Este nevoie de câteva sutimi de secundă pentru a recunoaște o figură. Când aveți un interviu preliminar, acesta este, mai mult sau mai puțin, timpul necesar intervievatorului pentru a-și face o impresie despre dumneavoastră. Există mii de articole despre optimizarea vânzărilor, a productivității, a prezenței online, dar cum rămâne cu optimizarea propriei persoane?

Nu este vorba de modificări profunde, ci de suprafață. Îmbunătățirea posturii nu va aduce doar o ameliorare a percepției imediate a oamenilor din jur asupra dumneavoastră, dar vă va face chiar pe dumneavoastră să simțiți ceea ce aveți de oferit.

În ce poziție stați acum, când citiți acest articol? Aveți picioarele încrucișate? Poate că vă atingeți ușor marginea nasului cu mâna stângă, în timp ce vă lăsați pe spate în fotoliu, sau vă rezemați de birou, în fața calculatorului. În conferința TED cu titlul „Cum îți modifică limbajul corpului modul de a fi”, Amy Cuddy dezvăluie cum schimbăm percepțiile altor oameni și chiar și propria fiziologie, prin simpla schimbare a poziției corpului.

Un studiu realizat de Alex Todorov la Universitatea Princeton a dovedit că privind timp de 100 milisecunde imagini ale candidaților politici, se pot prevedea în proporție de 70% la sută rezultatele alegerilor senatoriale și guvernamentale în Statele Unite. Participanții nu știau deloc cine erau candidații și nici ce reputație politică aveau; tot ce știau era dacă respectivii aveau o înfățișare plăcută sau dacă păreau de încredere.

Atunci când ne simțim încrezători și puternici, ne întindem – ne facem mai mari. Amintiți-vă victoria unui sportiv. Care este primul lucru pe care l-a făcut? Probabil și-au întins mâinile în aer. Ce facem însă atunci când ne simțim lipsiți de putere? Exact opusul: ne chircim, ne facem mai mici. Acest gest denotă neîncredere – dacă pari slab, oamenii te vor considera slab, și viceversa. Nimeni nu vrea să interacționeze cu o persoană fragilă (acest lucru se aplică și altor aspecte decât cele de la locul de muncă, cum ar fi prieteniile și relațiile romantice).

Știm deja că elementele non-verbale afectează modul în care ne văd ceilalți, dar în conferința TED, Cuddy a dezvoltat o ipoteză propusă de ea și de colega sa, Dana Carney: schimbarea limbajului trupului afectează modul în care ne vedem pe noi înșine? Cuddy și Carney au realizat un experiment pentru a găsi răspunsul la această întrebare și au determinat că acesta este „da”. Cuddy a afirmat: „Zâmbim atunci când ne simțim fericiți, dar și atunci când suntem obligați să zâmbim… Când e vorba de putere, și reversul se aplică… dacă te prefaci că ești puternic, este mult mai probabil să te simți chiar puternic.”

În cadrul experimentului, Cuddy a adus mai mulți oameni într-un laborator și le-a spus să adopte fie o postură specifică unui nivel ridicat de putere, fie una specifică unui nivel scăzut de putere. După două minute, participanților li s-a spus să joace un joc de noroc, iar rezultatul a fost următorul: cei care au adoptat o postură specifică nivelului ridicat de putere au fost mult mai încrezători – și-au asumat mai multe riscuri –  în cadrul jocului de noroc.

În ce mod afectează acest lucru condițiile fiziologice? Cuddy a afirmat, „Iată ce am descoperit legat de testosteron: De la nivelul inițial, oamenii cu nivel ridicat de putere înregistrează o creștere de aproximativ 20%, iar cei cu nivel scăzut de putere, o scădere de aproximativ 10%. În cazul cortizolului, oamenii cu nivel ridicat de putere au o scădere de 25%, iar cei cu nivel scăzut de putere înregistrează o creștere de 15%. Astfel, două minute [de adoptare a unei poziții specifică nivelului ridicat, respectiv scăzut de putere] pot duce la aceste schimbări hormonale care îți configurează creierul astfel încât să fie asertiv, încrezător și confortabil, sau, din contră, sensibil la stres și având o senzație de închidere… Aparent, comunicarea non-verbală chiar guvernează gândirea și emoțiile pe care le avem față de noi înșine”. Aplicând rezultatele acestei cercetări în viața de zi cu zi nu se va îmbunătăți doar următorul dumneavoastră interviu, dar și celelalte aspecte ale vieții profesionale și personale.

Încercați și dumneavoastră! Stați câteva minute într-o poziție specifică unui grad ridicat de putere. Vedeți dacă această abordare afectează imaginea dumneavoastră de sine și dacă vă schimbă modul în care priviți lumea.

Ce părere aveți? Ați încercat vreodată să vă prefaceți până reușiți? Spuneți-mi dacă această metodă a dat roade și în cazul dumneavoastră.