Leadership-ul și managementul sunt două practici complet diferite. Pe care dintre acestea ar trebui să le aplici nu depinde de tine, ci de afacerea în care ești implicat.

Afacerile trec prin diferite etape de-a lungul vieții lor, la fel ca oamenii. În unele zile putem avea nevoie de o direcție, iar în altele cunoaștem direcția, dar trebuie să fim împinși de la spate pentru a acționa.

Indiferent dacă trebuie să fiți un lider sau un manager, atunci când vă aflați într-o poziție de conducere, aveți nevoie de abilități destul de bune pentru a fi eficient în oricare dintre acestea, dar adevărata diferență o fac cei care știu să alterneze stilurile de conducere la momentul potrivit.

Într-un podcast recent de pe Freakonomics Radio, cercetătorii au explicat că cele mai de succes companii plasează omul potrivit – orientat pe management sau pe leadership – în conducere, la momentul potrivit. Dobândirea abilităților pentru a putea conduce o companie în ambele stiluri te va face de neînlocuit.


Citește și 5 obiceiuri pe care un lider nu ar trebui să le folosească niciodată


Cum poți face, atunci, diferența dintre o situație ce trebuie rezolvată prin leadership și una ce trebuie rezolvată prin management?

  • Există ceva ce trebuie cuantificat? Orele și banii cheltuiți sunt exemple de resurse ce trebuie numărate în unele cazuri pentru a evalua dacă afacerea este rentabilă. Astfel de situații țin de management.
  • Există o întrebare legată de ierarhia din organizație? Orice probleme sau întrebări privind structura organizației și distribuirea de roluri fac parte tot din aria managementului.
  • Nu se știe exact când va ajunge un produs? Toate problemele legate de produse, proiecte, transport sau livrări necesită management.

Toate sarcinile sau problemele care nu fac parte din aceste categorii trebuie rezolvate de un lider. Care este impactul muncii unui angajat în imaginea de ansamblu? Ce înseamnă rezultatele obținute în contextul trendurilor din industrie? Cum poți influența pozitiv angajații? Se simt aceștia bine la locul de muncă?

Pe scurt: problemele care țin de informarea internă, detaliile tehnice și clarificarea responsabilităților țin de management. Problemele care implică morala angajaților, obiectivele pe termen lung și factorii externi sunt legate de leadership.

Great People Inside, cu ajutorul modelului LIVED® dezvoltat de către a&dc, vă pune la dispoziție instrumentul de evaluare a resurselor umane GR8 Managers. Acesta include 3 categorii generale de calități manageriale principale: onestitate, viziune și inspirație, dar și abilitatea de a lucra eficient cu diferite generații și într-un mediu VUCA (volatil, nesigur, complex, ambiguu). Pentru mai multe detalii, click aici.

solicita evaluare gratuita blog

Sursa: Inc.com