Liderii de astăzi se confruntă cu provocări multiple și interconectate, de la incertitudinea economică la fragmentarea geopolitică și la criza climatică. Complexitatea acestor probleme necesită o atenție reînnoită asupra a ceea ce face un lider eficient.

În ultimii 53 de ani, Forumul Economic Mondial a reunit mulți astfel de lideri din guverne, întreprinderi și societatea civilă pentru a dezbate idei, a împărtăși cele mai bune practici și a colabora la găsirea de soluții. Acești lideri sunt capabili să depășească provocările, să-i inspire pe alții și să obțină un impact semnificativ asupra industriilor și comunităților.

Având ocazia să întâlnesc atât de mulți dintre acești lideri în ultimele cinci decenii, mi-am format propria definiție simplă, dar practică, a dimensiunilor cheie ale unui leadership eficient.

1. Suflet: Un scop clar

Liderii au nevoie de o direcție clară în ceea ce aleg să facă. Forța motrice din spatele acestui scop poate proveni din convingeri sau valori profunde pe care aspiră să le respecte sau poate proveni dintr-o viziune ambițioasă pe care încearcă să o îndeplinească. Scopul înglobează visele de viață ale unui lider, iar realizarea acestui scop îi ajută să își definească moștenirea, lăsând în același timp un impact pozitiv asupra lumii.

2. Creier: Profesionalism

Conducerea necesită competența și abilitățile necesare pentru a performa cu succes în vederea atingerii obiectivelor. Inteligența contextuală este, de asemenea, esențială, mai ales acum, când trăim într-un mediu în schimbare atât de rapidă. Liderii trebuie să își dezvolte capacitatea de gândire sistemică pentru a vedea imaginea de ansamblu și a conecta punctele.

3. Inimă: Pasiune și compasiune

Forța emoțională din spatele acțiunilor contează. Deseori poate fi o provocare să reușești, deoarece obstacolele pot înghesui oportunitățile. Dar, cu pasiune pentru munca lor și pentru impactul potențial al acesteia, precum și cu compasiune pentru ceilalți, liderii pot implica indivizi, comunități și instituții în spatele unui angajament convingător față de un obiectiv comun.

4. Mușchi: Perseverența de a transpune ideile în acțiune

Liderii eficienți oferă energia necesară pentru a impulsiona rezultatele și a obține impact. Scopul, profesionalismul și pasiunea nu pot merge prea departe decât dacă liderii au, de asemenea, puterea și perseverența de a-și pune în aplicare ideile și de a le duce la bun sfârșit.

5. Nervi buni: Mentalitate pozitivă

Toți liderii se confruntă cu adversități, perturbări și multe alte surse de stres. Reziliența și o mentalitate pozitivă sunt esențiale pentru a stăpâni astfel de situații și a ieși și mai puternici. “Mens sana in corpore sano”, o expresie latină pe care cu toții o știm foarte bine, mai ales în teorie, este probabil cea mai bună rețetă pentru reziliență, deoarece evidențiază puterea de a menține un echilibru sănătos în viață – mental, fizic și emoțional.

Toate cele cinci dimensiuni ale leadership-ului sunt necesare pentru a face față cu succes complexității provocărilor actuale. Mai mult ca oricând, trebuie să conducem cu suflet, creier, inimă, mușchi și nervi buni!

Cum poate Great People Inside să evalueze forța de muncă aflată în regim de telemuncă?

Great People Inside vine în ajutorul oamenilor și companiilor cu servicii dedicate gestionării acestei perioade turbulente. Fie că vorbim despre tranziția către munca la distanță, despre provocările leadership-ului în timp de criză sau pur și simplu despre menținerea afacerii într-un mediu virtual, toate acestea sunt afectate în această perioadă, într-o mai mică sau mare măsură.

De aceea, prin intermediul platformei Great People Inside și a celor 4 instrumente de evaluare nou create veți putea face față cu brio situației actuale. Instrumentele noastre au la baza lor studii științifice legate de munca de acasă a angajaților, managerilor și a echipelor și sunt validate pe populația României. De asemenea, având în vedere faptul că trăim într-o lume complexă, ambiguă, incertă și, mai ales, extrem de volatilă (Modelul VUCA) am pregătit o evaluare dedicată liderilor și managerilor ce conduc organizații în contextul actual de business și care sunt nevoiți să se adapteze din mers noilor și deselor schimbări ce au loc. Puteți găsi toate aceste instrumente de evaluare accesând pagina: https://greatpeopleinside.com/ro/solutii-digitale/.

Sursa: forbes.com