V-ați întrebat vreodată ce fac cei mai de succes CEO și antreprenori în weekend? Dacă ați crezut că în weekend pun pauză, se releaxează și se urca la bordul avionului privat spre un paradis liniștit sau că pleacă pe mare cu un iaht gigantic împreună cu familia și prietenii, v-ați înșelat. Dupa citirea mai multor articole cu subiectul echilibrului viață personală – muncă și despre calitățile liderilor de succes, un tipar a început să se stabilească și să arate ingredientul secret pentru un succes de durată. Așa cum a spus și celebrul filosof, Aristotel: „Suntem ceea ce facem în mod repetat. Excelența este, astfel, un obicei, nu o acțiune”.

Acești lideri de succes nu se deconectează complet de locul de muncă în fiecare vineri la ora 5 după-amiază; ei își păstrează această productivitate și mentalitate de succes și în weekend. Emma Rushton de la Lifehacks.org explica perfect: „Succesul reprezintă o alegere permanentă a stilului de viață. “ Totuși, asta nu înseamnă că pentru a avea succes trebuie să muncești încontinuu fără să te distrezi. Acestea sunt cinci modalități prin care oamenii de succes își păstrează motivația în weekend, ceea ce contribuie la prosperitatea carierei și a echilibrului dintre viața personală și muncă.

1.Howard Schultz: Întâmpină răsăritul

CEO-ul Starbucks, Howard Schultz, se trezește devreme și începe fiecare dimineață cu exerciții fizice, de obicei o plimbare cu bicicleta alături de soția lui, după care ajunge la muncă la ora 6 dimineața, potrivit unui articol de la Business Insider. Robert Iger de la Disney nu își amână alarma atunci când sună la 4:30, în fiecare dimineață.  Iger își prețuiește timpul în liniște și îl folosește pentru a fi la curent cu știrile, pentru a face exerciții fizice și pentru a-și citi email-urile. Îmi place vorba “ai același număr de ore într-o zi ca Beyonce;” diferența constă în ce anume faci cu acele ore, asta este important. Trezitul devreme îți va crește productivitatea și îți va permite să faci mult mai multe lucruri pe parcursul zilei.

2.Mark Cuban: Prioritizează lucrurile importante

Lucrurile nu trebuie să schimbe lumea ca să fie importante”, a spus cândva Steve Jobs. Weekendurile îți oferă o șansă pentru a-ți gestiona sau reseta echilibrul între viața personală și muncă. De când s-a liniștit și a renunțat la viața de noapte pe care o avea înainte, Mark Cuban, proprietarul echipei de baschet Mavericks, își pune familia pe primul loc. Soția lui, Tiffany Cuban, a spus într-un interviu “Nu suntem cuplul pe care să-l vezi la toate evenimentele, pentru că atunci când el este acasă, vrem să petrecem timp cu fetele noastre, iar acesta este într-un fel timpul nostru liber, timpul petrecut în familie.” De asemenea, s-a aflat faptul că Mark Cuban lucrează pe zi  între șase și 16 ore de acasă, vorbind de echilibrul dintre viața personală și muncă. Rushton mai spune și că “Timpul petrecut alături de prieteni, copii sau partenerul de viață poate că nu îți va crește profitul în acea zi și nu te va propulsa spre centrul atenției publice, dar asta nu îl face mai puțin important”.

3.Warren Buffet: Găsește-ți un hobby

Hobby-urile chiar influențează creativitatea și natura competitivă a unui individ. Oamenii de succes sunt, de obicei, oameni interesanți, iar o mare parte din asta este atribuită activităților din timpul liber. De exemplu, Warren Buffet, posibil unul dintre cei mai mari investitori pe care i-a văzut lumea, cântă la ukulele. Președintele Obama joacă baschet, iar lui George W. Bush îi place să picteze în ulei. Hobby-urile din weekend ajută la păstrarea motivației constructive și reduc stresul acumulat la locul de muncă.

4.Anna Wintour: Rămâi activ

Un obicei comun printre oamenii de succes menționați mai sus este de a rămâne activi. Dacă ești liderul unei companii de succes, este foarte probabil ca stresul să fie un vizitator frecvent. Redactorul-șef Șef de la Vogue, Anna Wintour, lasă tot stresul pe terenul de tenis–o oră în fiecare zi, în timp ce Richard Branson este pasionat de kitesurfing, așa cum menționează Rushton. Păstrarea unui corp activ duce la o minte activă și sănătoasă și ajută la echilibrarea balanței dintre viața personală și muncă. Găsirea motivației de a ieși din birou pentru o scurta plimbare, alergare sau înot va diminua stresul și vă va îmbunătăți productivitatea pentru restul zilei.

5.Oprah: Învață să practici conștientizarea deplină (mindfulness)

Un citat de la Deepak Chopra, un guru al conștientizării depline și un mentor al lui Oprah:“Nu poți face alegeri bune toată viața fără un mediu ce face acele alegeri să fie ușoare, naturale și plăcute.” Oamenii cei mai de succes își păstrează timp din programul lor încărcat pentru a se liniști și a practica meditația. Jack Dorsey, CEO al companiei Square, nu doar că se trezește la 5:30 dimineața și aleargă 10  km, dar și meditează înainte de a pleca la muncă. Dacă sunteți interesați de asta,  încercați să închideți ușa, opriți telefonul, laptopul sau orice v-ar putea distrage și așezați-vă în liniște pentru cinci minute – încercați să nu adormiți sau să vă lăsați mintea să se abată de la prezent. Cinci minute nu sună  mult pentru a vă îndepărta de problemele de la locul de muncă, deși este mai greu decât pare. Puteți experimenta o atitudine elevată, o viziune reîmprospătată și o creștere în productivitate odată ce vă întoarceți la muncă. Conștientizarea de sine este ca un exercițiu pentru creier și o parte indispensabilă unui echilibru de succes între viața personală și muncă.

Oamenii de succes folosesc weekend-urile pentru a se reîmprospăta și pentru a petrece timp cu familia și prietenii. Ei își păstrează motivația prin hobby-uri și se pregătesc pentru săptămâna următoare. Tu ai același număr de ore în weekend-uri ca și Bil Gates, deci fă-o pe fiecare să conteze.

Sună oricare dintre acestea ca un weekend obișnuit pentru voi?