Părinții noștri ne-au spus încă de când eram mici că nu este bine să fii egoist, că ar trebui să îți împarți jucăriile, să iei în considerare dorințele celorlalți și să nu excluzi pe nimeni.

Toate acestea sunt sfaturi bune pentru locul de joacă, dar uneori  aplicăm aceste lecții și atunci când nu este nevoie.

A fi altruist – a pune nevoile altora înaintea alor tale- sună foarte bine, dar ceea ce poate nu realizezi este faptul că și tu ești la fel de important pentru organizația ta ca oricine altcineva. Dacă nu primești toate lucrurile de care ai nevoie înseamnă că nu ești într-o poziție optimă pentru a avea succes și că organizația ta nu culege roadele muncii tale.

Cu alte cuvinte, pentru a avea succes în carieră trebuie să fii puțin egoist. Trebuie să te lupți pentru ceea ce îți dorești, pentru prioritățile tale și pentru a-ți atinge obiectivele. Există un motiv pentru care compania te-a angajat pe acest post: au nevoie de cineva care să facă o treabă bună. Nu vei putea genera rezultatele dorite dacă ești  preocupat în mod constant de nevoile celorlalți.

Egoismul îți poate aduce avantaje        

Nu va exista vreo situație în care să nu încerc să găsesc o cale prin care atât eu, cât și colegii mei să câștigăm. Compromisurile sunt întotdeauna o idee bună, precum și contribuirea la succesul celorlalți sau încurajarea și sprijinirea colegilor.

Cu toate acestea, uneori vei lucra cu oameni care nu vor încerca niciodată să te ajute.  Aceștia preferă să îți pună piedici pentru că au impresia că aceasta este singura modalitate prin care pot ieși în câștig.

Atunci când lucrezi cu astfel de persoane, fii egoist! Dacă știi că ești la fel de important pentru companie ca și colegii tăi, înseamnă că nevoile lor nu sunt mai importante decât ale tale. Dacă scopul lor este să îți pună piedici, în loc să facă un compromis sau să încerce să lucreze cu tine în mod productiv, atunci singura ta soluție este să fii egoist. În caz contrar, le vei permite să te exploateze, iar prioritățile tale vor avea de suferit.

Nu te implica în orice conflict  

Desigur, trebuie să fii prudent și să eviți să te implici în orice dispută. Nu trebuie să te cerți doar de dragul de a te certa pentru că nu orice bătălie merită să fie câștigată.  Ar trebui, în schimb, să te întrebi cât de importante ar fi rezultatele unei asemenea confruntări pentru tine:

  • Ce vei câștiga din asta?
  • Este acesta un element esențial pentru a-ți atinge obiectivele?
  • Există și alte modalități prin care-ți poți atinge obiectivul?
  • Privind în ansamblu, potențialul câștig merită efortul?

Dacă acea victorie nu te ajută să îți atingi scopurile, vei obține cele mai bune rezultate doar dacă te detașezi de situația respectivă. Scopul tău nu ar trebui să fie dovedirea cu orice preț a superiorității față de colegul tău. Totuși, în unele situații, este important să fii ferm, susținându-ți până la capăt punctul de vedere.

O doză de egoism îți câștigă respectul celorlalți

Atunci când prioritizezi constant nevoile celorlalți, le demonstrezi că pot profita de tine fără consecințe. Vei oferi mult prea mult fără să primești nimic în schimb și vei ajunge să plătești prețul pentru acest lucru. Colegii tăi vor ști că ești persoana care îi ajută mereu, cea care nu îi refuză niciodată, indiferent cât de mult te afectează acest lucru. Vei fi neproductiv, nivelul tău de stres va crește, iar cariera ta va avea de suferit.

Pe de altă parte, atunci când te menții ferm pe poziție, când lupți pentru ceea ce vrei și pentru ce ai nevoie, le arăți celor din jur că nu vei tolera niciun fel de nedreptate. Le arăți că meriți un salariu mai mare, că timpul tău este prețios și că prioritățile tale sunt importante. Nu este cazul să fii rău sau să îi provoci pe ceilalți, dimpotrivă, ar fi chiar contraproductiv să faci asta. Pur și simplu, trebuie să fii clar cu privire la tipul de comportament pe care ești dispus să îl accepți sau nu.

Astfel, vei reuși să-ți construiești cariera dorită

Mulți oameni se află în medii de lucru mai puțin ideale sau chiar toxice. De obicei, cea mai mare problemă este lipsa de încredere pe care o au în ei înșiși. Poate că atunci când s-au angajat erau plini de energie și aveau inițiativă, dar în acel mediu și-au pierdut respectul de sine. Au învățat să se dea la o parte și să cedeze în orice situație pentru a-și putea păstra locul de muncă.

A munci într-un astfel de mediu poate fi extrem de nociv: după o vreme, începi să crezi că acest tip de comportament este acceptabil și că așa stau lucrurile în orice organizație. Încerci să reduci stresul prin alte metode, cum ar fi mersul la sală mai des sau mai mult timp petrecut cu familia, dar nu îți vei construi niciodată o carieră dacă îți sacrifici în continuare sănătatea psihică pentru a rămâne în acel loc.

Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să fii egoist și să pleci. Găsește o organizație care te va trata așa cum meriți, care îți va satisface nevoile și care îți va oferi sprijin. Dacă nu te iubești suficient de mult încât să ai grijă de tine, nu te poți aștepta ca cei din jur să te trateze așa cum îți dorești.

Poate fi dificil, dar oportunitățile sunt nenumărate. Vrei să îți petreci restul vieții fiindu-ți teamă să mergi la serviciu sau vrei să te trezești cu entuziasm în fiecare dimineață? Atunci când abordezi problema într-un mod egoist, alegerea devine clară.

Sursa: eremedia.com