În aceste zile, când suntem bombardați cu studii de pretutindeni, ajungem să nu mai știm ce este bine pentru noi și ce nu. Așa se întâmplă și în cazul dilemei dacă ar trebui să ne petrecem cât mai mult timp stând în picioare la locul de muncă cu ajutorul birourilor reglabile. Cum este mai bine să procedăm? Există multe studii care se contrazic reciproc, unele susțin că este bine să stăm jos, iar altele că statul în picioare ne poate dăuna pe termen lung. Cum putem lua decizia corectă într-o astfel de situație?
Deși, în acest moment, birourile reglabile sunt destul de căutate, în 2002, atunci când acestea au apărut pentru prima dată pe piață, statul în picioare nu era considerat ceva productiv sau sănătos. Un studiu din acea perioadă descoperise faptul că pot apărea probleme mari de sănătate atunci când stăm în picioare mai mult de 8 ore pe zi, existând posibilitatea de apariție a multor complicații medicale.
Pe de altă parte, două studii din 2010 au identificat o corelație puternică între comportamentul sedentar și creșterea riscurilor de apariție a depresiei și a bolilor fizice. Inventatorul biroului cu bandă de alergat, doctorul James Levine, a declarat în august 2014 că statul jos este mult mai periculos decât fumatul.
Citește și Cum ne putem controla impulsul nativ de a fi negativiști
Și mai recent, în 2015, un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Epidemiologie, susținea faptul că statul jos la birou nu este corelat cu probleme majore de sănătate, dar faptul că ducem lipsă de activități fizice constituie, într-adevăr, o mare problemă.
Așadar, ce ar trebui să facem cu birourile noastre?
Ca să privim lucrurile puțin în perspectivă, anul trecut, cercetătorii au descoperit că multe dintre studiile ce arătau beneficiile birourilor reglabile și a statului în picioare au avut prea puțini respondenți sau nu respectau metoda științifică de testare a ipotezelor, fiind orientate către obținerea unui rezultat specific. Așadar, se pare că nu există dovezi concludente care să susțină că birourile reglabile ar face mai mult decât să ne liniștească, păcălindu-ne singuri că facem ceva sănătos.
Presa are și ea partea ei de vină în această problemă, deoarece publică studiile ca fiind definitive și cu un verdict clar asupra dilemei de a sta sau nu jos la birou. Profesorul de epidemiologie de la John Hopkins Bloomberg School, Kay Dickerson, susține că aceste studii individuale nu au cum să acopere întregul spectru al problemei. De asemenea, ea ne sfătuiește să căutăm cât mai multe dovezi și să citim mai multe studii, nu doar unul singur, pentru a ne putea forma o părere corectă în această privință.
Indiferent la ce concluzie ajungeți, un fapt incontestabil este că integrarea în programul de lucru a unor activități ce combat efectele negative ale sedentarismului nu poate să fie decât o idee bună. Există, în prezent, o multitudine de programe de wellness ce pot rezolva toate aceste probleme: de la sala de fitness integrată în corpul clădirii de birouri, până la servicii de masaj la birou. Chiar și în cazul în care compania dumneavoastră nu oferă astfel de beneficii, aveți întotdeauna posibilitatea de alege ca, în pauza de prânz, să faceți o scurtă plimbare. Pe lângă evidenta îmbunătățire a stării de sănătate pe termen lung, chiar și productivitatea dumneavoastră va avea de câștigat în momentul în care vă întoarceți la birou cu o stare de spirit complet revigorată.
Ideea că oamenii ar trebui să se bucure de un echilibru între job și viața personală nu este una nouă, dar conceptul de wellbeing@work a fost și încă este, de cele mai multe ori, un concept subapreciat. Experții au observat o creștere impresionantă a productivității de fiecare dată când sunt luate măsurile necesare pentru a optimiza condițiile de muncă și pentru a reduce stresul inutil. Great People Inside vă pune la dispoziție instrumentul de evaluare a resurselor umane GR8 Wellbeing, bazat pe cele mai noi teorii din psihologia organizațională și a muncii, ce poate fi folosit pentru a identifica nivelul de wellbeing al angajaților, îmbunătățind satisfacția la locul de muncă și generând un impact pozitiv asupra vieții personale și profesionale.
Solicitați un demo gratuit!
Surse:
Mashable.com
Nzherald.co.nz