Uitați o întrebare aparent simplă pentru voi: La ce se referă productivitatea până la urmă?

Cei mai mulți oameni vor răspunde direct că este vorba de managementul timpului și al energiei – planificarea mai eficientă a sarcinilor, optimizarea stilului de viață în vederea sănătății și a puterii de concentrare, utilizarea ultimelor unelte tehnologice, etc. La aceste lucruri se referă productivitatea. Dar dacă toate acestea reprezintă doar retușuri finale, iar adevărata muncă în procesul de a deveni productiv nu este ceea ce faceți, ci cum gândiți? Aceasta este afirmația făcută de către doctorandul în  Psihologie Organizațională, Tom Hardy, într-un articol de pe Medium.com.

La fel ca mulți alți experți, Hardy consideră că  efortul de a obține pur și simplu productivitatea este o încercare fără șanse de succes. El spune că ceea ce trebuie să faceți pentru a ajunge foarte productivi este, în primul rând, să vă setați mentalitatea corectă.  Hardy prezintă 15 principii fundamentale ale oamenilor excepțional de productivi,  pentru cei ce au obiective înalte; toate merită citite, dar acestea sunt cele mai importante pentru a reuși să faceți primul pas:

  1.  Oamenii foarte productivi știu cine sunt.

Așa cum s-a mai spus de multe ori, nu poți obține succesul fără să-l definești. Iar nimeni nu vă poate oferi propria definiție a succesului în afara de voi înșivă. Așadar, să vă comparați cu alți oameni este o pierdere de timp.

“Oamenii neproductivi caută siguranță din exterior. Ei caută siguranță într-un cec, în prieteni sau în percepția celorlalți asupra succesulului personal. În loc să aibă parte de siguranță, în realitate acești oameni sunt controlați de aceste lucruri,” scrie Hardy. “Totuși, oamenii excepțional de productivi știu că siguranța poate fi obținută doar din interior.  Acești oameni se cunosc. Așadar, ei nu își fac griji legat de toate aceste capcane care sabotează și încetinesc masele.”

  1.  Ei știu în ce direcție merg.

Dacă nu aveți o destinație în minte, puteți să alergați toată ziua și toată noaptea și tot nu veți progresa. Oamenii foarte productivi nu-și irosesc energia alergând în cerc. Ei au o hartă.

“Adevărul este că oamenii incredibil de productivi nu se mișcă mai repede ca ceilalți. De multe ori, ei se mișcă mai încet. Diferență este că, spre deosebire de ceilalți, acești oameni merg într-o direcție. Cinci pași într-o direcție pare foarte mult pentru persoana care a mers câte un pas în cinci direcții diferite,” spune Hardy.

  1.  Ei se concentrează să-i ajute pe ceilalți.

Deoarece persoanele foarte productive știu atât de clar ceea ce vor, ați putea crede că ei se concentrează în permanență asupra unor lucruri interne, dar, potrivit lui Hardy, mult mai des ei încearcă să-i ajute pe ceilalți. “În ciuda  dezinteresului față de ce cred alte persoane despre ei, acești oameni au foarte multă grijă de ceilalți,” scrie el. „Atunci când se uită la alt om, ei văd o persoană, nu un obiect. Ei simt. Simt cu adevărat, nu este doar un rol pe care-l joacă.” Productivitatea excepțională, spune el, este deseori bazată pe empatie.

  1.  Ei nu cer permisiunea.

Foarte mulți îi așteaptă pe alții să le dea voie să facă lucruri, să creadă în ei și să le valideze planurile. Sau așteaptă ca situația financiară să se îmbunătățească. “Oamenii cu adevărat productivi au început anul trecut. Au început acum cinci ani, înainte să știe măcar ce anume fac. Au început înainte să aibă vreun ban și înainte să aibă toate răspunsurile. Ei au început atunci când nimeni nu credea în ei. Singura permisiune de care au avut nevoie a fost vocea din capul lor care i-a îndemnat să meargă înainte,” spune Hardy.

  1.  Ei învață din experiență.

Aceasta este o consecință a punctului 4 – oamenii super productivi se aruncă înainte, ceea ce, nu din întâmplare, este deseori cea mai bună metodă de a învăța. “Să acționezi și să ajungi să dai greș în repetate rânduri este felul în care învață acești oameni. În loc să se ducă la întâlniri și să poarte discuții, ei încearcă până reușesc,scrie Hardy.

  1.  Ei pot să râdă de ei înșiși.

Seriozitatea scopului și seriozitatea în general sunt două lucruri diferite, potrivit lui Hardy.

“Oamenii incredibil de productivi sunt relaxați în viață,” spune el. “ Ei își permit să râdă, să simtă și să iubească. Ei nu se definesc pe sine prin realizările lor. Ei pot să râdă de propriile greșeli. Ei acceptă faptul că nu sunt perfecți.”

 Sursa: www.inc.com