Profiles International alături de retailerul german Penny Market, parte a Grupului REWE, în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) începe prima ediție a programului educațional gratuit de Formare Duală, în urma căruia 20 de tineri vor fi calificați pentru a activa în domeniul retail-ului.

Formarea Duală este un program de pregătire în retail, care are ca scop calificarea tinerilor în acest domeniu aflat în continuă dezvoltare.

Profiles International deține un pachet de servicii remarcabil, care cuprinde: evaluarea de personal, consultanță în domeniul resurselor umane, formare profesională continuă și dezvoltare organizațională. Aceste activități vizează toate etapele prin care trece un angajat, începând de la selecție și recrutare, la training, coaching și managementul performanței. Produsele și serviciile oferite au devenit cunoscute de mai bine de zece ani și numeroase companii importante, în special multinaționale, le apreciază şi le utilizează cu succes. De asemenea, compania Profiles International este situată pe locul al II-lea la nivel mondial, din 120 de țări, ca reprezentanță națională a Profiles International Inc. SUA.

În cadrul programului, Profiles International va asigura pregătirea teoretică a ucenicilor înscriși în program.

Impactul formării profesionale, cu care Profiles International a obișnuit deja mulți beneficiari, este puternic atât la nivel cognitiv cât și la nivel emoțional.

Rezultatele observate sunt semnificative: creșterea motivației profesionale a participanților, o mai bună autocunoaștere, îmbunătățirea comunicării între membrii organizației, consolidarea și dezvoltarea echipelor de lucru, adoptarea unei atitudini pozitive, creșterea vânzărilor și optimizarea relației cu clienții, dezvoltarea calităților de lider și de cultivare a talentelor etc.

Programul de Formare Duală – oportunitatea pentru o carieră în retail a tinerilor

Cursurile teoretice și practice din cadrul programului se vor desfășura pe o durată de trei ani, în intervalul februarie 2015 – iulie 2017. În urma procesului de selecție (organizat în perioada 15.12.2014 – 15.01.2015) au fost aleși 20 de tineri, cu vârsta de peste 18 ani și absolvenți a minimum 10 clase. Aceștia vor beneficia de o pregătire specială în retail, la finalul căreia vor obține certificate de calificare pentru „Comerciant vânzător mărfuri alimentare și nealimentare”, recunoscute atât în România, cât și în Germania. Finalizarea instruirii profesionale duale va avea loc prin susţinerea unor examinări, prin care cursanții vor demonstra nivelul de cunoştinţe acumulat în cei trei ani de pregătire. Examinările sunt concepute conform standardelor germane şi garantează calitatea deosebită a nivelului de instruire.

Timp de trei ani, tinerii incluși în programul de Formare Duală vor fi angajați în rețeaua Penny Market, perioadă în care vor avea următorul orar: 1 zi pe săptămână vor face cursuri teoretice, în sala de curs, iar 4 zile pe săptămână vor pune în practică, într-un magazin Penny Market, ceea ce au învățat în clasă.

Câteva dintre materiile pe care le vor parcurge cursanții:

  • Consilierea clienților și procesul de vânzare
  • Prezentarea mărfurilor
  • Aprovizionarea cu marfă
  • Activitatea la casa de marcat
  • Cunoștințe de bază în organizarea unui magazin

Cursurile teoretice se vor desfășura în 2 centre naționale (Brașov și București), iar practica va avea loc în magazinele Penny Market din: București, Constanța, Mangalia, Sighișoara, Covasna, Brașov, Sibiu.

Activitatea practică din magazine va fi recompensată financiar, sub formă de salariu, iar cheltuielile de deplasare la cursul teoretic vor fi asigurate de companie.

Despre programul Formare Duală la nivel internațional

Formarea Duală este un program cu tradiție în Germania și a fost implementat de către Penny International în magazinele din Austria, Italia, Cehia si Ungaria după aceeași schemă de studiu (20% – teorie, 80% – practică). Și în România, Grupul REWE le va oferi tinerilor șansa unei calificări în acest domeniu, alături de AHK România, care urmăreşte, prin angajamentul său în acest domeniu, să promoveze în România modelul german dual de instruire profesională.

Despre REWE România

REWE România reprezintă divizia de discount a concernului german REWE, unul dintre cei mai activi retaileri la nivel internațional, fiind prezent pe piața românească din anul 2001, prin deschiderea primului magazin XXL Mega Discount în București. În prezent, la nivelul întregii țări, REWE România operează 8 magazine XXL Mega Discount și 164 de magazine Penny Market (primul magazin Penny Market a fost deschis în anul 2005), având peste 3.450 de angajați. Cu planuri permanente de expansiune, REWE România se află constant în căutarea persoanelor ambițioase, talentate, capabile de performanță și cu o pregătire solidă în cele mai diverse domenii de activitate, concentrându-și eforturile pentru ceea ce contează – simplu și rapid.

Despre Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)

Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), înfiinţată în septembrie 2002, numără în prezent peste 500 de firme membre şi este cea mai mare cameră de comerţ bilaterală din România. Prin serviciile pe care le oferă și evenimentele pe care le organizează, AHK România susţine firmele germane la intrarea lor pe piaţa românească şi, în egală măsură, este partener pentru companiile româneşti interesate de piaţa germană. Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană se implică activ în implementarea în România a pregătirii profesionale în concordanţă cu standardele germane.

Sperăm ca la sfârșitul acestui proiect, absolvenții să dețină toate competențele profesionale necesare unui comerciant european, programele concepute acoperind atât standardele de formare din România, cât și pe cele specifice formării germane. 

Mai multe informații, găsiți AICI

buletin informativ

BOG_9489BOG_9442