“I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots” (“Mă tem de ziua în care tehnologia va înlocui interacţiunile dintre oameni. Lumea va avea o generaţie de idioţi” )
–Albert Einstein
Există lucruri fără de care putem trăi și lucruri fără de care nu putem trăi. Oricât de greu ne-ar fi să recunoaștem, smartphone-urile, calculatoare și alte gadget-uri fac parte din a doua categorie. Atât de mare este dependența de tehnologie încât medicii ne recomandă din timp în timp o detoxifiere digitală.
E drept, tehnologia ne ușurează cu mult viața, însă, în același timp ea ne poate afecta modul în care ne folosim abilitățile cognitive, atenția și memoria pe termen scurt. Cercetările realizate de-a lungul timpului, indică faptul că folosirea memoriei îmbunătățește raționamentul și creativitatea. Care sunt implicațiile unei memorii slabe asupra funcționarii creierului nostru și asupra nivelului de inteligență, este dificil de estimat.
Între timp, noile studii arată că realizarea de fotografii – o practică din ce în ce mai prezentă în cultura noastră, obsedată de smartphone-uri – ne afectează, de fapt abilitatea de a ne aminti ceea ce am imortalizat cu aparatul foto.
Așadar inspirația mea de săptămâna acesta
Creierul, la fel ca și trupul are nevoie de exerciţii. Dacă încetăm să ne folosim capacităţile cognitive, spaţiale sau logice, nu numai că nu ne vom îmbunătăţi starea creierului, dar capacitatea noastră de a gandi și de a ne concentra se va diminua pe zi ce trece.
Întrucât ne bazăm tot mai mult pe tehnologie, puțini dintre noi mai reușesc să rețină numerele de telefon sau data fixată pentru întruniri.
Încercați să vă notați manual numerele de telefon într-o agendă sau să vizualizați mental calendarul săptămânii în curs. Astfel, nu vă veți folosi doar mintea într-un mod sănătos, dar vă veți și salva atunci când se întâmplă inevitabilul și smartphone-ul cedează.
Pe de altă parte, ultimele studii în domeniu au arătat că dacă vrem să ne păstrăm capacitatea ridicată a memoriei și de asemenea capacitatea cognitivă este necesar să facem sport cel putin 3 zile pe săptămână și să vorbim la telefon în medie sub 3 minute pe convorbire. De asemenea, nu mai dormiți cu telefonul lângă cap iar copiilor sub 6 ani nu trebuie să le lăsați telefonul în cameră pe durata nopții.
Cât de des ați auzit expresia „Ce ne făceam până să apară telefonul mobil?” Unul dintre multele răspunsuri posibile este: ne bazam pe memorie!