Sunt o mulțime de motive pentru care oamenii aleg freelancing-ul, printre care se regăsesc și următoarele: posibilitatea de a avea timp liber când doriți, libertatea de a alege ce proiecte vă doriți și oportunitatea de a urmări traiectoria proiectului de la început până la sfârșit. Din multe puncte de vedere, lucrând pentru dumneavoastră poate fi mult mai profitabil decât munca la birou. Pe de altă parte, există multe persoane ce se întreabă cum vor evolua din punct de vedere profesional după câțiva ani de freelancing.

De regulă, freelancerii au o pregătire profesională impresionantă întocmai pentru a reuși pe cont propriu. Totuși , este normal să vă întrebați: după freelancing, pentru ce tip de job sunteți calificați și cum vă găsiți o poziție care să se potrivească cu setul dumneavoastră unic de abilități? Și mai important, cum reușiți să faceți trecerea la rutina muncii de la birou după ce v-ați bucurat de libertatea totală pe care o oferă freelancing-ul? Următorii pași pe care vi voi prezenta vă vor ajuta în luarea unei decizii în cunoștință de cauză.

1. Luați în considerare aspectele pro și contra ale situației dumneavoastră actuale

Dacă v-ați decis să renunțați (cel puțin pentru moment) la cariera de freelancer, probabil că există motive particulare pentru care doriți să faceți această schimbare. Este recomandat să aveți în vedere toate aspectele ce v-au fost sau nu utile cât timp ați fost freelancer. După care, puteți să vă căutați un job în care aveți parte de acele elemente pozitive, lăsându-le pe cele negative în urmă.

De exemplu, dacă sunteți o persoană care apreciază flexibilitatea programului de lucru oferită de freelancing, concentrați-vă căutările asupra companiilor care au adoptat în cultura lor această flexibilitate a programului și fiți atenți la mediile de lucru ce par a fi prea tradiționale. Poate că v-a fost dificil să lucrați singuri cât timp ați fost freelancer, ar fi bine să aveți în vedere o companie ce pune accent pe lucrul în echipă.

2. Descoperiți-vă punctele forte

Atunci când începeți să vă pregătiți CV-ul și scrisoarea de intenție, gândiți-vă la ceea ce faceți mult mai bine decât cei care lucrează exclusiv la birou. Cu alte cuvinte, există abilități pe care le-ați dobândit în perioada în care ați lucrat ca și freelancer, abilități pe care cei care lucrează full-time nu au de unde să le acumuleze. Aceste deprinderi vă vor ajuta să vă diferențiați de restul candidaților.

Ce abilități vă deosebesc de cei care lucrează la birou? Experiența de a lucra cu un buget restrâns, faptul că v-ați bazaț doar pe propria persoană în rezolvarea problemelor și abilitatea de a vă “vinde” sunt toate exemple foarte bune de caracteristici pe care le-ați dobândit cât timp ați lucrat ca și freelancer. În momentul în care sunteți la un interviu, menționați aceste trăsături specifice freelancerilor și veniți cu exemple specifice și relevante fiecărei abilități în parte.

3. Căutați ceea ce vă doriți cu adevărat

Majoritatea persoanelor spun că este dificil să îți cauți un loc de muncă și că este un proces de-a dreptul extenuant. Din fericire, una din deprinderile unui freelancer este că știe să își găsească proiecte de muncă. Datorită acestei trăsături, găsirea unui loc de muncă full-time nu ar trebui să reprezinte o problemă. Iar pentru început este recomandat să vă căutați job într-un domeniu cu care ați mai cochetat încă din perioada freelancing-ului.

Este vital să mergeți pregătiți la interviu cu portofoliul muncii pe care ați depus-o ca și freelancer. Aveți posibilitatea să arătați angajatorului ce știți să faceți, ce probleme ați rezolvat și cu ce clienți ați avut plăcerea de a lucra de mai multe ori. Demonstrând că aveți o paletă largă de clienți ce activează în același domeniu vă va face mult mai dorit de către angajatori.

4. Gândiți-vă ce salariu vă doriți

Când vine vorba de salariu, trebuie să vă dați seama ce fel de compensare este mai importantă pentru dumneavoastră. Căutați un job în cadrul uneii companii deoarece vreți să aveți stabilitate financiară și asigurare medicală? În cazul acesta, există posibilitatea să nu fiți remunerat corespunzător. De asemenea, poate doriți să aveți un program bine stabilit de vacanță, având în vedere faptul că freelancerii sunt recunoscuți ca fiind mereu la datorie. Poate sunteți de acord să renunțați la un salariu mai mare pentru câteva zile bine meritate de pauză sau poate veți cere un salariu mare pentru simplul fapt că vă pierdeți “independența” de care ați beneficiat în trecut. Indiferent ce alegeți, este important să vă faceți diligența necesară și să cunoașteți care sunt salariile din domeniu și ce beneficii există pe piață.

5. Pregătiți-vă mental pentru schimbările care vor urma

În momentul în care faceți trecerea de la freelancing la un program de lucru obișnuit sunt câteva lucruri pentru care trebuie să fiți pregătiți să le înțelegeți și să le acceptați:
Controlul: Odată ce veți începe munca la birou nu veți mai avea posibilitatea să aveți controlul asupra fiecărui aspect din cadrul unui proiect. De cele mai multe ori, veți primi un proiect care are deja sarcinile trasate și vor trebui executate până în cel mai mic detaliu.
Flexibilitatea: Este o mare diferență între a munci de oriunde și de la orice oră și munca riguros planificată cu un program fix de 8 ore de luni până vineri, în cadrul unei clădiri de birouri. Va trebui să fiți pregătiți pentru această schimbare majoră.
Autonomie: Ca și freelancer sunteți propriul vostru șef, dar cel mai probabil veți ajunge să vă raportați activitatea unui manager. Acest lucru presupune feedback, evaluări de performanță și veți fi răspunzători nu numai în fața clientului.
Libertate: Tehnic vorbind, freelancerii își pot lua vacanță în orice moment. Când lucrați pentru o firmă, pentru a vă lua câteva zile de concediu, trebuie să faceți o cerere și să așteptați aprobarea superiorilor dumneavoastră. Există posibilitatea să nu beneficiați de o anumită flexibilitate a programului și să nu mai dispuneți de foarte mult timp de petrecut alături de familie și prieteni.

În concluzie, cel mai important lucru este să înțelegeți că viața dumneavoastră se va schimba în momentul în care vă decideți să vă întoarceți la programul de muncă de 8 ore pe zi. În primul rând trebuie să fiți dumneavoastră confortabili cu aceste schimbări, după care va trebui să convingeți și angajatorul că sunteți conștienți de schimbările ce urmează să apară și că sunteți pregătiți să le acceptați.

Platforma Great People Inside le oferă organizațiilor posibilitatea de a gestiona ciclul complet de viață al fiecărui angajat în companie, asigurându-se de rezultate optime, atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Pe baza sugestiilor de training din rapoarte, productivitatea, nivelul de engagement, wellbeing și retenția angajaților pot fi îmbunătățite considerabil, într-un timp scurt.

Solicitați un demo gratuit!

solicita evaluare gratuita blog

Sursa:https://www.fastcompany.com