Tuturor ne face plăcere să facem o primă impresie pozitivă. Și fiecare dintre noi cunoaște câteva simple metode de a se face mai plăcut: contactul vizual, zâmbetul, adresarea întrebărilor, ascultarea cu atenție, etc..

Surprinzător, cercetările au descoperit un nou element care ne face mult mai plăcuți în ochii celorlalți: încrederea că veți reuși să vă faceți plăcuți.

Știți ce aveți de făcut, dar cum puteți cunoaște dacă veți reuși să faceți o primă impresie pozitivă? De unde știți că oamenii pe care îi veți întâlni – într-un context social sau profesional – vă vor percepe drept prietenoși și își vor face o părere bună despre voi?

Desigur, vă puteți lua după cuvintele lor, dar trebuie să acceptați faptul că noi, oamenii, suntem foarte buni la mascarea propriilor sentimente, chiar și doar pentru a fi politicoși.

Potrivit unei noi metaanalize bazate pe mai mult de 50 de studii diferite care ”investighează relația dintre capacitatea de autoevaluare a atracției interpersonale și realitate” – aceste cinci semnale nonverbale indică dacă ați reușit să formați o conexiune cu cineva:

  • Zâmbetul
  • Menținerea contactului vizual
  • Râsul
  • Inițierea unor noi subiecte de conversație
  • Păstrarea unei proximități fizice
  • Imitarea (inconștientă) a gesturilor nonverbale

Partea legată de imitarea gesturilor vi se poate părea puțin ciudată, dar cercetările au demonstrat că acest fenomen inconștient(sau, în unele cazuri, chiar conștient) exprimă faptul că înțelegem, cel puțin parțial, emoțiile celorlalți. Din moment ce aproape toate emoțiile noastre sunt exprimate prin mijloace nonverbale, copierea acelor forme de exprimare ne afectează chiar și propriile emoții.

Pe scurt, imitarea limbajului nonverbal indică înțelegerea a ceea ce simte partenerul de conversație. Și dacă vă doriți să folosiți puterea limbajului nonverval în avantajul vostru, puteți imita subtil și conștient formele de exprimare ale persoanei pe care care vă doriți să o convingeți că interacțiunea dintre voi a fost una pozitivă.


Citește și Sfaturile biologiei evoluționiste pentru depășirea dependenței de smartphone-uri


Atunci când întâlniți pe cineva, asigurați-vă că trimiteți semnalele potrivite. Limbajul nonverbal este o parte importantă a personalității voastre. Exista șanse mare să nu fiți nici măcar conștienți de felul în care stați, vă așezați sau vă mișcați. Totuși, ar trebui să acordați mai multă atenție acestor elemente, deoarece oamenii percep inconștient astfel de detalii și își fac o părere despre voi pe baza lor.

Și, chiar dacă nu credeți asta, exact la fel faceți și voi – percepeți inconștient semnalele nonverbale ale celorlalți. Gesturile și postura au un impact considerabil asupra felului în care îi judecați pe oameni.

Aproape tuturor ne sunt simpatice persoanele care au o părere bună despre noi. Dacă le arătați, subtil, celorlalți că sunteți entuziasmați să îi întâlniți, ei își vor face aproape instantaneu o părere bună despre voi.

Zâmbiți, mențineți contactul vizual, râdeți și dezvoltați conversațiile. Toată lumea va avea de câștigat.

Platforma Great People Inside le oferă organizațiilor posibilitatea de a gestiona ciclul complet de viață al fiecărui angajat în companie, asigurându-se de rezultate optime, atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Pe baza sugestiilor de training din rapoarte, productivitatea, nivelul de engagement, wellbeing și retenția angajaților pot fi îmbunătățite considerabil, într-un timp scurt.

Solicitați un demo gratuit!

solicita evaluare gratuita blog

Sursă:
https://www.inc.com