Ți s-a întâmplat vreodată să îți dorești să începi o sarcină, dar să ajungi, în schimb, să pierzi ore în șir pe internet? Sau să vrei să mănânci mai sănătos și, totuși, să nu poți rezista atunci când îți iese în cale primul fast-food? Se pare că există o explicație științifică pentru acest conflict între plăcerile imediate și obiectivele pe termen lung.

Cele două secțiuni conflictuale ale creierului

Potrivit cercetărilor efectuate de către Universitatea Princeton, există două secțiuni ale creierului: una asociată cu emoțiile, iar cealaltă cu raționamentul abstract.

Așa cum, probabil, ai ghicit, partea emoțională a creierului răspunde pozitiv gratificațiilor instantanee. Atunci când ai de ales între un tort, în acest moment, versus o condiție fizică optimă, mai târziu, această parte a creierului te va îndemna să alegi, de fiecare dată, tortul.

Totuși, partea rațională a creierului va încerca să te convingă, cu ajutorul logicii, să faci opusul: nu ai nevoie de acest tort, iar sănătatea pe termen lung este mai importantă…

Așadar, care secțiune a creierului câștigă?  În mod evident, depinde de situație. Cercetătorii au conchis că deciziile impulsive reprezintă trimful părții emoționale a creierului. Atunci când vedem, atingem sau mirosim ceva ce ne dorim cu adevărat, tentația poate deveni irezistibilă și ajungem să acționăm impulsiv datorită dopaminei care acționează la nivelul creierului și să regretăm ulterior consecințele acțiunilor nostre.

Cum să îți calmezi creierul și să iei deciziile corecte

Indiferent de situație, există câteva metode prin care putem veni în ajutorul parții raționale a creierului nostru cu scopul de a ne atinge obiectivele pe termen lung:

  1. Aranjează din timp mediul din jurul tău.

Cele mai multe dorințe impulsive apar atunci când avem în câmpul vizual obiectul ispititor. Dacă, de exemplu, vei avea  în permanență la îndemână gustări sănătoase, nu va mai trebui să îți consumi energia încercând să reziști tentațiilor.  Aranjarea și gestionarea mediului din jur este un aspect esențial și în încercarea de atingere a obiectivelor pe termen lung. Astfel, dacă îți dorești să citești o anumită carte, este recomandat să o ai mereu la îndemână, ușurând procesul de începere a acțivităților productive.

  1. Nu îți neglija nevoile de bază.

Dacă creierul încearcă să te direcționeze către ceva anume, acest fapt poate reprezenta un indicator al nivelului tău actual de energie.  Instinctele noastre au evoluat tocmai pentru a ne asigura supraviețuirea și, implicit, satisfacerea nevoilor de bază. Te simți obosit? Dormi câteva ore înainte de a începe să lucrezi!  Îți este foame? Nu amâna momentul în care mănânci! Atunci când îți neglijezi propriul nivel de energie, chiar și rațiunea ta va avea de suferit…


Citește și Perspective psihologice asupra motivării angajaților: abilități native sau dezvoltate?


  1. Corelează-ți emoțiile cu propriile obiective.

În unele situații, emoțiile noastre pot fi mult mai puternice decât rațiunea. Așadar, dacă vrei să îți creezi un obicei productiv, asociază-l cu o emoție puternică. De exemplu, atunci când te afli în situația de a amâna constant sarcinile dificile, alocă-ți 10 minute de reflecție în care să vizualizezi momentul fericit în care vei reuși să termini ce ai de făcut și toate consecințele pozitive pe care le-ai putea obține.

  1. “Just do it!”

Atunci când avem emoții sau suntem speriați de ceva, de multe ori vom încerca să ne auto convingem în încercarea de a deveni mai încrezători. Deși această metodă poate să ne dezvolte încrederea în sine, apare, câteodată, un moment în care trebuie, pur și simplu, să ne avântăm înainte. În plus, odată ce obții ceea ce ți-ai propus folosind această metodă, în viitor vei avea mult mai multă încredere să o pui din nou în practică.

Per total, deciziile noastre sunt de multe ori influențate de factori non-raționali. Distragerile și emoțiile ne pot îndepărta semnificativ de propriile obiective, dar, dacă reușim să ne stimulăm creierul să coopereze, toate acțiunile noastre productive vor deveni, treptat, din ce în ce mai ușoare și mai plăcute.

Platforma Great People Inside le oferă organizațiilor posibilitatea de a gestiona ciclul complet de viață al fiecărui angajat în companie, asigurându-se de rezultate optime, atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Pe baza sugestiilor de training din rapoarte, productivitatea, nivelul de engagement, wellbeing și retenția angajaților pot fi îmbunătățite considerabil, într-un timp scurt.

Solicitați un demo gratuit!

solicita evaluare gratuita blog