Este greu să fii om în acest joc al vieții. Suntem stresați, avem conflicte cu alții, experimentăm dezamăgiri și ajungem să ne enervăm de multe ori la locul de muncă. Lucrurile nu ar fi, totuși, atât de rele, dacă am reuși să ne dezvoltăm inteligența emoțională. Mulți dintre voi ați auzit despre acest concept, probabil unii ați citit și cărți despre asta, dar cu siguranță există și persoane care se întreabă la ce se referă mai exact și cum poți ști dacă ai inteligența emoțională dezvoltată.

Acestea sunt 3 semne distinctive ale inteligenței emoționale:

  1. Alegi să planifici în loc să reacționezi.

Foarte mulți lideri reacționează impulsiv atunci când ceva nu iese conform planului inițial, fără să analizeze situația cu atenție. Dacă felul voastru de a gestiona astfel de situații este de a planifica, de a evalua și de a căuta diferite perspective, veți reuși, aproape de fiecare dată, să creați spațiul necesar pentru luarea celor mai bune decizii.

  1. Îți exersezi conștiința de sine.

Una dintre componentele cheie ale inteligenței emoționale, conștiința de sine, apare atunci când ne uităm la întregul tabloul și la ambele laturi ale problemei.

Aceasta necesită accesarea propriilor sentimente și ale celorlalți oameni pentru a obține un rezultat diferit, cum ar fi un răspuns plin de compasiune prin ajutarea unui coleg de la locul de muncă să treacă peste un obstacol.


Citește și Singurul “secret” al comunicării eficiente


  1. Îți gestionezi emoțiile mai bine decât ceilalți.

Autocontrolul este o competența personală ce se manifestă la fiecare om. Întrebarea ce stă la baza autocontrolului este: Îmi pot gestiona emoțiile și comportamentul pentru a obține rezultate mai bune?  Oamenii rezonabili, cei care manifestă autocontrol, sunt cei care pot întreține medii sigure și corecte. În astfel de medii,  drama este foarte redusă și productivitatea foarte crescută.

Autocontrolul îți oferă capacitatea de a fi prezent, calm și concentrat în momentele cele mai stresante. Este o virtute necesară ce aduce beneficii considerabile pe termen lung.

Daniel Goleman, expertul în inteligența emoțională, a spus că: ”Dacă nu ai conștiința de sine, dacă nu ești capabil să îți gestionezi emoțiile neplăcute, dacă nu poți avea empatie și nici relații adevărate, atunci nici nu mai contează cât de inteligent ești, pentru că nu vei ajunge oricum prea departe.”


Platforma Great People Inside le oferă organizațiilor posibilitatea de a gestiona ciclul complet de viață al fiecărui angajat în companie, asigurându-se de rezultate optime, atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Pe baza sugestiilor de training din rapoarte, productivitatea, nivelul de engagement, wellbeing și retenția angajaților pot fi îmbunătățite considerabil, într-un timp scurt.

Solicitați un demo gratuit!

solicita evaluare gratuita blog