Calculatoarele au reușit să facă totul mai rapid. Vrei să îi scrii unui prieten, să comanzi de mâncare sau să descoperi mai multe despre un anume subiect? Zilele astea, îți trebuie doar câteva click-uri pentru a face toate aceste lucruri. Totuși, potrivit mai multor cercetări, există ceva îngreunat de către digitalizare, și anume procesul de învățare. Așadar, urmând sfaturile științei, dacă vrei să înveți și să reții ceva mai repede, ar trebui să lași deoparte laptopul, tableta sau telefonul și să iei în mână un pix și hârtie.

Dar stai, pot scrie mult mai repede pe calculator decât de mână…

Este adevărat, durează mult mai mult să îți notezi ceva cu ajutorul unui pix sau stilou decât cu ajutorul tastaturii, dar, în acest caz, mai repede nu înseamnă neapărat superior. Așa cum au arătat multiple studii, efortul suplimentar depus în cazul scrisului de mână are drept efect stimularea cognitivă și reținerea mai eficientă a informațiilor. În plus, mai mulți autori și-au exprimat preferința pentru scrisul de mână, justificându-și alegerea prin faptul că, astfel, creativitatea lor are de câștigat.


Citește și Cum să vă faceți un obicei din a învăța lucruri noi


 

Transcrierea nu înseamnă învățare

Beneficiile scrisului de mână nu provin doar din efortul fizic și cognitiv implicat (sau din faptul că sunt eliminate distragerile precum Facebook-ul), ci sunt datorate și posibilității de a procesa informațiile într-o manieră mult mai comprehensivă. Simpla transcriere digitală de tip copy-paste nu te va ajuta să reții aproape nimic. Așa cum explica și marele fizician și laureat al premiului Nobel, Richard Feynman, cea mai bună metodă de a reține și înțelege ceva complicat este să reformulați ideea respectivă și de a o exprima în propriile cuvinte. De fapt, sfaturile fizicianului au căpătat numele de “Metoda Feynman” și se rezuma la patru pași simpli:

  1. Scrie numele conceptului pe care îți dorești să îl reții pe o foaie albă de hârtie
  2. Notează-ți o explicație a conceptului respectiv pe aceeași pagină, ca și cum ar trebui să îl explici altcuiva. Acest pas ar trebui să evidențieze ce anume ai înțeles și ce nu ai înțeles.
  3. Revino asupra lucrurilor pe care nu le-ai înțeles. Du-te direct la sursa inițială de unde ai citit informațiile respective, recitește și învață-le din nou. Repetă pasul al doilea.
  4. Dacă ai folosit cuvinte mult prea complicate, un limbaj neclar sau, poate, doar ai transcris fraze din sursă, încearcă din nou până când exprimarea ta ar putea fi înțeleasă chiar și de către un copil.

Urmând aceste sfaturi, în scurt timp, vei putea înțelege chiar și cele mai grele concepte.

 

Great People Inside oferă soluții complete de evaluare și ușor de utilizat în toate procesele de resurse umane, de la atragerea și selecția candidaților potriviți până la dezvoltarea, integrarea și retenția angajaților. GR8 Productivity Gap este un instrument eficient pentru a măsura evoluția unui angajat de-a lungul timpului. Prin compararea a 2 evaluări făcute înainte și după training, instrumentul îți permite să analizezi atât dezvoltarea angajatului, cât și implicarea acestuia pe parcursul acestui proces. Având acest aspect în minte, evaluarea poate fi folosită ca un instrument pentru eficientizarea dezvoltării angajaților cât și pentru programele de management al talentelor.Pentru mai multe detalii, click aici.

solicita evaluare gratuita blog

Surse:

inc.com
theatlantic.com
mattyford.com