat pentru unii, dar vă puteți afirma autoritatea printr-o intonație constantă. Gândiți-vă în ce măsură ar putea corela cu succesul în vânzări, sau cu creșterea productivității departamentului dumneavoastră.

8. Realizați o impresie puternică

Creierul are nevoie doar de 200 milisecunde pentru a colecta cea mai mare parte a informațiilor de care are nevoie pentru a determina starea emoțională a unei persoane după expresia feței. Asta înseamnă că nu aveți timp să abordați un client sau să intrați într-o ședință și să vă încălziți pe parcurs. Rezervați-vă câteva minute pentru a pregăti introducerea. Astfel puteți motiva mai bine o echipă pentru ca aceasta să își crească productivitatea, având ca rezultat succesul în vânzări.

9. Acceptați un ușor contact fizic

Este bine să folosiți formulări elaborate (și nu strică să încercați să citiți limbajul trupului celorlalți), dar o ușoară bătaie pe umăr poate face minuni pentru succesul în afaceri. Prin studierea ospătarilor, cercetătorii au descoperit că, acei clienți care nu au fost atinși de chelneri au lăsat în medie un bacșiș de 12%. Pe de altă parte, clienții care au fost atinși pe umăr au lăsat 14%, iar cei care au fost atinși de două ori pe mână au lăsat 17 %. În contextul comercial, cumpărătorii care au fost atinși ușor au petrecut mai mult timp în magazin, au cumpărat mai mult și au avut o evaluare favorabilă a experienței, în general. Dacă este adecvat, atingeți ușor pe umăr potențialul client pentru a crește șansele unei vânzări reușite.

10. Încordați-vă

Încordați-vă mușchii. Universitatea Națională din Singapore și Universitatea Chicago au determinat că oamenii care își încordează mușchii își sporesc gradul de autocontrol și voință. Deci, prin încordarea degetelor, gambelor, bicepșilor etc., vă puteți crește productivitatea, menținându-vă concentrarea asupra sarcinii curente.

Corpul și mintea dumnavoastră lucrează în tandem, iar limbajul corpului schimbă în mod pozitiv sau negativ modul în care vă percep ceilalți. Încercați să adoptați o mai bună poziție pentru a vă crește productivitatea și succesul în vânzări.

Aveți alte sfaturi pentru creșterea productivității și succesului în vânzări? Lăsați-ne un comentariu în secțiunea de mai jos.