Puteți lucra ore suplimentare, dar veți avea nevoie să le completați cu comportamente care încurajează bunăstarea.
În 2018, Elon Musk a spus un lucru memorabil, anume că oamenii trebuie să lucreze „de la 80 la 100 de ore pe săptămână” pentru a schimba lumea. Comentariile sale reflectă perspectiva cum că nu e suficient să lucrezi inteligent – trebuie să lucrezi și din greu.
Din nefericire pentru Dl. Musk, deși genul acesta de program l-a ajutat să creeze o afacere de succes, este posibil ca acestea să aibă un efect teribil asupra sănătății sale și a următoarelor lui proiecte. Lucrul de peste 80 de ore pe săptămână este nesustenabil pe termen lung pentru majoritatea și duce la o scădere a concentrării și la niveluri de stres inimaginabile.
Prin urmare, din perspectiva sănătății, Musk nu este un model pe care antreprenorii să-l urmeze și chiar el recunoaște acest lucru. Antreprenorii trebuie să se protejeze de problemele de sănătate personală, astfel încât să-și poată ghida afacerile în vremurile grele. Statul peste program nu iese din discuție, dar cei care aleg această cale trebuie să o compenseze cu comportamente care favorizează bunăstarea.
O odihnă adecvată îmbunătățește productivitatea și reduce erorile
Experții în somn recomandă să dormim între șapte și nouă ore pe noapte. Cei care se odihnesc mai puțin de atât pot avea probleme.
De exemplu, un studiu din 2016 realizat de RAND Corporation a constatat că lipsa somnului are ca rezultat pentru un om obișnuit pierderea a aproximativ 11 zile de productivitate pe an, ceea ce se traduce în 2.280 de dolari de producție pierdută. Pentru lucrătorii cu valoare ridicată, cum ar fi antreprenorii, această cifră este probabil mult mai mare, având în vedere efectul de domino al luării deciziilor.
În plus, lipsa de somn poate determina antreprenorii să comită mai multe erori (cum ar fi postarea de tweeturi discutabile pe Twitter). Studiile arată că persoanele lipsite de somn sunt cu 20 până la 30 la sută mai predispuse să facă greșeli critice.
O dietă sănătoasă îmbunătățește starea de spirit și randamentul
Cultura noastră tinde să minimalizeze efectul profund pe care îl are hrana asupra sănătății și a productivității. Dar autoritățile în materie de sănătate nu pierd din vedere acest lucru. Organizația Mondială a Sănătății, de exemplu, a publicat lucrări care relevă faptul că, prin consumul unei diete echilibrate, nivelul productivității crește cu aproximativ 20 la sută – echivalentul unei zile suplimentare pe săptămână, la birou.
Tipul de hrană consumată poate avea de asemenea un impact asupra stării interioare. Cercetătorii au raportat în British Journal Of Health Psychology cum că au descoperit dovezi că, prin consumul a peste de șapte porții de fructe și legume pe zi, s-a îmbunătățit semnificativ starea de spirit a participanților iar aceștia au fost mai pregătiți pentru provocările vieții.
Exercițiul fizic stimulează productivitatea și îmbunătățește relațiile interpersonale
Cei mai mari antreprenori din întreaga lume n-ar renunța niciodată la rutina lor de exerciții, iar acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză. Datele indică faptul că activitatea fizică oferă numeroase beneficii, inclusiv bunăstare psihică, sănătate generală îmbunătățită și stres mai redus.
Un studiu, de exemplu, a constatat că productivitatea lucrătorilor a fost, în mod neașteptat, cu 72 la sută mai mare în zilele în care participanții au făcut sport în comparație cu cele în care nu au făcut. Un alt studiu a relevat că prin implementarea unei politici de tipul „mai puțin stat jos, mai multă mișcare”, s-au redus zilele pierdute din cauza lipsei de performanță și s-au îmbunătățit relațiile interpersonale.
