Probabil ați auzit noutățile: conducerea rețelei sociale Facebook este anchetată pentru practicile lor, în urma unor plângeri care susțineau că firma Cambridge Analitica a obținut ilegal accesul la datele personale a mai mult de 50 de milioane de utilizatori Facebook.

Asta reprezintă o problemă serioasă, ce a afectat prețul acțiunilor Facebook, care se află în continuă scădere. Mai exact, compania Facebook a pierdut peste 70 de miliarde de dolari în zece zile. Unii acționari deja au dat în judecată compania pentru fraudă, iar daunele ar putea crește, din moment ce Zuckerberg urmează să depună mărturie în fața congresului Capitol Hill. Fondatorii altor companii tehnologice urmăresc cu atenție evenimentul, iar voi ar trebui să faceți la fel.

Există o multitudine de lecții ce pot fi învățate de către orice antreprenor de pe urma acestor evenimente. În rândurile următoare, vor fi prezentate două dintre acestea, posibil cele mai importante:

  1. Indiferent cât de bine merg lucrurile, o greșeală poate răsturna complet situația.

Este foarte interesant de observat cât de rapid s-a schimbat situația pentru Facebook. În doar câteva minute, compania a trecut de la o poziție cu mult superioară competitorilor, la cereri pentru concedierea lui CEO-ului, Zuckerberg. În calitate de antreprenori, este crucial să realizați cât de important este să rămâneți în permanență concentrați și atenți la potențialele greșeli. Trebuie să vă puneți constant la îndoială propriile credințe, opinii, standarde și practici și, în niciun caz, să nu considerați că puteți semna „un contract pe viață” cu clienții voștri fără să depuneți un efort continuu și fără să aveți grijă de aceștia.


Citește și Factorul decisiv pentru succesul sau eșecul noilor afaceri


  1. În business, merită să fii puțin paranoic.

Un citat foarte relevat în acest sens poate fi luat de la Andrew Grove: ”doar cei paranoici vor supraviețui.” Poate vi se pare cam exagerat, dar este, în mare parte, adevărat. În cazul de față, vă puteți gândi cum o mică doză de paranoia i-ar fi ajutat pe cei din conducerea companiei Facebook să prevadă cele mai dezastroase scenarii privind politicile lor de păstrare a datelor.
Într-adevăr, este imposibil să te pregătești pentru tot și este ușor să arunci vina către ceilalți retrospectiv, dar, gândindu-te la cele mai rele situații în care poate ajunge compania ta, vei înțelege mai bine care sunt vulnerabilitățile principale ale ei și vei putea acționa pentru a le minimiza.

Platforma Great People Inside le oferă organizațiilor posibilitatea de a gestiona ciclul complet de viață al fiecărui angajat în companie, asigurându-se de rezultate optime, atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Pe baza sugestiilor de training din rapoarte, productivitatea, nivelul de engagement, wellbeing și retenția angajaților pot fi îmbunătățite considerabil, într-un timp scurt.

Solicitați un demo gratuit!

solicita evaluare gratuita blog

Sursă:
Inc.com