Noaptea trecută am avut o revelație. Mi-am dat seama că în timp ce vorbeam la telefon, mă uitam la televizor la o emisiune cu temă politică, în același timp verificam alternativ adresa de e-mail, Facebook, Twitter- trei din cele șapte tab-uri deschise simultan pe tabletă și lucram la un raport pe notebook (chiar nu glumesc). Totul de dragul eficienței. Credeam că acest lucru este un adevărat exercițiu de productivitate, dar se pare că, cercetătorii de la Institutul de Psihiatrie de la Universitatea din Londra au descoperit că multitasking-ul -mai ales cu dispozitive electronice- diminuează nu numai productivitatea, ci, de asemenea, scade IQ-ul (mai mult decât, lipsa somnului, spun ei).
Efortul constant realizat prin jonglarea activităților intelectuale nu doar că îți scade IQ-ul, dar de fapt îți poate afecta permanent capacitatea cognitivă, chiar și după ce ai încetat, afectându-ți capacitatea de a lua decizii pe termen lung.
Deci, în timp ce tu crezi că ești foarte productiv și eficient, care este de fapt realitatea? La urma urmei, toată acestă productivitate se pare că ne inhibă abilitățile de gândire.
Studiile au arătat ca multitasking-ul nu este doar o idee rea, ci imposibil de realizat. Se pare că atunci când vine vorba despre atenție și despre productivitate, creierul nostru are o cantitate finită. Imaginați-vă o diagramă de structură radială (ca o plăcintă). Orice sarcină pe care o îndeplinim, va prelua cea mai mare bucată din plăcinta. Nu ne rămâne prea mult pentru alte sarcini, cu excepția comportamentelor pe care le realizăm automat. Productivitatea scade, pentru că ne pierdem energia trecând de la o sarcină la alta.
Societatea Americană de Psihologie estimează că, atunci când alternăm între activități productivitatea noastră scade cu până la 40%, în special în cazul în care una dintre sarcini implică gândirea. Printr-un studiu realizat de cercetătorii francezi, a fost descoperit faptul că, creierul uman se poate ocupa simultan, cu relativă ușurință, de două sarcini diferite, pentru că lobul drept și stâng pot împărți responsabilitatea uniform. Dar dacă introducem o a treia sarcină, vom introduce erori și greșeli în munca noastră. Prin urmare, încercați să nu realizați mai mult de o sarcină, cel mult două, în același timp.
Contrar a ceea ce poate părea corect, și anume că această abordare te ajută să finalizezi sarcinile mai rapid, opusul este de fapt adevărat. Printr-un studiu realizat la Universitatea din Utah s-a demonstrat că șoferii care au vorbit la telefonul mobil în timp ce conduceau, au ajuns mai târziu la destinație. În patru experimente, publicate în anul 2001, tineri adulți au fost rugați să alterneze între diferite sarcini, cum ar fi rezolvarea unor probleme de matematica sau clasificarea obiectelor geometrice. De fiecare dată când trebuiau să treacă de la o sarcina la alta subiecții pierdeau mai mult timp și, pe măsură ce sarcinile au devenit mai complexe, participanții au pierdut din ce în ce mai mult timp.
Psihiatrii recomandă utilizarea metodei “OHIO- Only Handle It Once” –ocupă-te pe rând de câte o sarcină. Beneficiile de a învăța să faci lucrurile pe rând sunt nemăsurate. Nu doar că veți deveni mai productivi, dar veți începe să vă bucurați mai mult, de viață în general. Vă veți opri să admirați o floare și poate veți începe să vă reconstruiți relațiile neglijate în timp ce erați mult prea preocupați să stați cu ochii într-un ecran.
Desigur, în era tehnologiei, nu este rezonabil să presupunem că putem sta mult timp departe de e-mail, telefon mobil, etc. dar să ne programăm anumite ore, în care să nu fim distrași de nimic este o modalitate bună pentru a începe să vedem o creștere reală a productivității.
Voi cum vă descurcați cu multitasking-ul?