Explorarea unui mediu de lucru nou, întâlnirea cu persoane noi în echipă și adaptarea la o dinamică de birou complet diferită pot fi provocări inițiale demne de luat în considerare. Cu toate acestea, schimbările nu ar trebui să fie descurajatoare. Ele aduc oportunități captivante pentru a aborda noi provocări și pentru a învăța abilități noi și fascinante.

Nu sunteți sigur de unde să începeți? Vă prezentăm 6 sfaturi esențiale pentru prima zi de muncă:

1. Luați inițiativa de a vă prezenta

Prezentați-vă tuturor celor din birou, dar amintiți-vă să mențineți prezentările scurte și concise. Cea mai bună modalitate este să pregătiți un discurs de 30 de secunde care să atragă atenția, să evidențieze experiența dumneavoastră profesională și să adreseze o întrebare.
Allen Tan, Antrenor de Carieră la Workforce Singapore, spune așa: “Nu-ți fie teamă să pui întrebări despre așteptările față de tine.”

2. Alege-ți ținuta potrivită

Pentru a evita dimineți frustrante și stresante, planificați-vă ținuta în seara dinaintea primei zile de muncă. Optați pentru alegeri cât mai profesionale. În cazul în care nu sunteți siguri, puteți verifica politica de îmbrăcăminte a departamentului de resurse umane.
Pe parcurs, veți putea observa cum se îmbracă ceilalți colegi și treptat veți putea adapta garderoba pentru a se potrivi mai bine culturii vestimentare a biroului.

3. Stabilirea așteptărilor cu șeful tău

În prima ta zi, cu siguranță vei fi ocupat. De fapt, stabilirea și rezolvarea taskurilor administrative te vor face să alergi de colo-colo și să îți împarți timpul pentru mai multe persoane. Pe lângă faptul că vei lua o scurtă pauză, ar trebui să îți dedici timp șefului tău imediat pentru a defini așteptările și obiectivele cheie.
“Întreabă-ți șeful cum va fi măsurat succesul tău și în ce interval de timp,” spune Roy Cohen, un antrenor de carieră de top de pe Wall Street în SUA. Prin obținerea contextului și așteptărilor de la șeful tău, ești un pas mai aproape de excelența în munca ta.

4. Află cine sunt colegii tăi apropiați

Încearcă să identifici persoanele cu care vei lucra cel mai mult și prezintă-te lor. Acestea ar putea fi persoanele aflate în jurul biroului tău, supervizorii cărora le raportezi sau personalul mai tânăr pe care îl coordonezi.

Cel mai bun mod de a-i cunoaște este la prânz. Așa că nu refuza niciodată o invitație la prânz. Pune-le întrebări despre ce fac și cum se leagă activitățile lor de rolul tău sau pur și simplu discută despre zvonuri cu privire la celebrități.
Nu numai că vei stabili relații autentice cu colegii tăi, dar vei avea ocazia să le cunoști personalitățile în afara mediului de birou. Toate acestea te pot ajuta să te descurci mai bine în locul de muncă.

5. Creează legături

În calitate de nou venit, prima ta zi va fi copleșitoare. Pentru a-ți găsi echilibrul într-un mediu nou și a te evidenția, vei avea nevoie de un mentor care să te călăuzească în carieră. Ideal ar fi ca relația mentor-ucenic să se bazeze pe încredere reciprocă, deschidere și dorința de a învăța.

Prin stabilirea unei relații solide, atât în ceea ce privește munca, cât și personală, cu mentorul tău, poți primi îndrumare care te poate propulsa în carieră. Acest lucru include obținerea de feedback sincer, dezvoltarea abilităților tale actuale și extinderea rețelei tale de contacte.

Beneficiile unui mentorat sunt evidente. Louise Tagliante, fondatoarea Protégé, o organizație de mentorat pentru femei cu sediul în Singapore, împărtășește aceste sentimente. Ea explică faptul că persoanele pe care le-au mentorat au devenit mai asertive, au obținut promovări și au dobândit încredere în a solicita promovări sau oportunități de muncă internaționale.

6. Fii pregătit pentru schimbări

Indiferent dacă ești un proaspăt absolvent care începe primul său job sau un profesionist cu ani de experiență, prima ta zi la locul de muncă poate fi cea mai dificilă.

Pentru a face această zi memorabilă (într-un mod pozitiv), abordează-ți noul loc de muncă cu o minte deschisă.

Lucrurile vor fi diferite față de job-ul anterior. Și s-ar putea să descoperi că ritmul este complet opus vieții tale anterioare. Dar fii răbdător cu tine însuți pe măsură ce te adaptezi treptat la un mediu complet nou.

Dacă aveți nevoie de ajutor în ceea ce privește selecția, recrutarea, intervievarea candidaților, compatibilitatea cu postul, dezvoltarea angajaților, dezvoltare personală și coaching, click aici pentru a solicita o evaluare gratuită.

Sursa: content.mycareersfuture.gov.