Liderii și managerii carismatici creează și mențin un mediu de lucru în care oamenii sunt angajați emoțional și intelectual față de obiectivele organizației. Carisma nu încurajează doar un mediu de lucru pozitiv, dar are un rol esențial și în facilitarea loialității, respectului și chiar dragostei față de manageri.
S-a spus de multe ori că liderii se nasc, nu devin carismatici. Cu toate acestea, Warren Bennis a afirmat „E absurd”. Carisma este o chestiune de perspectivă personală. Adică ține atât de noi, cât și de cei din jurul nostru, motiv pentru care carisma este un proces dublu. Este esențial să vă concentrați asupra cunoașterii și înțelegerii oamenilor dumneavoastră, astfel încât să puteți să începeți să vă dezvoltați un stil managerial carismatic pentru fiecare individ. Însă dacă vreți ca alții să vă perceapă ca fiind carismatic, trebuie să vă percepeți la rândul dumneavoastră în acest fel.
Există mulți factori contribuind la formarea unui lider carismatic și, deși este nevoie de timp pentru rezultate, există câteva lucruri pe care le puteți realiza pentru a vă dezvolta carisma.
1. Puneți bazele carismei dumneavoastră
Cercetările ne indică faptul că, pentru a fi carismatic, trebuie să ai în primul rând un grad ridicat de încredere în sine. Este trăsătura fundamentală necesară pentru a avea abilitatea de a obține toți ceilalți factori care determină carisma de lider. Evaluați-vă încrederea în sine, iar dacă lipsește, încercați zilnic să vă străduiți să o obțineți. Acest lucru se poate realiza urmând pasul 3 (prezentat mai jos), dar există și alte practici utile, printre care, citirea unor cărți pozitive, menținerea unui regim alimentar sănătos și a unei activități sportive constante.
2. Creați-vă obiective pentru toate aspectele vieții
Pentru ca afacerea dumneavoastră să funcționeze, este esențial să vă fixați obiective, dar carisma de lider nu dispare atunci când plecați de la birou – ea este un stil de viață. De aceea, este bine să vă fixați obiective pentru fiecare aspect al vieții. Notați-vă obiectivele pentru următoarele aspecte:
– Carieră și afaceri
– Relații și familie
– Finanțe
– Sănătate
– Dezvoltare personală
Definirea obiectivelor este importantă în vederea clarificării. Este mult prea ușor să vă pierdeți din vedere viziunea, prin urmare o definiție clară a obiectivelor dumneavoastră vă va permite să reînnoiți această viziune atunci când apar greutăți. După ce ați realizat acest lucru, afișați-vă obiectivele într-un loc unde le veți putea vedea în fiecare zi. Eventual, puteți face mai multe copii pe care să le afișați în locuri diferite. Pentru a le duce la îndeplinire, este esențial să aveți permanent în vedere obiectivele dumneavoastră.
3. Renunțați la atitudinile negative
Gândurile negative pot deveni cu ușurință un obicei, motiv pentru care este bine să le abordați imediat ce apar. Altfel, ele vor accentua o imagine negativă de sine, reducându-vă încrederea în sine – care stă la baza carismei. Data următoare când descoperiți că gândiți sau spuneți ceva negativ, înlocuiți afirmația cu una pozitivă. Stabiliți afirmații care descriu ceea ce ați vrea să credeți despre dumneavoastră și începeți să vi le repetați în mod cotidian. Cel mai bine este să începeți să exersați afirmațiile pozitive chiar azi, prin urmare redau câteva exemple cu care puteți începe:
– Sunt o persoană carismatică
– Sunt prietenos, abordabil și real interesat de ceilalți
– Sunt un ascultător excelent
Optimiștii au cel mai mare succes. Optimismul este necesar în dezvoltarea carismei de lider deoarece reprezintă sursa de motivare pe care o aveți în urmarea viziunii dumneavoastră. Există multe modalități de a deveni mai optimist, printre care exersarea gândurilor pozitive, concentrarea asupra obiectivelor, evitarea surselor de negativism și faptul de a vă felicita pentru realizările dumneavoastră.