Am vorbit recent cu Brian Jackson, a cărui companie, BurstIQ, facilitează trecerea într-o nouă eră a sănătății. L-am întrebat cum folosește exercițiile fizice pentru a combate stresul de a fi co-fondator și antreprenor. Sfatul său? „Faceți-vă o rutină zilnică și țineți-vă de ea. Faceți-vă abonament la sală și încurajați-vă familia să se implice la rândul său în această rutină. Exercițiile fizice nu te fac doar mai sănătos, ci și mai fericit și mai echilibrat mental. Eu și soția mea ne-am făcut abonament la o sală cu 10 ani în urmă și ne-am impus să ne ținem de o rutină zilnică. Acum, după 10 ani, suntem mult mai sănătoși și mai fericiți.”
Prin atenția susținută se reduce stresul și se îmbunătățește procesul decizional
Antreprenorii încearcă adesea să își automatizeze viețile personale, pentru a se putea dedica muncii. Dacă mergem însă prea departe cu această abordare, pot apărea consecințe nedorite, inclusiv pierderea concentrării, creșterea nivelului de stres și înrăutățirea procesului decizional.
Vă poate ajuta mindfulness, o practică adoptată de multă lume, de la Steve Jobs până la Richard Branson. Un studiu de la Universitatea din California a descoperit că doar două săptămâni de pregătire în mindfulness ar putea stimula concentrarea în mod dramatic. Un alt studiu realizat de Universitatea din Pennsylvania a descoperit că practicile meditative au redus susceptibilitatea la „eroarea logică a costului acumulat” și au contribuit la promovarea unui proces decizional mai clar. Și, în sfârșit, cercetările de la Universitatea Johns Hopkins indică faptul că cei care practică mindfulness experimentează o reducere moderată, dar sesizabilă a nivelului general de stres.
Puneți-vă muzică pentru a reduce stresul și a vă menține concentrarea
Dacă ascultați muzică la birou, efectul va fi o relaxare extraordinară la nivelul creierului, prin reducerea stresului și tensiunii în întregul corp. Am avut ocazia să discut cu fondatorul MusiDigi, William Alfred, care a confirmat că „dacă asculți muzica preferată, acest lucru te ancorează în clipa prezentă, permițându-ți să te bucuri cu adevărat de ceea ce faci, chiar dacă este ceva plictisitor sau stresant. În acest mod, îți menții concentrarea, ești motivat și în general mai fericit pe parcursul întregii zi.”
Susținerea socială poate crește nivelul de fericire în momentele grele
În fine, antreprenorii își pot ameliora sănătatea și afacerile, căutând sprijin social acolo unde este necesar. Mulți dintre cei mai buni lideri de afaceri din lume au un mentor, iar cercetările sugerează că persoanele care au relații bune cu oamenii atât din interiorul cât și din afara firmei au niveluri mai scăzute de stres la locul de muncă și resimt mai multă fericire.
A se concentra asupra sănătății personale, prin urmare, nu este o opțiune pentru antreprenori. Este un instrument esențial care le permite să își îmbunătățească operațiunile și să ia decizii mai bune, ajutându-i să devină un stâlp al organizației, cu alte cuvinte, persoana care este întotdeauna prezentă care face organizația să prospere.
Cum poate Great People Inside să evalueze forța de muncă aflată în regim de telemuncă?
Great People Inside vine în ajutorul oamenilor și companiilor cu servicii dedicate gestionării acestei perioade turbulente. Fie că vorbim despre tranziția către munca la distanță, despre provocările leadership-ului în timp de criză sau pur și simplu despre menținerea afacerii într-un mediu virtual, toate acestea sunt afectate în această perioadă, într-o mai mică sau mare măsură.
De aceea, prin intermediul platformei Great People Inside și a celor 4 instrumente de evaluare nou create veți putea face față cu brio situației actuale. Instrumentele noastre au la baza lor studii științifice legate de munca de acasă a angajaților, managerilor și a echipelor și sunt validate pe populația României. De asemenea, având în vedere faptul că trăim într-o lume complexă, ambiguă, incertă și, mai ales, extrem de volatilă (Modelul VUCA) am pregătit o evaluare dedicată liderilor și managerilor ce conduc organizații în contextul actual de business și care sunt nevoiți să se adapteze din mers noilor și deselor schimbări ce au loc. Puteți găsi toate aceste instrumente de evaluare accesând pagina: https://greatpeopleinside.com/ro/solutii-digitale/.
Sursa: entrepreneur.com