Este din ce în ce mai clar faptul că flexibilitatea programului de lucru este unul dintre beneficiile cele mai dorite la ora actuală.  Există oameni din domeniul resurselor umane ce au ajuns să definească flexibilitatea ca fiind noua rețetă a succesului. Studii recente au demonstrat faptul că flexibilitatea programului reduce stresul și îmbunătățește productivitatea și, în același timp, le oferă angajaților posibilitatea de a-și gestiona timpul astfel încât să-și poată rezolva orice probleme personale. Deși se pare că acest tip de beneficiu primește din ce în ce mai multă atenție în cadrul companiilor, asta nu înseamnă că nu există și anumite aspecte negative ale acestui trend.

Doriți ca angajații dumneavoastră să lucreze mai mult? Oferiți-le flexibilitate

Primul dezavantaj ce apare din cauza flexibilității programului de lucru nu este ceva suprinzător și este cunoscut în special de acele persoane ce au ajuns să își gestioneze propria afacere. Doar pentru că vă puteți alege propriul program de lucru, asta nu înseamnă că veți avea un program normal sau mai lejer. De fapt, conform studiului efectuat de sociologul britanic Heejung Chung, s-a descoperit că oamenii ce au control asupra programului lor de lucru tind să lucreze mult mai mult decât ceilalți.

Datele studiului au fost adunate în Germania pe parcursul a mai mulți ani, pentru a observa ce se întâmplă în momentul în care angajații au mai mult control asupra propriilor ore de lucru.

S-a descoperit a fi adevărată această tendință a oamenilor să lucreze mai mult în momentul în care dețin controlul asupra programului lor chiar și atunci când ocupă funcții înalte. Această creștere a orelor de muncă s-a intensificat în momentul în care angajații aveau autonomie totală asupra programului lor de lucru.


Citește și Consumul excesiv de mail-uri dăunează grav productivității


Studii mai vechi din Statele Unite ajunseseră la aceeași concluzie: Dacă managerii își doresc ca angajații să lucreze mai mult, tot ce au de făcut este să le ofere flexibilitate. Cu toate acestea, există riscul ca angajații să resimtă munca în plus pe care o desfășoară și să ajungă  la extenuare.

Setarea propriului program necesită putere mentală

Angajații pot ajunge să lucreze ore suplimentare atunci când își creează propriul program, dar își ajustează rutina pe baza energiei de care dispun și sunt mult mai productivi. Sună credibil, nu? De fapt, lucrurile stau puțin diferit. Un studiu realizat de către Harvard ne arată cu totul și cu totul altceva. În cadrul acestui studiu, au fost examinate peste 2 milioane de documente ale unor firme ce plătesc doctori pentru a oferi diagnostice pe baza radiografiilor, ecografiilor etc. Doctorii erau sfătuiți să se ocupe de fiecare caz în parte, în ordinea în care primeau radiografiile. Medicii care alegeau să lucreze după propriul program nu reușeau să acopere același număr de radiografii. Această informație a fost mai mult decât utilă pentru managerii de spitale, deoarece au putut observa care sunt problemele atunci când doctorii își aleg propriul program. În momentul în care medicii se gândesc când și cum să își programeze munca, ajung să consume foarte multă energie și nu își mai duc la bun sfârșit sarcinile. Pe scurt, atunci când programul este flexibil, se pierde timp în momentul în care oamenii nu se pot decide cu ce anume ar trebui să înceapă.

Este flexibilitatea un plus pentru productivitatea și fericirea angajaților?

Răspunsul la această întrebare depinde foarte mult de industria în care angajatul lucrează, ce personalitate are acesta și care este natura muncii sale. Flexibilitatea implică compromisuri. Angajații sunt încântați în momentul în care dispun de această posibilitate, dar se pot suprasolicita dacă nu sunt îndrumați corespunzător. Productivitatea ar putea crește atunci când sarcina implică și creativitate, dar se poate pierde timp în momentul în care oamenii au de îndeplinit activități de rutină. Cea mai bună soluție depinde de context, iar pentru a lua cea mai bună decizie pentru echipa dumneavoastră, este esențial de înțeles faptul că flexibilitatea nu are numai avantaje și ca orice altă politică implementată la nivel de companie poate avea efecte negative.

Great People Inside oferă soluții complete de evaluare și ușor de utilizat în toate procesele de resurse umane, de la atragerea și selecția candidaților potriviți până la dezvoltarea, integrarea și retenția angajaților. GR8 Productivity Gap este un instrument eficient pentru a măsura evoluția unui angajat de-a lungul timpului. Prin compararea a 2 evaluări făcute înainte și după training, instrumentul îți permite să analizezi atât dezvoltarea angajatului, cât și implicarea acestuia pe parcursul acestui proces. Având acest aspect în minte, evaluarea poate fi folosită ca un instrument pentru eficientizarea dezvoltării angajaților cât și pentru programele de management al talentelor. Pentru mai multe detalii, click aici.

solicita evaluare gratuita blog

Sursa: inc.com