“But I, being poor, have only my dreams;
I have spread my dreams under your feet;
Tread softly because you tread on my dreams.” – W.B. Yeats

“Dar eu fiind sarac, tot ce am sunt visele mele” citatul lui Yeats se aplică perfect și în viata de zi cu zi. De ce sa călcăm pe visele noastre atunci când ne alegem cariera?  De ce să nu facem toată viața exact ceea ce am visat că o să facem? De ce să ne lăsăm influențati de “trenduri” mediatice? (desigur întrebările sunt retorice)

Pe la sfârșitul anilor ’90 era la modă să faci Facultatea de Drept, anii au trecut și facultățile din cadrul A.S.E.-ului au ajuns trendul zilei. Mai nou, tinerii aspiră să fie programatori, să lucreze în IT (sau cel puțin așa ne spune mass-media / sau ne îndeamnă?). Mulți dintre ei aleg Politehnica. Ceea ce nu știu, însă, este că doar 60% dintre studenți reușesc să iasă de pe bancile Politehnicii, mulți dintre aceștia repetând un an sau doi.

Bun! Terminăm facultatea (dorită de noi sau influențată de alții) și ne încadrăm pe piața muncii.
O bună parte din viață ne-o petrecem la locul de muncă (undeva la o suta de mii de ore). De aceea este foarte important ca jobul să ne aducă satisfacție și împlinire.

Din experiența mea, 3 factori sunt esențiali:

Perfomanța
Să fim top-performeri și nu diletanți  este o premisă bună pentru a obține recunoaștere și implicit mulțumire. (cine și-ar dori să fie mediocru în domeniul său de activitate?! NIMENI)

Relaționarea
Un alt aspect important este atmosfera, o bună relaționare cu colegii stimulează productivitatea și sporește satisfacția la locul de muncă.

Pasiunea
Să ne placă ceea ce facem! Oamenii își iau adesea un loc de muncă pentru că au nevoie de el – nu pentru că le place să desfășoare acea activitate.

Dacă ne interesează doar aspectul financiar și nu ne place ceea ce facem, cam cât timp o sa treacă până suntem iar în cătarea unui alt job?
Dacă nu suntem pasionați de domeniul în care activăm, cam care sunt șansele să obținem satisfacție la locul de muncă, să muncim cu drag, să avem acel sentiment de împlinire,  “a dream come true”?

Confucius spune  “Fă ceea ce-ți place cu adevarat și nu vei mai munci nicio zi în viață” ceea ce va doresc și vouă.