Cei mai mulți dintre noi luam decizii în fiecare zi – și cei mai mulți dintre noi se întreabă ce pot face pentru a-și îmbunătăți abilitățile de luare a deciziilor. Indiferent dacă sunteți un CEO, manager, profesor, coach sau orice altceva, probabil vă doriți să puteți lua cele mai bune decizii.

Procesul decizional trebuie să fie compus din două etape: primul pas îl reprezintă adunarea informațiilor relevante, iar al doilea este luarea deciziei propriu-zise, pe baza informațiilor respective. Totuși, cei mai mulți oameni sunt subiectivi atunci când vine vorba de informații. Atunci când consideri că deja știi răspunsul, este greu să accepți informații noi, iar, până la urmă, cei mai mulți oameni se vor decide cu mult înainte de a lua în calcul toate posibilitățile.

Există și vești bune, ce iau forma unei metodologii pentru luare a deciziilor cu încredere și claritate. Acestea sunt câteva principii cheie:

  1. Nu pleca de la premiza că ești cea mai inteligentă persoană.

În special atunci când trebuie să ia decizii importante, oamenii simt nevoia să creadă că sunt cei mai inteligenți și că dețin toate răspunsurile. Singurul efect al unei astfel de acțiuni este de a te ține pe loc. Ceea ce trebuie să faci este să recunoști că ai multe de învățat și să cauți informația cu o minte deschisă și cu modestie.


Citește și Singurul „secret” al comunicării eficiente


  1. Învață să-ți suspenzi opiniile. Fii puțin sceptic!

Nici nu poate fi exprimat cât de dăunător poate fi subiectivismul pentru procesul de luare a deciziilor. “Bias”-urile tind să fie punctul slab al foarte multor oameni inteligenți și de succes. Atunci când vrei să înveți ceva noi și să obții o nouă perspectivă, suspendă-ți noțiunile preconcepute și vei avea o viziune mult mai clară și obiectivă

  1. Amintește-ți să îi asculți pe ceilalți.

Oamenii tind să vorbească despre ceea ce știu în loc să tacă din gură și să învețe ceea ce nu știu. Dacă scopul tău este să impresionezi, atunci vorbește, dar dacă vrei să înveți, ascultarea feedback-ului din partea unei persoane în care ai încredere și ale cărei opinii le prețuiești este o variantă mult mai potrivită.

Sursa:
Inc.com
Platforma Great People Inside le oferă organizațiilor posibilitatea de a gestiona ciclul complet de viață al fiecărui angajat în companie, asigurându-se de rezultate optime, atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Pe baza sugestiilor de training din rapoarte, productivitatea, nivelul de engagement, wellbeing și retenția angajaților pot fi îmbunătățite considerabil, într-un timp scurt.

Solicitați un demo gratuit!

solicita evaluare gratuita blog