Merită să aflați toate aceste lucruri înainte de a vă aventura spre telemuncă și de a suferi șocul inițial.

Un studiu recent a relevat că 10% dintre lucrătorii din Uniunea Europeană – în jur de 25 de milioane de oameni – lucrează de la distanță, aceste cifre urmând să crească în continuare. La fel cum unii oameni sunt mai potriviți pentru viața de birou, alții lucrează cel mai bine din casele lor sau de oriunde altundeva.

Acestea fiind spuse, telemunca nu este pentru oricine. Nu este soluția magică care să vă permită să pierdeți vremea și să vizionați episod după episod din serialele preferate. Telemunca și modul în care vă poate ajuta înseamnă mult mai mult.

Așadar, dacă ați ajuns la acest articol pentru că vă gândiți să găsiți un loc de muncă la distanță, citiți mai departe, pentru că vă voi spune sincer ce am descoperit în legătură cu acest lucru. Sunt, deopotrivă, atât aspecte pozitive precum și aspecte negative cu privire la munca la distanță.

Este dificil să găsești un loc de muncă la distanță

Probabil că v-ați dat seama deja. Găsirea unui post într-o echipă distribuită presupune mult mai mult timp și efort. Doar micile startup-uri și agenții vor să lucreze cu angajați entry-level, fără experiență anterioară, în regim de telemuncă. Pentru aceștia, singurele opțiuni sunt stagiile și pozițiile neplătite.

Companiile care angajează activ personal pentru telemuncă și sunt cunoscute pentru cultura lor de muncă la distanță caută în mod obișnuit profesioniști cu experiență. De aceea, veți vedea că foarte mulți angajatori cer mai mult de 5 ani de experiență practică. În plus, competiția este acerbă pentru angajații mai tineri, întrucât concurează împotriva persoanelor cu 10 sau mai mulți ani de activitate profesională, care vor să încerce și ei viața în regim de telemuncă.

Poate fi dificil să te obișnuiești cu telemunca

Sunt mai multe șocuri cu care vă veți confrunta în primele luni de telemuncă. Fusurile orare sunt total diferite, poate dura câteva ore pentru ca cineva să vă răspundă la solicitări, va trebui să vă ocupați singur de chestiuni urgente, s-ar putea să constatați că nu folosiți eficient timpul sau că vă amânați pe termen nedeterminat sarcinile… Și multe alte dificultăți pe care nu le-ați întâlnit până în acel moment.

Majoritatea oamenilor fac față cu succes acestor provocări. Nouăzeci la sută dintre cei care lucrează deja în echipe ce colaborează la distanță susțin că nu s-ar întoarce la joburi obișnuite de birou, în ciuda tuturor obstacolelor. Provocările sunt mult mai dificil de abordat de către angajații în regim de telemuncă făcând parte din echipe doar parțial distribuite. Acești angajați se confruntă cu probleme de comunicare suplimentare și se simt deconectați sau adesea chiar lăsați pe dinafară, în ceea ce privește imaginea de ansamblu și ședințele cu echipa.

Cu toții putem cădea pradă singurătății

Noi oamenii avem nevoie de interacțiuni sociale. Dar dacă nu facem pauze regulate pentru a purta o discuție cu prietenii sau pentru a opta pentru un spațiu comun de lucru, este posibil să nu ne vedem cu nimeni ore întregi. Poate chiar zile. Patruzeci și șase la sută dintre oameni se confruntă cu singurătatea în mod regulat. Iar cifrele acestea sunt în raport cu populația generală. Angajații în telemuncă prezintă un risc și mai mare de a se confrunta cu singurătatea extremă și, în cele din urmă, cu alte probleme precum depresia sau anxietatea socială ca urmare a unor perioade lungi de izolare.

Interacțiunile semnificative, purtate față în față, sunt adesea menționate ca dificultăți importante ale lucrătorilor în telemuncă. De aceea, este esențial să alegeți tehnicile de comunicare potrivite și să organizați în mod regulat videoconferințe cu restul echipei. Ședințele purtate față-în-față, de pildă, îi vor reaminti constant subconștientului dvs. că nu trebuie să îi țineți piept situației de unul singur și că o altă persoană așteaptă rezultatele pe care trebuie să le asigurați, menținându-vă productiv și mai puțin susceptibil perioadelor de inactivitate în timpul orelor de lucru.

