56% dintre executivi consideră că organizațiile în cadrul cărora lucrează nu sunt pregătite să satisfacă nevoile de talente în zona de leadership din ziua de azi, conform unui studiu recent Deloitte. De ce se întâmplă acest lucru? Unde se află, mai exact, problema? Și, nu în ultimul rând, ce putem face pentru a o rezolva?

Un studiu Mercer efectuat recent (2019), pe mai mult de 500 de respondenți, a descoperit câteva trenduri tulburătoare în privința leadership-ului din organizații, încercând să răspundă întrebărilor de mai sus. Înainte de a intra în detalii, acestea sunt câteva informații cheie din studiul respectiv:

  • 27% dintre candidații potențiali sunt pierduți pe drum din cauza lipsei unei metodologii coerente de selecție
  • 42% dintre organizații nu au un sistem structurat de competențe de leadership
  • 23% dintre organizații se folosesc exclusiv de interviu în procesul de angajare
  • În 63% dintre cazuri, interviurile tradiționale eșuează în evaluarea soft skills-urilor
  • În cazul existenței planurilor de succesiune rata de succes în ocuparea pozițiilor manageriale este de 70-80% față de 50-55% pentru cei adusi din exterior pe aceleași joburi
  • Doar 33% dintre organizații consideră că folosesc metodele potrivite pentru a măsura calitatea angajărilor efectuate și doar 5% consideră că metodele lor sunt optime
  • 23% dintre potențialele talente sunt respinse în procesul de angajare sau de promovare, din cauza inabilității companiilor de a identifica predictorii reali de performanță
  • 16% dintre organizații nu cunosc ce fel de talente au nevoie să angajeze pentru pozițiile de leadership
  • 42% dintre organizații nu sunt conștiente de competențele necesare liderilor din propria organizatie

O corelație remarcabilă descoperită de către Mercer este că succesul leadership-ului în organizații este direct proporțional cu adoptarea instrumentelor de evaluare a talentelor:

Ce practici organizaționale recomandă Mercer pentru a ajuta companiile să-și dezvolte succesul în zona de leadership:

  • Dezvoltați-vă un sistem de competențe bine structurat, cu ajutorul căruia să știți ce fel de oameni aveți nevoie în organizație și ce fel de oameni va trebui să angajați în viitor.
  • Folosiți instrumentele de evaluare a talentelor pentru a măsura nivelul abilităților, cu scopul de a lua decizii bazate pe date reale, crescându-vă, astfel, șansa de a recruta oamenii potriviți.
  • Pregățiți un plan de succesiune internă bine pus la punct, cu ajutorul căruia să puteți dezvolta propriile talente și să le pregătiți pentru rolurile de leadership
  • Includeți leadership-ul în deciziile de angajare, pentru a vă asigura că liderii voștri împărtășesc valorile, viziunea și misiunea companiei voastre.
  • Faceți procesul vostru de angajare mult mai facil și mai scurt. Talentul cu adevărat bun nu așteaptă!

Cum vă poate ajuta Great People Inside?

În primul rând, noi suntem conștienți că primul pas în vederea îmbunătățirii forței de muncă constă în identificarea aspectelor ce diferențiază compania dumneavoastră de alte organizații. Odată ce parcurs acest pas, veți ști care sunt predictorii de performanță ce trebuie identificați la nivelul candidaților sau angajaților actuali, dezvoltând un sistem de competențe bine structurat.

În al doilea rând, platforma noastră poate fi personalizată cu ușurință pentru a corespunde nevoilor specifice ale utilizatorilor. Vă oferim posibilitatea de a alege dintr-o varietate de modele disponibile sau de a solicita noi dimensiuni adecvate cerințelor dumneavoastră specifice, ușurând considerabil procesul de recrutare.

Două dintre soluțiile Great People Inside, GR8 Full Spectrum și GR8 Managers, reprezintă instrumentele optime, validate științific, pentru a vă asigura de succesul leadership-ului din organizația dumneavoastră:

GR8 Full Spectrum – este mai eficient instrument pentru identificarea potențialului psihoaptitudinal al candidaților, cu o predicție a performanței de peste 70%, evaluând integral tot ce ține de comportamentul, aptitudinile cognitive și interesele ocupaționale ale persoanei vizate. Acest instrument vă oferă posibilitatea să obțineți o imagine de ansamblu a potențialului angajat, alături de compatibilitatea acestuia cu organizația și funcția respectivă. Evaluarea oferă, de asemenea, sugestii pentru o dezvoltare ulterioară, precum și oportunitatea de a vă crea propriul dumneavoastră conținut. Mai multe detalii aici!

GR8 Managers –  Inspirat din munca depusă de Jim Kouzes și Barry Posner, GR8 Managers este un instrument de evaluare axat pe identificarea potențialului managerial din multiple perspective. Acesta include 3 categorii generale de calități manageriale principale: inițiativă, viziune și asertivitate, dar și abilitatea de a lucra eficient cu diferite generații și într-un mediu VUCA (volatil, nesigur, complex, ambiguu). Mai multe detalii aici!

 

Sursa:
Leadership Hiring Trends Report 2019 – Mercer