Toată lumea începe să simtă acea nevoie de pauză pe la ora doua sau trei dupa-amiază. Ziua de lucru e aproape gata, lucrurile încep, neoficial, să se închidă, ochii tăi încetoșați se îndepărtează de ecranul calculatorului în timp ce mouse-ul se orientează către diverse distrageri. Ai vrea să te întinzi, să procrastinezi și per total să fii mai puțin productiv decât ai putea fi. Toți oamenii se simt așa, dar unii reușesc să fie productivi în momente ca acestea, iar alții nu rezistă tentației de a procrastina. Diferența dintre aceste doua tipuri de oameni constă în obiceiurile lor și există modalități dovedite științific de creștere a productivității și a motivației.
Copiază productivitatea celorlalți
Ca un cameleon, gasește o persoană care este motivată și productivă, asează-te langă ea (fară să fii enervant) și încearcă să te amesteci în mediul persoanei respective. Acest lucru funcționează din trei motive:
- Oamenii tind să copieze inconștient posturi, gesturi sau expresii faciale ale oamenilor din jurul lor
- Oamenii tind să-și dorească să-i mulțumească și să fie respectați de ceilalți
- Schimbarea mediului ajută la schimbarea mentalității
Găsește pe cineva care să te mențină responsabil
Oamenii au motivația înnascută de a îmbunătăți percepția altora despre ei. Folosește-te de asta pentru a-ți crește productivitatea, găsind un partener responsabil și lucrând împreună cu el pentru a rămâne motivat pe parcursul zilei. Faceți o sesiune de brainstorming sau discutați un proiect în cadrul unui grup.
Fii conștient atunci când ești pe cale să procrastinezi și dedică-te rezolvării unei anumite probleme.
Știi când ești pe cale să te lași distras și să începi să procrastinezi. Când simți că se întâmplă asta, concentrează-te să rezolvi o anumită sarcină. Decide-te ce vrei să faci cu exactitate (de exemplu să lucrezi la proiectul x pentru o ora), iar după, plănuiește în ce condiții vei face lucrul respectiv.
Amintește-ți ce anume te inspiră
Atunci când încerci din greu să treci cu bine de perioada grea de dupa-amiază, rezervă-ți câteva minute pentru a reflecta la scopul și la lucrurile care te inspiră cel mai mult. Întreabă-te:
- De ce vreau să fac ceea ce fac?
- Pe cine din istorie sau din industria în care lucrez admir ?
- Ce calități admir cel mai mult la persoanele respective?
- De ce va merita devotamentul constant ?
- De ce va merita să depășesc obstacolele ce stau în calea angajamentului?
Găsirea unui scop la locul de muncă duce la mai multă fericire, ceea ce va mări productivitatea și motivația.
Pune-ți timp deoparte pentru a te gândi la lucruri ce stimulează inovația
Stabilește-ți un program astfel încât să îți petreci timp important cu tine însuți. Poate 90 de minute pe săptămână fucționează cel mai bine pentru tine sau 30 de minute de liniște în fiecare zi. În acest timp petrecut de unul singur, gândește-te serios la viața și munca ta. După, întreabă-te care este cel mai important lucru pe care îl ai de făcut și de ce este important. Răspunsurile la aceste întrebări te vor provoca și vor stimula motivația de a duce lucrurile la capăt.
Plimbă-te 15 minute în fiecare zi
O plimbare în fiecare zi ajută la limpezirea minții și te ajută să te gândești la scopul tău, obiectivele pe termen lung și la nevoile care nu sunt așa urgente – lucruri care ar putea fi ignorate în agitația de la locul de muncă. Oboseala mentală vine de la extenuarea părții creierului ce blochează distragerile, iar plimbarea ajută la regenerarea abilității de a filtra întreruperile. Exercițiul fizic ajută în același timp la îmbunătățirea productivității și a motivației prin întărirea puterii de a lua decizii și a concentrării.
Gândește-te la efectul acțiunilor tale
Dacă este o sarcină pe care nu vrei să o îndeplinești în mod special, gândește-te la imaginea de ansamblu a efectelor pe care le va avea asupra ta și asupra celorlalți. Notează felul în care sarcina respectivă se încadrează în imaginea de ansamblu, impactul pe care îl va avea asupra colegilor, clienților sau asupra altor sarcini dependente și cât de mult se porivește cu obiectivele tale personale. După, gândește-te la efectele negative, pe termen lung, pe care le-ar avea neîndeplinirea sarcinii. Asta îți va crește motivația sau te va ajuta să predai mai ușor sarcina altcuiva, dacă este necesar.
Încheie ciclurile deschise
În prima sau în ultima oră a zilei, încearcă să elimini orice lucru care îți va consuma energia pe parcusul zilei sau care te va împiedica să obții odihna de care ai nevoie în seara respectivă. Cedează altcuiva ce ai de facut, anulează sau ocupă-te personal de rezolvarea problemei.
Fiecare este motivat într-un mod diferit. Cei care sunt productivi atunci când sunt obosiți știu ce îi motivează și pot găsi modalități prin care să-și crească productivitatea pe parcursul zilei, cu ajutorul unor imbolduri.
Tu cum reușești să rămai productiv de-a lungul zilei?