Când te-ai simțit ultima dată copleșit de anxietate?
Poate atunci când te pregăteai pentru acea prezentare importantă sau înainte să ceri o mărire de salariu.
Indiferent de situație, felul în care majoritatea oamenilor reacționează la anxietate este să încerce să se relaxeze și să își calmeze emoțiile. Totuși, se pare că acesta este o adevărată greșeală, potrivit unui studiu efectuat de către Alison Wood Brooks, profesor la Harvard Business School.
Brooks a studiat recent un fenomen numit “reevaluarea anxietății.” Practic, reevaluarea anxietății se referă la încercarea de a transforma anxietatea într-un sentiment pozitiv.
În loc să încerci să te calmezi atunci când ești anxios, spune Brooks, ar trebui să încerci să-ți repeți aceste două cuvinte:
Sunt entuziasmat/ă
Citește și Mindfulness – capacitatea de a trăi în prezent
Studiul
Pentru a demonstra beneficiile aceste scurte fraze, Brooks a efectuat o serie de experimente, publicând rezultatele într-un studiu din anul 2014. După ce s-au strâns destul participanți, ea le-a dat mai multe teste, printre care vorbitul în public, karaoke și rezolvarea sub presiune a unei probleme de matematică.
Olga Khazan de la The Atlantic relatează despre studiu următoarele:
“Participanților li s-a spus să-și repete “Sunt entuziasmat/ă”, “am emoții” sau să nu spună nimic înainte de a începe să cânte. Participanții “entuziasmați” nu s-au simțit doar mai entuziasmați, ci au și cântat mai bine, potrivit unor măsurări computerizate a volumului și a tonului vocii. Ei s-au descurcat mult mai bine, deoarece s-au și simțit mult mai bine.
Același lucru a fost valabil și în cazul testului de vorbit în public. Când au fost rugați să susțină un discurs de două minute în fața camerei, participanții care și-au repetat că sunt entuziasmați au vorbit mai mult și au fost văzuți drept mult mai convingători și încrezători în forțele proprii. După vorbitul în public a urmat testul de matematică, în care, de asemenea, grupul de participanții entuziasmați s-a descurcat mult mai bine decât celelalte două.
Partea cea mai interesantă este că această metodă nu a scăzut bătăile inimilor participanților și nici nu i-a făcut mai puțin anxioși. Ceea ce s-a întâmplat a fost că cele două cuvinte au reușit să transforme anxietatea în entuziasm.
Poate că sună prea simplu pentru a fi adevărat, dar principul de bază are sens. Așa cum Khazan explică în acest video, reevaluarea anxietății are scopul de a te face să scapi de starea de frică, în care te concentrezi doar asupra lucrurilor ce pot să meargă prost și de a te ajuta să adopți o mentalitate de căutare a oportunităților, în care te gândești la toate lucrurile ce pot să iasă bine dacă faci ceea ce trebuie.
Punerea în practică
Concluzia este că, de fiecare dată când ai anxietăți legate de o anumită sarcină sau eveniment, trebuie să nu îți alimentezi frica, dar nici să încerci să te calmezi. Cea mai bună soluție este să transformi anxietatea în entuziasm, descoperind o nouă perspectivă – o perspectivă a oportunităților.
Sursa: inc.com