Este echilibrul dintre viață personală și muncă ceva ce chiar poate fi obținut? Până la urmă, organizațiile încă funcționează după un program de opt ore pe zi, care a început din zilele fabricilor, când munca era muncă și viața era tot muncă. Lucrurile nu s-au schimbat mult; plecăm de la birou doar ca să ajungem acasă și să ne verificăm telefoanele legat de emailuri de la serviciu. Unde este acel echilibru dintre viață personală și muncă? Pentru a crește productivitatea, managerii trebuie să găsească o modalitate prin care angajații lor să aibă un echilibru sănătos între viața personală și cea profesională. Este aproape imposibil să împarți pe compartimente munca și viața personală. Există o idee populară care spune că, pentru a avea succes, trebuie să vinzi în permanență ( sau ce anume lucrați). Pentru cei ce lucrează în domenii ale cunoașterii, inspirația poate veni în orice moment – nici chiar toaleta nu este un loc impenetrabil în fața ideilor noi. O idee predominantă în prezent se referă la faptul că dacă vă asigurați de flexibilitatea programului, aceștia vor obține mai ușor o balanță echilibrată între profesional și personal, dar managerii sunt îngrijorați că permițându-le angajaților să-și aleagă singuri orele de muncă, va rezulta doar efort redus și nevoia de mai multă supraveghere.

Dar, studiile arată că atunci când angajații au mai mult control asupra programului lor, îi motivează să lucreze mai mult, le îmbunătățește productivitatea și le dezvoltă o loialitate mai mare față de companie. Totodată, vor ajunge să lucreze mai intens, datorită normei reciprocității – vor dori să-și răsplătească managerii pentru bunătatea de a-i lăsa să lucreze atunci când vor.

În plus, angajaților care lucrează după un program flexibil le place mai mult job-ul lor, au parte de mai puțin stres și un conflict redus între familie și muncă. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că acești angajați au posibilitatea de a rezolva probleme personale în timpul liber, fără ca munca sa intervină. Acesta este un echilibru sănătos între viața personală și cea profesională.

Oferind un set complet de indicații și așteptări, managerii pot îmbunătăți productivitatea angajaților și echilibra balanța între personal și profesional, încurajându-i să aibă și alte interese în afara muncii, iar după oferiți-le ocazional câte o oră liberă pentru a se ocupa de interese respective, fără ca munca să fie un obstacol.

Acestea sunt câteva sfaturi pe care le puteți utiliza pentru a vă îmbunătăți propriul echilibru dintre muncă și viață personală:

  1. Închideți-vă telefonul mobil

Dacă vă verificați constant telefonul mobil de mail-uri de la muncă și noutăți, cum veți reuși să aveți cu adevărat timp liber? Trebuie să renunțați la obiceiul de a verifica telefonul în mod constant pentru a realiza un echilibru sănătos între muncă și viață personală.

  1. Exersați

Poate credeți că nu aveți destul timp pentru a adăuga totul pe lista cu activități “de făcut”, dar rezervarea câtorva minute pentru exerciții fizice poate face minuni. Chiar și o plimbare de 10 minute vă poate crește productivitatea considerabil.

  1. Programați-vă activitățile

De fapt, faceți un program pentru tot. Indiferent dacă este timp petrecut cu copiii, o noapte cu prietenii sau pur si simplu timp petrecut de unul singur, atunci când puneți lucrurile pe hârtie, totul devine ca orice angajament de la muncă, deci va fi mult mai probabil să vă duceți planurile până la capăt în loc să le anulați.

  1. Folosiți-vă toate zilele de concediu

Cei mai mulți oameni nu-și folosesc toate zilele de concediu disponibile. De ce nu? Este ca și cum ați lăsa banii pe masă. Timpul de după o vacanță este, de obicei, o perioadă a productivității crescute.

  1. Cereți și veți primi

Multe companii au politici pentru asigurarea echilibrului dintre viață personală și muncă ce oferă anumite avantaje pentru flexibilitatea angajatului. Dacă aveți nevoie de ceva cum ar fi un program special sau un calculator de pe care să lucrați de acasă, nu poate strica să cereți. Adunați-vă gândurile înainte să cereți aceste lucruri și explicați amănunțit de ce le doriți.

  1. Dormiți

Somnul este foarte, foarte important. Majoritatea oamenilor pur și simplu nu dorm destul. Privarea somnului reduce productivitatea angajaților și diminuează calitatea muncii.

  1. Învățați să spuneți “nu”

Stabiliti-vă prioritățile și învățați să spuneți „ nu” lucrurilor care vă îndepărtează de la rezolvarea lor. Dacă vreți să petreceți timp cu copiii, de exemplu, spuneți “nu” ieșitului cu prietenii după serviciu. Dacă vreți să petreceți mai mult timp cu colegii de la muncă, atunci va trebui să petreceți mai puțin timp cu familia. Oricum, va trebui să învățați să spuneți “nu” pentru a avea un echilibru eficient între viața profesională și cea personală.

  1. Nu mâncați în fața calculatorului.

Păstrați-vă măcar 15 minute în mijlocul zilei pentru a pleca de la birou. Mâncați acel sendviș în parc sau ieșiți chiar și pentru a bea doar o cafea. Doar asigurați-vă că ieșiți să vă relaxați puțin. Pentru a crește productivitatea angajaților, managerii și angajații deopotrivă trebuie să înțeleagă importanța echilibrului dintre viața personală și cea profesională și să lucreze împreună pentru a o îmbunătăți. În final, este un câștig pentru toți – pentru companie, pentru angajat și pentru cei dragi angajatului.

Voi cum creșteți productivitatea angajaților și reușiți să păstrați un echilibru sănătos între profesional și personal?