Nu toate posturile în regim de telemuncă sunt mai bine plătite

Chiar așa este. Într-o țară în care salariile nu sunt din cele mai bune, veți găsi un adevărat refugiu financiar dacă alegeți un post în regim de telemuncă. Dacă sunteți deja obișnuit cu un salariu bun și vă așteptați la mai mult, s-ar putea să nu fie o așteptare atât de realistă. Salariul mediu pentru un dezvoltator de software care lucrează în regim de telemuncă este de 66 000 USD pe an. În același timp, salariul mediu obișnuit pentru un dezvoltator conform GlassDoor este de 76 526 USD pe an.

Problema este că, așa cum s-a remarcat, în cazul regimului de telemuncă, este vorba în general de posturi entry-level sau senior-level, fără prea multe alte opțiuni. Majoritatea funcțiilor de conducere cu un nivel salarial ridicat rămân disponibile pentru posturi de birou (sau pentru acele locuri de muncă care presupun deplasări în scop profesional în fiecare lună). Multe dintre companiile care angajează echipe distribuite își doresc acest tip de angajați deoarece în acest fel le sunt reduse costurile, astfel încât bugetele nu sunt întotdeauna în favoarea salariilor.

Pot trece zile întregi fără să ieși din casă

Când lucrezi de la distanță, vor exista momente în care vei rămâne peste programul obișnuit de opt ore. Acest lucru se datorează faptului că este atât de ușor să uiți complet de linia fină de demarcație dintre timpul personal și cel dedicat muncii. În cele din urmă, descoperi că petreci nenumărate ore acasă, dar acest lucru te face să apreciezi mai mult mersul la plimbare sau joaca cu câinele în parc.

Pentru a îmbunătăți această situație, trebuie programată o rutină de respectat. Puteți lucra șase ore, apoi puteți face o pauză, putând să vă ocupați de sarcinile administrative seara. Sau puteți să vă luați liber o zi întreagă în timpul săptămânii, ocupându-vă de sarcinile de serviciu sâmbăta — bineînțeles, în funcție de politicile companiei.

Dincolo de toate aceste piedici, viața în condiții de telemuncă este foarte bună. Vă veți odihni mai bine, veți economisi bani, vă veți folosi de surplusul de energie pentru activități secundare sau hobby-uri, veți putea savura masa de prânz pregătită chiar de dvs., și poate vă veți și organiza timpul așa cum doriți. La asta se adaugă pauzele mult dorite pentru a vă menține sănătatea emoțională sub control.

Deci, încotro se va îndrepta cariera dumneavoastră?

Cum poate Great People Inside să evalueze forța de muncă aflată în regim de telemuncă?

Great People Inside vine în ajutorul oamenilor și companiilor cu servicii dedicate gestionării acestei perioade turbulente. Fie că vorbim despre tranziția către munca la distanță, despre provocările leadership-ului în timp de criză sau pur și simplu despre menținerea afacerii într-un mediu virtual, toate acestea sunt afectate în această perioadă, într-o mai mică sau mare măsură.

De aceea, prin intermediul platformei Great People Inside și a celor 4 instrumente de evaluare nou create veți putea face față cu brio situației actuale. Instrumentele noastre au la baza lor studii științifice legate de munca de acasă a angajaților, managerilor și a echipelor și sunt validate pe populația României. De asemenea, având în vedere faptul că trăim într-o lume complexă, ambiguă, incertă și, mai ales, extrem de volatilă (Modelul VUCA) am pregătit o evaluare dedicată liderilor și managerilor ce conduc organizații în contextul actual de business și care sunt nevoiți să se adapteze din mers noilor și deselor schimbări ce au loc. Puteți găsi toate aceste instrumente de evaluare accesând pagina: https://greatpeopleinside.com/ro/solutii-digitale/.

Sursa: entrepreneur.com