“The history of the world is but the  biography of great man.” – Thomas Carlyle

“Istoria lumii este biografia oamenilor mari”, a declarat scriitorul și istoricul Thomas Carlyle, în secolul al 19-lea. Lumea de afaceri se comportă în același fel raportându-se la importanța supremă a liderului. Directorii executivi sunt în atenția tuturor, activitatea desfășurată de către echipa lor, aproape deloc. Mare greșeală.

Liderii nu pot face totul pe cont propriu. Conducerea trebuie să fie “distribuită” la nivelul întregii organizații, prin delegarea sarcinilor și dezvoltarea de viitori lideri.
Desigur, avem nevoie de lideri. Dar, oricât de impresionați am fi de realizările marilor personalități, fie ei cuceritori sau împărați, care și-au asumat riscuri considerabile, s-ar putea să nu fie o idee rea dacă, am citi aceste versuri scrise de Bertolt Brecht, poet german, înainte de a judeca în ce măsură sunt ei singurii “responsabili” pentru succesul dobândit:

Tânărul Alexandru cuceri India.
Numai el?

Cezar îi bătu pe gali
N-a avut alături cel puţin un bucătar?

Filip al Spaniei a plâns, când şi-a văzut flota scufundându-se.
Nimeni nu a mai plâns?

Friedrich al II-lea birui în războiul de şapte ani.
Cine a mai biruit în afară de el?

Fiecare pagină, o izbândă
Cine a pregătit ospăţul victoriei?

Din zece în zece ani, un bărbat de seamă.
Cine a plătit spezele?

Atâtea relatări
Atâtea întrebări.

Așadar, inspirația mea de săptămâna aceasta:

Aveți încredere în echipa dumneavoastră

Chiar dacă scepticismul are meritele sale, încrederea este crucială pentru eficiența echipei. Pentru a cultiva încrederea în rândul membrilor echipei dumneavoastră, începeți prin a avea, mai întâi, încredere în ei.

Apreciați-le contribuțiile trasându-le sarcini din ce în ce mai complexe și dați-le autonomia de care au nevoie pentru a excela. Liderii care își testează angajații pot face mult rău bunăstării generale a echipei.
Încrederea este ca o stradă cu două benzi – cu cât porniți mai repede pe banda dumneavoastră, cu atât mai repede vor accelera angajații pe banda lor.