Angajații lucrează mai eficient atunci când au posibilitatea să-și manifeste creativitatea și să ia decizii importante, pentru a putea rezolva problemele de la locul de muncă și pentru a-și îndeplini sarcinile cu succes. Cei mai buni manageri încurajează acest comportament proactiv și sunt conștienți de faptul că una dintre responsabilitățile lor este de a-și ajuta echipa să se dezvolte și să evolueze.

Cu toate că fiecare manager poate avea propriile expresii cu ajutorul cărora motivează, inspiră sau mobilizează oamenii pe care îi conduce, există câteva fraze folosite de către majoritatea liderilor:

  1. „Nu am un răspuns. Tu ce părere ai?”

Scopul acestei fraze este de a-ți încuraja angajatul să se implice mai mult în rezolvarea problemei în cauză. Adesea, în mediile de lucru dinamice, managerii sunt cei care dau toate răspunsurile, în loc să îi inspire pe cei din jur să găsească soluții proprii. Dacă rezolvi fiecare problemă care îți iese în cale, echipa ta va deveni dependentă de tine, în loc să fie capabilă să funcționeze și pe cont propriu. Folosește această expresie atunci când vrei să dai cuiva suficientă încredere în sine, astfel încât să poată lua decizii de unul singur.

  1. „Cum ai ajuns la această concluzie?”

Cu toate că este important să le dai angajaților libertatea de care au nevoie pentru a progresa, este responsabilitatea ta să verifici procedeele pe care aceștia le folosesc și să te asiguri că raționamentul lor este bazat pe date concrete. Această expresie te poate ajuta să începi o conversație cu un angajat despre modalitatea prin care acesta rezolvă probleme și ia decizii.

  1. „Ce părere are restul echipei?”

Această frază le amintește tuturor că aprobarea sau implicarea șefului nu este suficientă. Atunci când ai de-a face cu o persoană ce preferă să lucreze pe cont propriu, este bine să îi reamintești cât de important este să asculte ce are echipa de spus și să includă și ideile colegilor în munca sa. Astfel,  vor fi încurajate comunicarea și colaborarea între angajați.

  1. „Să începem”

La un moment dat, nu mai este suficient să stai deoparte și să pui întrebări. Dacă riscați să depășiți un termen-limită sau sunteți presați de timp, un lider bun va găsi o modalitate de a-și motiva echipa să acționeze până nu e prea târziu. Dacă oamenii sunt stresați și obosiți, cel mai util lucru pe care îl poți face este să le reamintești că ești disponibil să le acorzi o mână de ajutor.

  1. „Să presupunem că am omis ceva”

Albert Einstein spunea că „Problemele nu pot fi niciodată rezolvate în acelaşi mod în care au fost create.” Cu alte cuvinte, învață să pui sub semnul întrebării propriul raționament și încurajează-ți angajații să facă același lucru. Astfel, îi vei determina să adopte o abordare holistică și să privească problema din toate unghiurile, reușind să genereze idei noi și rezultate creative.

  1. „Spune-mi mai multe”

Spunând această frază, îi vei ajuta pe angajați să se relaxeze: aceștia  vor înțelege că ești interesat de ceea ce spun, gândesc sau simt. Deseori, managerii dau de înțeles că angajații lor trebuie să lucreze la eficiență maximă în permanență. Cu toate acestea, dacă le oferi oamenilor tăi suficient timp pentru a discuta mai mult decât problemele de zi cu zi, le vei permite să analizeze situațiile în profunzime.  Jim Morris povestește în articolul său despre ceva ce i-a spus  unul dintre liderii cu care a lucrat: “O astfel de conversație purtată o dată pe săptămână  cu angajații mei mi-a schimbat cu totul afacerea. Cele mai multe informații le aflam abia după folosirea acestei expresii, nu înainte.”

  1. „Vom trece peste acest obstacol”

Atunci când se confruntă cu probleme mari, managerii buni își liniștesc angajații fără să le inducă un fals optimism. Ei nu fac promisiuni pe care nu le pot îndeplini. Această expresie le reamintește tuturor de faptul că sunt perfect capabili să se descurce în situații dificile și că nu trebuie să renunțe așa ușor. În plus, spunând „vom”, vei crea un puternic sentiment de solidaritate.
Atunci când vine vorba despre dezvoltarea abilităților de leadership, este normal ca accentul să fie pus pe imaginea de ansamblu și pe conducerea prin exemplu personal. Cu toate acestea, importanța cuvintelor nu trebuie neglijată, mai ales atunci când oamenii caută îndrumare, inspirație și siguranță.
Dacă vrei să ai un impact mai mare asupra angajaților tăi, încearcă să incluzi aceste expresii sau unele asemănătoare în vocabularul tău.

Sursa: themuse.com