Atunci când vine vorba de succesul profesional, de cele mai multe ori nu sunt suficienți anii de experiență în domeniu și diploma de studii superioare.

Acest lucru se întâmplă deoarece  angajatorii au nevoie de acele persoane care posedă competențele personale ce le permit să interacționeze și să lucreze eficient cu cei din jur: leadership, autocunoaștere, comunicare eficientă și inteligență emoțională dezvoltată. De exemplu, un criteriu important pentru selecția candidaților la Google este abilitatea de a asimila rapid noi cunoștințe.

Aceste competențe personale pot reprezenta factorul decisiv pentru avansarea în carieră. Ele pot face diferența între a obține încrederea celorlalți și a fi uitat, între avansarea și respingerea unui proiect, între a fi promovat și a te plafona.  Aceste abilități te ajută nu doar să fii un angajat mai bun, ci și o persoană excelentă.

Iată, așadar, care sunt cele cinci competențe personale esențiale pentru succes, ce pot fi exersate în interacțiunile zilnice:

  1. A asculta: arma ta secretă în comunicare

Adesea, oamenii cred că a avea abilități dezvoltate de comunicare înseamnă să vorbești excelent în fața unui public. Dar cei care știu să comunice fac un lucru pe care ceilalți îl omit de multe ori. Ei știu să asculte.

Cea mai simplă modalitate de a câștiga încrederea cuiva este să asculți ce are de spus persoana respectivă. Ascultătorii buni nu se gândesc la ce urmează să spună atunci când interlocutorul vorbește, ci pun întrebări și se concentrează asupra conversației.

O idee bună este folosirea unor expresii precum „Spune-mi mai multe despre asta”. Cel mai valoros lucru pe care îl poți oferi cuiva este atenția ta.

  1. Responsabilitatea: ține-te de cuvânt

Atunci când lucrurile nu merg bine și tu ești cel responsabil, nu căuta scuze, nu ignora problema și nu da vina pe altcineva. În loc de asta, asumă-ți responsabilitatea pentru partea ta de vină și învață din experiența respectivă.

Atunci când lucrezi la un proiect este simplu să trimiți un e-mail și să presupui că ți-ai făcut treaba sau să spui că ești de acord cu o propunere, dar să nu depui niciun efort pentru  a duce lucrurile la bun sfârșit. Cu toate acestea, a fi responsabil mai înseamnă și să îi responsabilizezi pe ceilalți, să te asiguri de faptul că sarcinile au fost îndeplinite și să îți respecți promisiunile.

Această abilitate presupune a te ține întotdeauna de cuvânt. Este esența integrității și a încrederii.

  1. Creativitatea: fii ingenios

A fi creativ însemnă, de multe ori, a putea rezolva probleme cu resurse limitate. Bucătarii sunt un exemplu excelent în această privință: dacă un bucătar vrea să gătească un fel de mâncare pentru care are nevoie de 10 ingrediente, dar are doar 7 dintre acestea la îndemână, ce va face? Își va lăsa clienții fără mâncare?

Nu, un bucătar bun va rezolva problema. Va folosi ingredientele pe care le are într-un mod creativ pentru a face o mâncare delicioasă. Cele mai mari inovații se nasc, de obicei, atunci când ești constrâns. Companiile cu cele mai mari bugete și cei mai mulți angajați nu termină întotdeauna primele.
Transformă dezavantajele în avantaje. Concentrează-te pe ingredientele pe care le ai, nu pe cele care-ți lipsesc, iar apoi bucură-te de libertatea pe care ți-ai creat-o în acest fel.

  1. Inteligența emoțională: cunoaște-ți emoțiile

Atunci când ai o zi foarte bună sau foarte proastă este ușor să acționezi sub influența emoțiilor, dar această modalitate de a lua decizii poate fi problematică, din motive evidente.

Adevărul este că, uneori, atunci când îți este frică, ești de fapt foarte entuziasmat. Atunci când te simți trist, în realitate poți fi furios . Dacă ai o stare emoțională ce te poate face să te comporți regretabil, fă o pauză și întreabă-te ce simți acum cu adevărat.

Vorbește cu un prieten, cere încă o opinie cu privire la e-mailul pe care i l-ai scris șefului tău înainte de a-l trimite. Acordă-ți timp pentru a-ți redobândi echilibrul și reflectează asupra a ceea ce este cu adevărat important pentru tine.

  1. Empatia: conectează-te cu cei din jur

Este simplu să te integrezi în mulțime și să te comporți la fel ca ceilalți, mai ales într-o organizație mare. Cu toate acestea, este important să îți faci timp în afara programului pentru a căuta experiențe noi, ce te vor ajuta să te dezvolți și să devii mai empatic cu cei din jur.

Poți face voluntariat, cursuri educative, poți călători sau lucra la proiectele tale, poți merge la conferințe și evenimente culturale. Făcând aceste lucruri, vei învăța să te conectezi cu oamenii din afara locului de muncă și să înțelegi alte puncte de vedere, alte contexte culturale și alte perspective.  În acest fel, vei putea descoperi și multe lucruri pe care le ai în comun cu alți oameni.

Folosind la locul de muncă ceea ce ai învățat din aceste experiențe, poți deveni mai empatic și înțelegător cu colegii, simțindu-te în largul tău în orice mediu.

Aceste abilități nu sunt bune doar pentru a găsi un job sau pentru a impresiona un manager. Dobândirea acestor competențe te poate ajuta să lucrezi mai eficient și cu mai multă plăcere. Poate părea simplu și probabil că deja ți-ai însușit multe dintre aceste comportamente, dar este important să continui să te dezvolți, să devii mai bun și să îți construiești un viitor pe măsură.

Sursa: themuse.com