Angajații se simt epuizați și obosiți. Lipsa de siguranță a locului de muncă, preocupările legate de finanțe, confruntările cu colegii și șefii toxici, orele lungi de lucru, rutina de lucru la distanță și hibridă perturbată și limitele neclare dintre viața profesională și cea privată duc la stres și anxietate. Acest lucru îi determină pe angajați să se simtă epuizați și obosiți.
Aproape 6 din 10 angajați din Statele Unite au declarat că se simt cel puțin la un nivel moderat de epuizare, potrivit unui raport Aflac 2023 privind tendințele și atitudinile la locul de muncă.
Factori externi de stres
De la jumătatea anului 2022 și până de curând, au existat anunțuri neîncetate, aproape zilnice, de concedieri din partea companiilor americane de top, de la Google la Goldman Sachs. Atunci când companii prestigioase reduc în masă numărul de angajați, acest lucru trimite unde de șoc pe întreaga piață a muncii. Oamenii vor începe să se simtă nesiguri la locul lor de muncă. Pe o perioadă prelungită de timp, stresul, anxietatea și sentimentul de vinovăție al “supraviețuitorului” își pun amprenta asupra sănătății mentale și emoționale a unei persoane.
Nivelurile record ale inflației au dus la creșterea prețurilor la aproape orice. Costurile suplimentare pe care familiile trebuie să le plătească pentru alimente, haine, mașini și servicii le taie din salariu, lăsându-le mai puțini bani. În plus, inflația face ca și fondurile rămase să valoreze mai puțin.
Banca Rezervei Federale a majorat ratele dobânzilor pentru a combate inflația încăpățânată. Planul Fed prevedea o situație în care angajările vor încetini, iar locurile de muncă vor fi pierdute pentru a atenua activitatea economică și a reduce inflația.
Când vezi că oamenii din jurul tău sunt concediați, este normal să te îngrijorezi pentru siguranța propriului loc de muncă. Zilele de”quiet quitting” par să se apropie de sfârșit. În schimb, oamenii simt nevoia să muncească ore suplimentare pentru a nu fi ținta concedierilor. Acestea duc la epuizare fizică și mentală, mai ales dacă îi vezi pe directorii executivi și pe directorul general al companiei câștigând averi în timp ce tu trudești din greu pentru a te descurca.
Munca hibridă își pune amprenta
Deși mulți oameni își doresc opțiuni de lucru la distanță și hibride, există provocări asociate cu aceste modele. Munca hibridă poate fi epuizantă din punct de vedere emoțional, din cauza orarelor săptămânale disjuncte, a pierderii unei rutine confortabile și a grijii constante cu privire la revenirea totală la birou. Intercalarea granițelor dintre viața personală și cea profesională a creat o permanentă nevoie de a fi la datorie. Devine dificil să stabilești limite fără să te temi că șeful va crede că te relaxezi acasă în loc să lucrezi.
De exemplu, s-a raportat că Amazon le ordonă lucrătorilor săi să se întoarcă la birou cel puțin trei zile pe săptămână. Angajații care s-au mutat în timpul pandemiei ar putea fi nevoiți să se mute în orașe din apropierea birourilor principale sau să demisioneze.
Vă simțiți epuizat?
Este esențial să fiți conștienți de simptomele epuizării, astfel încât să puteți aborda și corecta imediat situația înainte ca aceasta să ducă la probleme cronice, pe termen lung.
Semne de avertizare
- Vă simțiți în mod regulat constant, obosit și lipsit de energie? Vă este greu să vă ridicați din pat?
- Nu mai sunteți entuziasmat de lucrurile care vă plăceau înainte?
- Vă retrageți din angajamentele sociale?
- Vă confruntați cu oboseală fizică și mentală?
- Aveți un temperament vulcanic și vă răzbunați pe ceilalți?
- Aveți abilități slabe de gestionare a timpului?
- Vă suprasolicitați, lucrați un număr ridicol de ore?
- Păreți mai zdruncinat, trist, pierdut, furios și confuz în ultima vreme?
- Aveți dificultăți în a vă concentra?
- Aveți probleme de somn?
- Îți pierzi pofta de mâncare?
- Vă simțiți demotivat la locul de muncă?
- Vă îmbolnăviți mai des, aveți dureri de cap și alte dureri?
Ce trebuie făcut în această privință
Dacă vă simțiți epuizat, luați-vă concediu sau discutați cu angajatorul dumneavoastră despre modalitățile de a vă reduce volumul de muncă. Dacă vă simțiți nesigur din punct de vedere financiar din cauza inflației și a ratelor ridicate ale dobânzilor, apelați la un consilier financiar sau faceți un buget pentru a vă gestiona corect finanțele.
Pentru a vă reface după epuizarea legată de muncă, trebuie să faceți microîntreruperi, să vă folosiți timpul liber plătit, să stabiliți limite la locul de muncă, să vă angajați să faceți sport, să mâncați sănătos și să dormiți suficient și să căutați ajutor profesional. Dacă vă aflați într-o stare perpetuă de epuizare, ar putea fi necesară o schimbare de loc de muncă, pentru a vă asigura un stil de viață mai echilibrat.
Cum poate Great People Inside să evalueze forța de muncă aflată în regim de telemuncă?
Great People Inside vine în ajutorul oamenilor și companiilor cu servicii dedicate gestionării acestei perioade turbulente. Fie că vorbim despre tranziția către munca la distanță, despre provocările leadership-ului în timp de criză sau pur și simplu despre menținerea afacerii într-un mediu virtual, toate acestea sunt afectate în această perioadă, într-o mai mică sau mare măsură.
De aceea, prin intermediul platformei Great People Inside și a celor 4 instrumente de evaluare nou create veți putea face față cu brio situației actuale. Instrumentele noastre au la baza lor studii științifice legate de munca de acasă a angajaților, managerilor și a echipelor și sunt validate pe populația României. De asemenea, având în vedere faptul că trăim într-o lume complexă, ambiguă, incertă și, mai ales, extrem de volatilă (Modelul VUCA) am pregătit o evaluare dedicată liderilor și managerilor ce conduc organizații în contextul actual de business și care sunt nevoiți să se adapteze din mers noilor și deselor schimbări ce au loc. Puteți găsi toate aceste instrumente de evaluare accesând pagina: https://greatpeopleinside.com/ro/solutii-digitale/.
Sursa: forbes.com