Neimplicarea angajaților este o epidemie, nu? În fond, șapte din opt angajați din întreaga lume sunt neimplicați în mod activ, conform unui sondaj Gallup. Dar ce se întâmplă atunci când nu ești neimplicat, ci doar epuizat. Dacă angajații par neimplicați din cauza epuizării, se datorează faptului că au muncit prea mult – acesta este motivul stresului lor. Indiferent cât de mult îi place unui angajat postul sau cât de implicat este la locul de muncă, stresul se poate manifesta printr-o stare de epuizare, care se aseamănă ca simptome cu neimplicarea.

Să fie de vină managerul sau organizația? Sub nicio formă. Ține de fiecare angajat – care ar putea cu ușurință să fie chiar manager – să își gestioneze echilibrul dintre muncă și viața personală. Ministrul muncii din Germania a afirmat, „Există o legătură de netăgăduit între disponibilitatea permanentă [cum ar fi verificarea e-mailului de serviciu după orele de muncă] și creșterea bolilor psihice.” La fel ca în cazul oricărei boli, cel mai bine este să știi semnele și simptomele înainte să aibă loc daune serioase. Într-un articol de pe wallstcheatsheet.com sunt prezentate trei semne ale epuizării datorate muncii:

1. Cofeina nu își mai face efectul

Indiferent câte cești de cafea bei pe zi, indiferent de cât timp bei cafea, cofeina ar trebui să îți afecteze starea, luciditatea și energia. Dacă poți bea două cești de cafea și totuși să adormi peste un sfert de oră, sunt șanse să fii prea stresat la locul de muncă și să nu fii atât de productiv pe cât ți-ai dori. Se întâmplă următorul lucru: ești atât de epuizat din cauza suprasolicitării, încât neurotransmițătorii din creier care ar trebui să inducă o stare de calm depășesc efectul cofeinei. Opriți-vă pentru un moment din lucru și veți vedea că vor apărea îmbunătățiri.

2. Stresul se manifestă într-o formă fizică

„Stresul poate afecta toate aspectele vieții noastre, inclusiv emoțiile, comportamentul, abilitățile cognitive și sănătatea fizică. Niciuna dintre părțile corpului nu este imună,” potrivit WebMD (unde puteți găsi o listă completă a simptomelor). Atunci când te simți rău, îți pierzi atenția, performanța are de suferit și te stresezi încercând să compensezi, formându-se astfel un cerc vicios. Toate acestea duc la epuizare și la o pierdere a productivității.

3. Succesul nu mai contează

Când cineva îți laudă munca, ar trebui să fii mulțumit. Dacă simți că nu meriți laudele sau că laudele nu au nici un rost, s-ar putea să fii prea stresat. Dacă te simți epuizat, aceasta poate să însemne că ești un performer de top care s-a suprasolicitat, de unde și apariția stresului. Ai făcut prea mult în vederea unui succes doar pe termen scurt.

Conform Psychology Today, „În ciuda orelor multe petrecute la birou, stresul cronic nu îți permite să fii la fel de productiv ca altădată, ceea ce duce adesea la neterminarea proiectelor și la o listă de sarcini din ce în ce mai mare. Uneori, pare că indiferent cât de mult te-ai strădui, nu poți să revii la suprafață.” Dacă vă sună cunoscut, luați o pauză pentru a vă regenera și pentru a reveni la vechiul nivel de productivitate. Rezervați-vă timp pentru a evalua corect stresul din viața dumneavoastră și găsiți modalități de a-l reduce până nu e prea târziu. Epuizarea e la fel ca gripa; nu dispare în câteva zile decât dacă realizați niște schimbări în viața dumneavoastră.