Productivitatea se rezumă la motivație în ceea ce privește talentul. Talentul înseamnă performanță fără efort. Dacă doi oameni împărtășesc același nivel de motivație, persoana mai talentată va avea performanțe mai bune, dând în final mai mult randament.
După același principiu, o persoană cu mai mult talent va obține aceeași productivitate cu mai puțin efort decât o persoană mai puțin talentată. „Ideea de bază este că talentul explică motivația”, conform unui articol Fast Company. Dacă cineva ți-ar spune „Nu te străduiești suficient”, acest lucru ar implica faptul că performanța și productivitatea ta sunt depășite de talent – că există un potențial de a face mai mult. Luând în considerare contextul, talentul și motivația sunt cele care mobilizează productivitatea și performanța.
Motivația fluctuează în funcție de condițiile interne și externe, dar în general, oamenii au niveluri de bază diferite ale motivației, datorită cărora putem prezice productivitatea și performanța. Talentul nu este suficient deoarece motivația poate inhiba sau stimula abilitățile inerente sau deprinse. Potrivit articolului, „deoarece nivelurile noastre de motivație nu sunt total imprevizibile, nivelurile de entuziasm și ambiție pot fi luate în calcul pentru a prevedea cum este cel mai probabil să se manifeste talentele noastre în viitor.” Iar dacă talentul înseamnă performanță minus efort, atunci se poate argumenta că potențialul înseamnă talent plus efort. Dacă investești efort în aptitudinile tale, ai potențial și productivitatea va crește în raport cu talentul. Deci, vei fi atât de talentat, sau vei atinge întreg potențialul talentului tău, doar dacă ești motivat să lucrezi din greu.
Andrew Carnegie, un antreprenor din secolul XIX, a afirmat, „Oamenii incapabili de a se motiva singuri trebuie să se mulțumească cu mediocritatea, indiferent de amploarea celorlalte talente pe care le dețin.” Dacă faptul de a fi (sau de a părea) talentat față de alte persoane nu constituie o motivație suficientă, există câteva modalități de a găsi motivația și, în esență, productivitatea.
1. Citiți
Chiar dacă cititul nu vi se pare cea mai productivă activitate, cărțile vă pot motiva să faceți ce aveți de făcut și vă pot arăta cum să fiți mai eficient. Un bun punct de pornire poate fi seria For Dummies de la Wiley. Aceasta este o colecție cuprinzătoare de cărți instructive și de referință scrise pentru a ghida într-un mod neintimidant cititorii nefamiliarizați cu subiectele tratate.
2. Faceți-vă cunoscute obiectivele
Dacă știu și alți oameni că încercați să atingeți un anumit nivel de productivitate, va fi mult mai ușor să vă atingeți obiectivele. De reținut în această situație este să nu vă lăudați cu așteptările dumneavoastră, întrucât veți fi și mai afectat dacă nu reușiți să vă îndepliniți obiectivele. De fapt, nici nu ar fi atât de rău dacă v-ați lăuda, sau măcar dacă v-ați comunica obiectivele în mod detaliat. Atunci veți fi și mai motivat să nu dați greș.
3. Nu amânați
Unora le place să își stabilească un program de a atinge anumite obiective într-o anumită zi, de exemplu, de anul nou. Dar de ce să lăsați pe mâine ce puteți face azi? Atunci când motivația începe să se întrevadă, profitați de ea începând de îndată lucrul. Astfel vă veți asigura că îi dați curs într-o anumită măsură și că veți fi motivat să continuați. În plus, veți observa mult mai repede rezultatele.
4. Stabiliți-vă repere
Odată motivat să faceți ceva, evaluați-vă productivitatea marcând anumite puncte importante de-a lungul drumului spre îndeplinirea obiectivului. Astfel, nu veți vedea doar cu mai mare ușurință modul în care progresați, dar veți primi și mulțumirea și motivația de a merge mai departe.
5. Conștientizați că eșecul nu este o opțiune
Eșecul nu este permis în contextul productivității și performanței, datorită însăși naturii sale. Eșecul înseamnă că există un lucru care nu a fost făcut, sau cel puțin nu a fost făcut în mod corespunzător. Dar simplul fapt că obiectivul nu a fost atins nu înseamnă eșecul procesului. Atâta vreme cât înveți ceva, se poate spune că ai fost productiv. Motivați-vă să reîncepeți și să reușiți a doua (sau a treia, a patra) oară.
Inspirația nu înseamnă motivație; însă punerea în aplicare a unei idei înseamnă motivație. Dacă vreți ca talentul dumneavoastră nativ și abilitățile dumneavoastră să se concretizeze în productivitate și performanță, trebuie să vă motivați pentru a acționa.