Conform studiului Job Satisfaction publicat în 2016 de The Conference Board, există doar 50% șanse să vă placă jobul pe care îl aveți în acest moment. Statistic vorbind, în fiecare industrie nivelul de satisfacție este același, iar dacă decideți să vă schimbați locul de muncă pentru unul mai plăcut e mai ușor de zis decât de făcut. În plus, există posibilitatea să aveți nevoie de timp să dobândiți toate abilitățile tehnice de care aveți nevoie pentru postul pe care vi-l doriți.

Există totuși o soluție mai practică în ceea ce privește această problemă. Puteți miza mai mult pe “soft skills-urile” pe care le aveți, cum ar fi inteligența emoțională, pentru a îmbunătăți calitatea jobului dumneavoastră. Totul începe cu o planificare strategică asupra relațiilor de la birou. Următorii pași vă vor ajuta în regăsirea satisfacției profesionale:

1. Deveniți de neînlocuit

Dacă persoanele de la birou nu vă consideră ca fiind un membru important al echipei, nu veți avea suficientă influență pentru a ajunge să vă schimbați responsabilitățile spre ceea ce vă place mai mult. Pentru a deveni de neînlocuit trebuie să începeți prin a fi de încredere. Respectați-vă promisiunile, terminați ceea ce ați început, fiți pregătit la întâlniri și acordați o atenție sporită așteptărilor managerului dumneavoastră. Aceste idei pot părea evidente, dar vă vor ajuta să puneți bazele pentru a ajunge la ceea ce va doriti. În acest caz, scopul dumneavoastră este să deveniți formidabil pe postul pe care îl ocupați chiar dacă nu vă plac toate aspectele sale. Dacă reușiți să faceți din ce în ce mai repede și mai bine munca comparativ cu colegii dumneavoastră, nu va trece mult timp până când managerul vă va observa conștiinciozitatea.
De ce, din punct de vedere al inteligenței emoționale, este cel mai bun lucru de făcut? Deoarece va arăta empatie, colaborare și o bună capacitate de soluționare a problemelor. Toate aceste lucruri vor demonstra managerului că se poate baza pe dumneavoastră, mai ales dacă știe că sunteți în căutarea unei noi oportunități sau a unei avansări profesionale.

2. Gândiți ca managerul dumneavoastră

În primul rând trebuie avut în vedere faptul că acest lucru înseamnă să vă schimbați propriile obiceiuri. La început, încercați să observați comportamentul managerului, întrebările cele mai frecvente pe care aceștia le adresează, modul în care comunică, ce acțiuni li se par lor lăudabile și care ar fi cele mai importante target-uri din punctul lor de vedere.
Dacă managerul dumneavoastră se așteaptă să le răspundeți prompt la mail, răspundeți-le imediat – chiar și în cazul în care răspunsul este “Nu am ajuns în acea fază a proiectului, dar mă voi ocupa personal de acea sarcină.” Trebuie să vă adaptați la idiosincrasiile lor, chiar și atunci când nu este modalitatea dumneavoastră preferată de a rezolva lucrurile.
Dacă vă acordați suficient timp pentru a vă înțelege managerul și să ajungeți să îi anticipați nevoile, veți putea să le oferiți o soluție atunci când au nevoie de ea. Fiți atenți la sarcinile care îi blochează mai mereu și care ajung să îi scoată din zona lor de confort și încercați în acel moment să abordați problemele din perspectiva sa. Totul constă în atenția pe care i-o acordați șefului dumneavoastră.

3. Solicitați ceea ce vă doriți să lucrați

Odată ce ați ajuns să deprindeți toate abilitățile de care aveți nevoie să vă faceți munca, veți putea începe să vă extindeți aria de acoperire. Asta înseamnă, în primul rând ,să îi comuncați managerului ceea ce vă doriți să faceți mai mult, că puteți prelua sarcinile în plus și să îi explicați cum toate acestea se leagă cu ceea ce faceți în acest moment.
Nu încercați să le faceți pe toate deodată. Începeți la scară mică în primă fază. Doriți să fiți persoana de contact pentru documentele scrise de către departamentul dumneavoastră? Oferiți-vă să editați documentele și mail-urile ce urmează a fi expediate. Dacă totul merge bine, cu timpul toată lumea va apela la expertiza dumneavoastră.

4. Delegarea de sarcini – oportunitate de dezvoltare

Aici trebuie început prin a vă cunoaște colegii de birou mult mai bine. Descoperiți-le punctele forte și ce își doresc să învețe. Ideea aici nu este să vă supravegheați îndeaproape colegii, ci doar să identificați oamenii care posedă abilitățile necesare să îndeplinească sarcinile pe care dumneavoastră nu mai doriți să le faceți. Astfel, puteți discuta concret cu managerul dumneavoastră despre ceea de doriți să faceți cu adevărat. În momentul în care apar oportunități pentru training, îi puteți spune șefului că știți pe cineva mai potrivit pentru acel program de training ca să nu pară că îl refuzați. Trebuie doar să vă asigurați că acea persoană pe care încercați să o delegați poate prelua fără probleme și noile sarcini.
Dacă folosiți acești 4 pași, nu va mai dura mult până când zilele de luni vi se vor părea mult mai acceptabile. Veți face lucrurile care vă fac plăcere și vă veți ajuta de asemenea colegii și managerul. Dacă toate aceste lucruri se pot realiza, de ce să renunțați la jobul actual?

Platforma Great People Inside le oferă organizațiilor posibilitatea de a gestiona ciclul complet de viață al fiecărui angajat în companie, asigurându-se de rezultate optime, atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Pe baza sugestiilor de training din rapoarte, productivitatea, nivelul de engagement, wellbeing și retenția angajaților pot fi îmbunătățite considerabil, într-un timp scurt.

Solicitați un demo gratuit!

solicita evaluare gratuita blog

Sursa:https://www.fastcompany.com