Te simți dependent de Facebook? Înseamă că ești pur și simplu om, nimic mai mult.

Acest punct de vedere este susținut într-o nouă cercetare, ce ne oferă noi perspective asupra dependenței de telefoane. Autorii argumentează în favoarea ipotezei conform căreia sute de mii de ani de evoluție ne-au dezvoltat comportamentul social pentru a ne garanta supraviețuirea, iar rețelele sociale și smartphone-urile abuzează de acest comportament uman nativ. Iar asta nu este atât de rău, spun ei, cu condiția să respectăm două reguli.

Înainte de a trece la recomandările propriu-zise, trebuie explicată cercetarea autorilor respectivi. Samuel P. L. Veissière și Moriah Stendel de la Universitatea Mcgill din Montreal au analizat această dependență dintr-o perspectivă pur evoluționistă și au ajuns a concluzia că smartphone-urile sunt, de fapt, ”o platformă nesănătoasă pentru un impuls sănătos.” Științele evoluționiste, antropologice și comportamentale au demonstrat în mod evident că succesul speciei noastre se datorează, în mare parte, nevoii noastre de a căuta informație și de a ne conecta cu ceilalți pentru a învăța mai multe de la aceștia. Ca parte a acestui proces de învățare, oamenii se compară cu ceilalți în mod constant. În trecut, acest obicei – incluzând identificarea și crearea unor tipare comune – ne-a determinat să ne unim în grupuri și, eventual, în culturi distincte.

Din acest punct de vedere, are sens să conchidem că smartphone-urile și rețelele sociale nu sunt inerent negative. ”Creierele noastre sociale declanșează eliberarea de dopamină – o substanță care ne face să ne simțim bine atunci când ne conectăm cu ceilalți și aflăm mai multe despre ei și, în același timp, sursa dependenței noastre de telefoane și Facebook. Aceste tehnologii moderne, susțin autorii, nu erau dăunătoare inițial. De fapt, la început, acestea erau doar niște instrumente extrem de utile ce ne făceau să ne simțim mai bine, oferindu-ne noi modalități de socializare, mult mai eficiente decât cele tradiționale.

Lucrurile s-au înrăutățit mai târziu, atunci când Facebook, împreună cu Apple și dezvoltatorii de jocuri pentru telefoanele mobile au implementat sisteme de răsplată arbitrare în interfața utilizatorului, care se folosesc de această nevoie naturală a noastră de a ne conecta cu ceilalți.

Pe scurt, industria tehnologică s-a folosit de științele comportamentale pentru a corupe o tehnologie potențial benefică pentru oameni, transformând-o în ceva ce ne face să devenim niște ”zombi antisociali și narcisiști.”

Din fericire, autorii oferă două remedii foarte simple și logice, iar niciuna dintre acestea nu necesită să vă aruncați telefonul mobil sau să vă închideți conturile de pe rețelele sociale. Astfel de soluții s-ar contrapune naturii umane

Așadar, primul pas este de a elimina sistemul de răsplată care ne poate transforma în zombi: dezactivați toate notificările. Toate sunetele sau vibrațiile care vă anunță că se petrece ceva nou pe o anumită rețea socială. Dacă le lăsați pornite, le permiteți acestor companii să vă domine creierul, declanșând o eliberare de dopamină, ce asociază notificările cu o răsplată mult dorită. Ca și alternativă, ar trebui să vă verificați telefoanele de două sau trei ori pe zi pentru a afla toate informațiile relevante din cadrul acestor rețele sociale.


Citește și Perspective psihologice asupra motivării angajaților: abilități native sau dezvoltate?


O doua recomandare a autorilor: nu vă comparați viața voastră cu cea pe care oamenii și-o afișează pe astfel de rețele sociale. Nu ar trebui să luați în serios viețile oamenilor prezentate pe Facebook, deoarece acolo sunt arătate doar părțile pozitive. În schimb, țineți minte că viața fiecărui om este plină de aspecte plăcute și aspecte neplăcute, la fel ca a voastră. Mult mai bine este doar să observați, să învățați, iar, atunci când este cazul, să sărbătoriți.

În final, autorii susțin că nu puteți să învinovățim smartphone-urile pentru că sună și vibrează și nici măcar companiile pentru că ne prind într-o capcană a dopaminei. Nu ne putem plânge, deoarece avem toată libertatea de a face orice ne dorim cu telefoanele noastre. Telefonul nu este șeful nostru și nu ne poate dicta ce să facem, este doar un instrument cu un potențial foarte ridicat.

Platforma Great People Inside le oferă organizațiilor posibilitatea de a gestiona ciclul complet de viață al fiecărui angajat în companie, asigurându-se de rezultate optime, atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Pe baza sugestiilor de training din rapoarte, productivitatea, nivelul de engagement, wellbeing și retenția angajaților pot fi îmbunătățite considerabil, într-un timp scurt.

Solicitați un demo gratuit!

solicita evaluare gratuita blog

Sursa: fastcodesign.com