Atunci când întâlniți termenul de performer de top (peak performer), la ce vă gândiți? Cel mai probabil, vă imaginați o persoană care lucrează constant în condiții extreme de stres și care își duce sarcinile la bun sfârșit, indiferent de dificultăți. În acest sens, primii oameni care ne vin în minte pot fi atleții, avocații sau chiar astronauții. Totuși, cercetătorii Friederike Fabritius and Hans W. Hagemann conturează o altă definiție în cea mai recentă carte a lor, The Leading Brain. Pentru aceștia, să fii un performer de top nu înseamnă neapărat să fii extrem de rezistent la stres, ci să reușești să îți găsești echilibrul perfect între stres și relaxare care îți permite să funcționezi la cel mai înalt nivel.

Dacă ești genul de persoană care dă tot ce are mai bun atunci când află, în ultimul moment, că trebuie să îi țină locul unui coleg la o prezentare sau când se află în situații cu deadline-uri apropiate, atunci nivelul tău optim de stres este unul ridicat. Dacă preferi să lucrezi în condiții controlate și te simți copleșit/ă de schimbările de ultim moment, atunci nivelul tău optim de stres este unul scăzut.

De ce reacționează oamenii atât de diferit la stres ? Totul se reduce la anumite reacții chimice: oamenii de știință au identificat trei neurotransmițători care joacă un rol cheie pentru nivelul nostru de stres și pentru performanța noastră. Totuși, contrar credinței populare, doar pentru că cineva nu poate rezista stresului ridicat în mod constant, asta nu înseamnă că persoana respectivă nu poate da dovadă de performanțe ridicate. În realitate, astfel de persoane trebuie doar să lucreze într-un mediu stabil și calm pentru a ajunge la potențialul lor maxim.


Citește și Rațiune vs Emoții: de ce luăm, de multe ori, decizii contrare propriului interes


Așadar, în loc să te lupți împotriva datelor tale genetice, ar trebui să faci tot posibilul pentru a-ți conștientiza condiția și, dacă nu lucrezi în condițiile optime pentru tine, să găsești o modalitate de a ajunge la ele. Asta poate însemna să faci o schimbare la locul de muncă, să lucrezi alături de colegii tăi pentru a optimiza condițiile sau pur și simplu să îți găsești alt loc de muncă. Mai mult, o altă variantă relevată de către Fabritius și Hagemann a fost exercițiul; aceștia au demonstrat că, dacă ești genul de persoană care preferă să lucreze în condiții de stres scăzut, plimbările sau yoga te pot ajuta să lucrezi la nivelul optim, iar dacă, în schimb, preferi condițiile de stres ridicat, sporturile competitive și alte activități intense sunt cele recomandate pentru tine.

Dacă ești manager, lider sau deții orice altă funcție de conducere, identificarea nivelului optim de stres al fiecărui angajat este un imperativ pentru maximizarea productivității. Fii atent la felul în care aceștia își abordează propriile sarcini și observă reacțiile lor atunci când  un client are o nevoie urgentă sau atunci când apare o schimbare a programului în ultimul moment.

Odată ce ești înarmat cu aceste cunoștințe despre nivelul lor optim de stres, poți ajusta mediul de lucru și poți împărți sarcinile în funcție de condițiile care îi vor determina pe aceștia să fie cât mai productivi. De asemenea, poți gestiona strategia de comunicare pentru a se potrivi cu nivelul de stres ideal al membrilor echipei tale. Atunci când comunici cu angajații “low stress”, oferă-le cât mai multe detalii despre situație și despre pașii ce trebuie parcurși. Atunci când comunici cu angajații “high stress”, pune accentul asupra urgenței mesajului și a importanței sarcinii respective.

Descoperirile despre nivelul optim de stres ar trebui să fie o veste bună pentru oricine, deoarece asta înseamnă că stresul nu este un lucru inerent bun sau rău. Totuși, implicațiile acestei descoperiri se referă la faptul că trebuie să-i acordăm stresului o importanța mult mai mare la locul de muncă, identificând predispozițiile fiecărui individ și optimizând condițiie de la birou.

Platforma Great People Inside le oferă organizațiilor posibilitatea de a gestiona ciclul complet de viață al fiecărui angajat în companie, asigurându-se de rezultate optime, atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Pe baza sugestiilor de training din rapoarte, productivitatea, nivelul de engagement, wellbeing și retenția angajaților pot fi îmbunătățite considerabil, într-un timp scurt.

Solicitați un demo gratuit!

solicita evaluare gratuita blog