Conștiința deplină sau capacitatea de a trăi în prezent (Mindfulness) are mult mai multe beneficii decât creșterea productivității la locul de muncă. Aceasta poate chiar sa mărească capacitatea creierului uman. Potrivit Harvard Business Review, studiile recente aduc dovezi puternice că practicarea, fără a judeca, a conștientizării prezentului (mindfulness) schimbă creierul, și o face în modalități despre care ar trebui să știe oricine lucrează în mediul complex al afacerilor din prezent și, cu siguranță, orice lider.

După participarea la un program de opt luni pentru a dezvolta conștiința deplină, densitatea creierelor subiecților la studiu s-a mărit. Exista opt regiuni diferite ale creierului care sunt afectate de conștientizarea deplină, iar două dintre acestea sunt strict necesare pentru un leadership eficient.

Prima regiune se numește cortexul cingular anterior, care este responsabil pentru autocontrol. Acesta limitează reacțiile impulsive atunci când trebuie luate decizii importante, dar și direcționează atenția asupra comportamentului. Cei cu traume în aceasta zonă, de exemplu, sunt mult mai impulsivi și agresivi, iar rezultatele obținute în urma unor teste ce verifică flexibilitatea mentală au fost slabe. Cortexul cingular anterior ajută și în luarea unor decizii optime, deoarece este asociat cu învățarea din deciziile trecute.

Cealaltă regiune afectată a creierului de către conștientizarea deplină este hippocampus-ul, care este responsabil de emoții și memorie. Hippocampus-ul poate suferi traume datorate stresului, iar cei cu un hippocampus mai mic au suferit deseori de stres post-traumatic si depresie. Una peste alta, hippocampus-ul îmbunătățește capacitatea omului de a-și reveni, dar si mărește productivitatea, printre altele.

Potrivit unui reportaj HBR, “neurocercetătorii au arătat că practica conștiinței depline afectează zone ale creierului ce sunt strâns legate de percepție, conștientizarea trupului, toleranță la durere, reglarea emoțiilor, introspecție, gândire complexă și conștientizarea de sine.”

Pentru a putea menține în ordine obligațiile și responsabilitațile de a gestiona o organizație, liderii eficienți trebuie să practice conștientizarea deplină. Studiile arată că meditația este absolut necesară pentru a mări productivitatea prin conștientizare deplină. Este de la sine înțeles că toți angajații, indiferent de nivelul lor profesional, trebuie să practice în mod activ conștientizarea deplină. Studiul a enunțat faptul că oamenii care meditează „demonstrează performanțe superioare la testele de autocontrol, nu se lasă distrași și aleg raspunsurile corecte mai des decât cei care nu meditează.”

Am ales să vă ofer câteva sfaturi pentru a mări productivitatea, preluate din Forbes, cu scopul de a vă ajuta să meditați mai eficient și a reuși să ajungeți la o adevarată conștientizare deplină a prezentului.

  •  Uită și iartă. Nu iți bate capul cu toate lucrurile minore care te deranjează. Există lucruri mult mai importante asupra cărora te poți concentra.
  • Respiră adânc. Nu le răspunde celorlalți când ești nervos. De exemplu, atunci când primești un email care te supară în mod special, asteaptă cateva secunde pentru a te aduna înainte să trimiți un raspuns.
  • Nu-i judeca pe ceilalți. Ce fac ceilați e treaba lor și, în afara cazului în care te afectează și pe tine, nu are de ce să te intereseze. Dacă cineva face o greșeală, ajută-l să o vadă ca pe o oportunitate de a învăța în loc de motiv de supărare.
  • Cunoaște-ți intențiile. Găsește motivele pentru care faci lucrurile pe care le faci, iar daca simți că asta este o pierdere de vreme, treci mai departe cu altceva.
  • Începe ziua cu o minte libera. Trezește-te puțin mai devreme pentru a savura o ceașca de cafea, sau ieși afară pentru o alergare scurtă. Fă ceva pentru a-ți limpezi mintea înainte de o zi grea.
  • Respectă-i pe toți. Chiar și pe oamenii pe care nu-i suporți. De fapt, respectându-i pe cei care te irită cu adevarat, poti învața care sunt punctele lor tari și poți fi mai obiectiv legat de propriile tale slăbiciuni.
  • Fii umil. Este bine să-ți sărbatorești victoriile, dar nu exagera. Dacă te atașezi mult prea mult de victoriile tale, te va durea mult mai rău în momentul în care, ocazional, vei și pierde.
  • Gasește fericire în tot ceea ce faci. Există ceva satisfăcător în orice sarcină. Dacă încerci, poți găsi un lucru care să te facă fericit în orice.
  • Dormi. Dalai Lama a spus că “Somnul este cea mai bună meditație”

În concluzie, respiră adânc și exersează puțin conștientizarea absolută. Îți va îmbunătăți funcțiile creierului și iți va mări productivitatea. Poate avea un impact major asupra fericirii și a stării de bine și te poate ajuta în mult mai multe domenii decât cariera ta.