4. Purtați-vă carismatic
Postura, zâmbetul și modul în care îi privesc pe interlocutori reprezintă comportamente fizice pe care le împărtășesc liderii carismatici. Fiți atent la carisma fizică pe care o exercitați la locul de muncă astăzi.
– Atenție la postură
Analizați-vă prezența fizică, altfel spus modul în care stați jos și stați în picioare. O postură corectă, dreaptă, comunică încredere în sine, energie, disciplină și putere. O postură greșită comunică nesiguranță, o imagine de sine negativă și o lipsă de încredere în sine. Începeți să vă creați obiceiul de a avea o postură dreaptă acum, pe măsură ce citiți articolul.
– Atenție la expresia facială
„Expresia unei persoane este mult mai importantă decât hainele pe care le poartă” – Dale Carnegie, autor și orator. Folosiți-vă zâmbetul la locul de muncă, pentru că este contagios! Pe măsură ce o persoană zâmbește, aceasta declanșează o reacție în lanț: persoana în cauză este imitată de cei din jur, bucurându-se în schimb de o ameliorare a stări de spirit. După care zâmbește din nou, și așa mai departe.
– Faceți contact vizual în cadrul următoarei ședințe. Contactul vizual este un factor important în faptul de a fi perceput ca lider carismatic. Cei care mențin contact vizual reușesc să realizeze o impresie pozitivă de durată, emanând încredere în sine și sinceritate. În general, este bine să întrerupeți contactul vizual la fiecare trei până la cinci secunde, și să îl mențineți atâta timp cât interlocutorul vorbește cu dumneavoastră.
– Stăpâniți strângerea de mână. Este un gest simplu care pare suficient de ușor de pus în practică, dar este în același timp foarte important, având un rol însemnat în prima impresie pe care o lăsați. Stați față în față în raport cu cealaltă persoană, cu brațele pe lângă corp, cu palmele înspre interior și adoptați o poziție reconfortantă. Nu uitați să faceți contact vizual și să zâmbiți.
5. Comunicarea este esențială
Carisma se referă la comunicare – comunicare față-în-față sau în grupuri mici, cu cei care lucrează pentru dumneavoastră. Dacă nu v-ați întâlnit de curând cu cei din echipa dumneavoastră, aduceți-i împreună pentru a discuta interdependențele și obiectivele proiectului. Data viitoare când trebuie să vorbiți cu echipa:
- Mențineți optimismul în mesajul transmis
- Ascultați!
- Comunicați față-în-față pe cât posibil
- Solicitați-le celorlalți idei, opinii și sugestii
- Fiți politicos cu ceilalți
– Cereți sfatul celorlalți.
În cadrul următoarei ședințe cu un membru al echipei, pregătiți un subiect pentru care aveți în mod deosebit nevoie de un sfat. Nu întrebați doar – ascultați! Construiți o legătură reciprocă sporindu-i atracția față de carisma dumneavoastră.
– Folosiți cuvintele de laudă atunci când este cazul!
Toată lumea face ceva demn de luat în seamă. Ocupați-vă de conștientizarea realizărilor notabile ale membrilor echipei, în fiecare zi. Felicitați-i și mulțumiți-le pentru efort.
– Realizați frecvent recenzii ale angajaților.
Când ați realizat ultima oară o recenzie a angajaților? Toată lumea vrea să știe cum se descurcă și toată lumea vrea să se simtă utilă și apreciată. Propuneți-vă să faceți o recenzie a obiectivelor membrilor echipei, împreună cu aceștia. Faceți acest lucru măcar o dată pe lună, dacă nu chiar mai des.
– Implicați pe toată lumea.
Chiar dacă unii dintre angajați dau feedback la fiecare ședință, alții nu fac decât rareori acest lucru. Atunci când discutați despre următorul dumneavoastră proiect important, solicitați contribuția celor care tind să păstreze tăcerea. Dacă este necesar, alocați un timp în care să discutați personal cu fiecare și să le cereți să vă prezinte ideile lor.
– Împărtășiți-vă expertiza.
Explorați ideile necesare pentru a vă deschide propriul blog și pentru a vă face remarcat online. Realizați legături cu experții din industrie pe rețelele sociale și împărtășiți expertiza dobândită citind noi publicații, dar și opinia dumneavoastră personală. Începeți astăzi.