Ideea de networking ne aduce adesea în minte imagini de autopromovare neobrăzată și de platitudini mult prea repetate. Dar în realitate, networking-ul poate avea beneficii reciproce serioase atât pentru dumneavoastră cât și pentru oamenii pe care îi întâlniți. Nu se pune problema de a vorbi prea mult despre propria persoană sau de a te avea bine cu cea mai importantă persoană prezentă, ci de clădirea de relații trainice. Următoarele zece sfaturi îi pot ajuta chiar și pe cei mai înverșunați critici ai networking-ului, astfel încât să își valorifice abilitățile individuale în domeniu.
1. Fii sincer cu tine însuți
Chiar dacă vi se pare că nu e decât o vorbărie fără rost, demnă de cărțile de dezvoltare personală, a fi sincer cu tine însuți înseamnă să dai viață abilităților tale native atunci când întâlnești o persoană nouă. Dacă preferați conversațiile între patru ochi, pregătiți situații în care acestea să poată avea loc. Dacă nu aveți darul de a comunica, ascultați-i pe ceilalți în loc de a vorbi. Faceți ceea ce vi se potrivește mai bine și ceea ce vă este de folos.
2. Rețineți că mai puțin înseamnă mai mult
Nu trebuie să participați la fiecare eveniment de networking la care sunteți invitat. Fiți selectiv. Mergeți la mai puține evenimente și concentrați-vă mai intens în timpul acestora. Evenimentele de networking ar trebui să fie o oportunitate pozitivă și nu ar trebui să mergeți la ele doar din obligație.
3. Planificați-vă primele impresii
Probabil știți deja că este extrem de dificil să schimbați o primă impresie, indiferent dacă e rea sau bună. Întotdeauna mergeți la evenimentele de networking pregătit să impresionați. Îmbrăcați-vă elegant, pregătiți-vă răspunsuri la întrebările cele mai des întâlnite și exersați-vă limbajul non-verbal care vi se potrivește cel mai bine.
4. Oferiți-vă serviciile ca voluntar
Pentru unii, un eveniment de networking seamănă cu o petrecere școlară, la care au stat doar pe margine și au băut suc. Dar dacă vă oferiți serviciile ca voluntar, veți avea parte de o activitate care vă menține ocupat și implicat, aducându-le o contribuție pozitivă și celorlalți. În timp ce lucrați, veți găsi lucruri despre care să discutați cu cei din jur, aceștia putând mult mai ușor să găsească interese comune cu ale dumneavoastră.
5. Stați la coadă
Dacă sunteți într-o situație de networking și nu știți cu cine să vorbiți, stați la o coadă, indiferent dacă e la mâncare, băutură sau altceva. Astfel veți avea ocazia să vorbiți cu cel puțin doi oameni – cel din fața dumneavoastră și cel din spate – fără să vă simțiți stânjenit. De asemenea, conversația va avea un sfârșit firesc atunci când ajungeți la capătul cozii. Desigur, dacă vreți să continuați conversația cu o persoană, veți putea face acest lucru altundeva. Asta înseamnă networking!
6. Fixați-vă un obiectiv de networking
E relativ simplu. Vă fixați un obiectiv înainte de a merge la un eveniment de networking și încercați să îl atingeți. Poate că obiectivul dumneavoastră este de a face schimb de cărți de vizită cu alți doi oameni. Ar trebui să fie un obiectiv ușor de atins, care vă va inspira să acționați.
7. Fapte nu vorbe
Dacă vreți să demonstrați că sunteți de valoare, cel mai ușor este să faceți acest lucru fiind de un real ajutor pentru ceilalți. Propuneți-i unei alte persoane să îi umpleți paharul de apă (dacă este cazul) sau să ridicați o hârtie căzută pe jos. Fiți întotdeauna vesel și zâmbiți.
8. Studiați piața din timp
Înainte de a participa la un eveniment de networking, faceți-vă tema în legătură cu organizațiile implicate (dacă este posibil) și cu oamenii care le reprezintă. Veți putea să vă limitați interacțiunea la conversațiile mai semnificative impresionând oamenii cu care vorbiți prin faptul că le cunoașteți domeniul de activitate. În plus nu vă vor lipsi subiectele de discuție.
9. Ascultați
Nimic nu este mai important decât să îi asculți pe ceilalți atunci când comunici, mai ales dacă vrei să ai o relație semnificativă cu ei. Când cineva se oprește din vorbit, puneți-i o întrebare pentru a-i menține atenția. Un interes sincer față de ceilalți vă va ajuta să clădiți încredere, prietenie și relații.
10. Continuați întotdeauna comunicarea
Ce rost are să vă construiți relații dacă nu vă folosiți niciodată de ele și le lăsați să se degradeze? Chiar dacă lăsați o impresie bună, ea va fi uitată dacă nu continuați comunicarea. Este absolut necesar să mențineți relațiile. Trimiteți un e-mail personalizat la 48 de ore după întâlnirea unei persoane pe care vreți să o păstrați în rețeaua dumneavoastră. Continuarea comunicării reprezintă a doua jumătate a procesului de networking.
Indiferent dacă sunteți introvertit, extrovertit sau ambivertit, procesul de networking poate să vă creeze probleme. Însă urmând aceste sfaturi, veți avea mai mult succes în networking.