Cunoscut ca lider al mai multor grupuri militante pentru drepturile civile, religioase și cele ale afro-americanilor, dar și ca un bun orator, Martin Luther King Jr. ne dezvăluie câteva secrete la care a făcut apel, în mod constant, de-a lungul întregii sale cariere.

  • Îndrăznește să visezi. Dacă nu ați auzit de celebrul său discurs “I have a dream”, înseamnă că nu ați auzit de el deloc. Este important să visezi și să-ți împărtășești aspirațiile cu cei de la locul de muncă. Împărtășindu-ți viziunea cu angajații și clienții tăi, vei reuși să le inspiri un scop și o țintă pentru viitoarele proiecte.
  • Susține-ți cauza fără să abuzezi de puterea pe care o ai. Toate sfaturile de leadership duc la concluzia evidentă că a fi “lupul mare și rău” nu este tocmai un model recomandabil pentru un lider. Empatia, pasiunea și sprijinul par a fi mult mai eficiente, așa cum a fost și în cazul lui M.L.K. Jr. .
  • Oferă-le oamenilor un ideal în care să creadă. Acest sfat este similar cu cel care te îndeamnă să visezi, dar implică mai multă profunzime. Este una să împărtășești idei, obiective și visuri, însă este cu totul altceva să determini oamenii să te urmeze. Aveți nevoie ca oamenii să creadă în visurile voastre pentru ca aceștia să vă poate ajuta să le îndepliniți, iar un lider adevărat va avea întotdeauna instrumentele de convingere.
  • Înfruntă-ți teama și fii curajos. Este un sfat care nu mai are nevoie de explicații. Nu uita că nu poți progresa, fie în viață, fie la locul de muncă dacă nu îți înfrunți temerile și nu îți asumi riscuri. Este ceea ce King Jr. făcea în mod constant.
  • Implică-i pe toți. Activează întreaga echipă. Martin Luther King Jr. îi convingea pe toți ascultătorii să acționeze. Nu-ți face probleme, nu este nevoie să fii cel mai bun orator din lume pentru a-ți încuraja echipa să lucreze împreună pentru atingerea unui obiectiv comun.
  • Pune presiune. Nimic nu dinamizează mai mult decât un deadline sau o stare de alertă. King spunea că vrea o schimbare acum, așa că determină-ți angajații să producă rezultate imediate (pe un ton amabil, desigur)
  • Inspiră-i pe ceilalți. Inspirația era cuvântul definitoriu pentru Martin Luther King  Jr..  Cu alte cuvinte, trebuie să te străduiești să fii carismatic și să reprezinți o sursă de inspirație pentru angajații tăi. Este ceea ce îți va motiva echipa și va crește nivelul de engagement, pentru a duce la rezultate remarcabile.

Nu putem avea toți calitățile oratorice excepționale ale lui Martin Luther King Jr., dar avem o veste bună: nici nu e nevoie. Luându-l drept model și folosindu-i sfaturile, adaptate la personalitatea fiecăruia, putem avea certitudinea că lucrurile sunt pe drumul cel bun pentru a deveni un lider apreciat.

Voi aveți calități de lider?