Când ești plin de compasiune, ești accesibil, modest și deschis către idei noi, angajații tăi nu vor avea impresia că ești un robot inflexibil sau o autoritate nepăsătoare și intangibilă.
La început, nu va fi ușor. Este întotdeauna mai simplu să-ți îngropi capul în nisip decât să confrunți direct sentimentele de acest tip. Dar refuzul de a-ți recunoaște propriile emoții și de a le recunoaște pe ale celorlalți poate duce la probleme semnificative pe parcurs.
Angajamentul de a fi un lider curajos pe plan emoțional este doar primul pas dintr-un proces mai amplu. În cuvintele lui Ralph Waldo Emerson, „O mare parte din curaj este curajul de a mai fi făcut o dată același lucru”. Nu există o rutină stabilită pentru aceasta, dar există pași pe care îi poți întreprinde pentru a progresa. Ține minte că este vorba de călătorie, nu de destinație.
Îmbrățișează vulnerabilitatea și transparența și fii plin de compasiune
Liderii pot fi tentați să-și ascundă emoțiile de membrii echipei sau de partenerii de afacere. Un lider autentic are nevoie de deschidere și accesibilitate, împărtășind problemele sale cu ceilalți și cerând ajutor atunci când este cazul. Angajații și membrii echipei te vor vedea ca pe o ființă umană, nu ca pe o autoritate de necontestat.
Caută să influențezi, dar să nu-ți impui niciodată autoritatea asupra celorlalți. Nu te mai concentra pe ego-ul tău. În schimb, încearcă să fii un lider pozitiv și de ajutor. Când ești o veritabilă punte de legătură între angajații tăi, vei avea o echipă mai eficientă. Când ai compasiune, colaborarea și moralul echipei se vor îmbunătăți.
Fii receptiv la feedback, atât pozitiv, cât și negativ
Acceptarea criticilor este esențială pentru orice domeniu profesional, dar este cea mai utilă în dezvoltarea de software. Scrierea de cod este foarte similară cu scrierea unei cărți. Nimeni nu vrea ca munca sau stilul să îi fie criticate. Totuși, fără critici, nu vei realiza un produs de calitate. Fără reclamații, nu vei ști ce poți perfecționa sau pe ce trebuie să te axezi – ce să menții și la ce să renunți.
Când ești lider, trebui să fii dispus să accepți critici din partea angajaților și membrilor echipei. Este o parte obișnuită a acestei profesii și nu ar trebui să lași impresia că ești mai presus de critică. Este singura modalitate de a identifica defectele și de a-ți uni forțele cu ceilalți pentru a le rezolva.
Să nu îți pierzi niciodată sentimentul de uimire
Munca în industria tehnologică presupune, în esență, să privești către viitor. De la Steve Jobs la Bill Gates, toți marii pionieri au păstrat întotdeauna un sentiment de uimire și curiozitate. Au mers curajoși înainte atunci când alții ar fi renunțat. Acest lucru a contribuit la succesul lor ca dezvoltatori de software și tehnologie.
Cel mai bine ar fi dacă ai avea o sete nestăvilită de cunoaștere și inovație. Abordarea directă a noilor idei provocatoare poate fi înfricoșătoare. Așa sunt în general ideile inovatoare. Dar asta înseamnă să conduci cu curaj emoțional. Este vorba de a face un salt inductiv în unele momente. Cercetările sugerează că oamenii curioși tind să aibă relații mai bune, mai solide.
Fii modest
Modestia este adesea trecută cu vederea, dar poate fi un aspect critic al curajului emoțional și al leadershipului. Acceptă că ești om și ai defecte. Ai limitele tale. Nu îți va ieși întotdeauna totul din prima și nici nu vei avea mereu răspunsul la problemele curente. Modestia nu înseamnă să ai o părere slabă despre tine sau despre abilitățile tale. De fapt, este vorba de a-ți accepta imperfecțiunile și, în acest sens, de a te strădui să le ameliorezi.
Când ești modest, asculți pentru a înțelege. Ești dispus să accepți diferite opinii și critici. Recunoști meritele celorlalți, când este cazul. Ca lider, vei inspira încredere și admirație în rândul angajaților tăi. În loc de a privi către sine și de a-ți satisface egoul, fii modest și redirecționează-ți acele energii către dezvoltarea afacerii tale.
Cum să ai curaj emoțional în externalizarea de tip „nearshore” a dezvoltării software
Companiile au de câștigat dacă lucrează cu companii nearshore de dezvoltare de software. Acest model de afacere te ajută să economisești costurile generale cu forța de muncă și alte cheltuieli, făcându-ți în același timp compania mai eficientă. Dezvoltarea software nearshore îți permite să controlezi alocarea resurselor după cum este necesar. Alte beneficii includ reducerea costurilor de operare, plasarea geografică mai aproape de echipa ta, extinderea pe noi piețe, randamentul mai ridicat al investiției pentru afacerea ta și o mai bună comunicare. Problemele comune cu dezvoltarea de software offshore sunt diferențele culturale și de timp care duc la complexitatea comunicării în timp real. Ele pot duce, de asemenea, la dificultăți legale sau întârzieri în execuție. Externalizarea de tip nearshore nu prezintă astfel de probleme.
Obține cele mai bune rezultate de la oamenii tăi
Când reacționezi impulsiv în raport cu emoțiile tale, nu răspunzi corespunzător la critici și la opinii diferite. O carieră în dezvoltarea de software necesită puternice abilități de analiză și de rezolvare a problemelor. Nu se aplică numai muncii, ci și relațiilor cu ceilalți. Abilitățile interpersonale și o bună comunicare reprezintă piatra de temelie a unei relații profesionale sănătoase.
Ca lider, trebuie să lucrezi la acest aspect tot timpul. Când ești plin de compasiune, ești accesibil, modest și deschis către idei noi, angajații tăi nu vor avea impresia că ești un robot inflexibil sau o autoritate nepăsătoare și intangibilă. Astfel dai tonul întregii afaceri. Iar angajații vor știi că te pot aborda cu întrebări, preocupări sau chiar probleme personale.
Cum poate Great People Inside să evalueze forța de muncă aflată în regim de telemuncă?
Great People Inside vine în ajutorul oamenilor și companiilor cu servicii dedicate gestionării acestei perioade turbulente. Fie că vorbim despre tranziția către munca la distanță, despre provocările leadership-ului în timp de criză sau pur și simplu despre menținerea afacerii într-un mediu virtual, toate acestea sunt afectate în această perioadă, într-o mai mică sau mare măsură.
De aceea, prin intermediul platformei Great People Inside și a celor 4 instrumente de evaluare nou create veți putea face față cu brio situației actuale. Instrumentele noastre au la baza lor studii științifice legate de munca de acasă a angajaților, managerilor și a echipelor și sunt validate pe populația României. De asemenea, având în vedere faptul că trăim într-o lume complexă, ambiguă, incertă și, mai ales, extrem de volatilă (Modelul VUCA) am pregătit o evaluare dedicată liderilor și managerilor ce conduc organizații în contextul actual de business și care sunt nevoiți să se adapteze din mers noilor și deselor schimbări ce au loc. Puteți găsi toate aceste instrumente de evaluare accesând pagina: https://greatpeopleinside.com/ro/solutii-digitale/.
Sursa: entrepreneur.com