Poate părea paradoxal, dar trebuie să vă gândiți că uneori echipa are nevoie să fie independentă față de manager. Dacă ați angaja un instalator să vă repare chiuveta din bucătărie, nu ați sta permanent lângă el, spunându-i ce să facă. De ce ați face, atunci, acest lucru cu angajații dumneavoastră?
Managerii cad adesea pradă obiceiului de a microgestiona, deoarece ei vor ca lucrurile să fie făcute așa cum stabilesc ei. Este important ca execuția să fie adecvată, dar gândiți-vă și la angajați – dacă sunteți prea meticulos cu fiecare detaliu al unei sarcini, nu faceți altceva decât să îi obligați să acționeze conform unui scenariu prestabilit, nepermițându-le să își folosească creativitatea și abilitățile cognitive. Limitarea oportunităților creative și cognitive ale angajaților reduce considerabil implicarea și motivarea lor – cu excepția cazului în care angajaților respectivi le place să urmeze un set de instrucțiuni fără libertatea de a fi creativi, ceea ce este foarte puțin probabil. Inc.com ne propune o întrebare relevantă în ceea ce privește microgestiunea. „Puteți formula rezultatul pe care ați vrea să îl obțineți, dar să îi permiteți angajatului să planifice demersul corespunzător?”
Un manager eficient se detașează și îi permite echipei să ducă la îndeplinire sarcinile atribuite, intervenind doar dacă au loc scăderi de performanță. În acest mod se generează credibilitate, ceea ce nu contribuie doar la liniștea interioară a managerului, ci sporește și percepția angajaților de a lucra în vederea unui scop. Supravegherea strictă a angajaților în timpul activității le transmite acestora impresia că sunt incompetenți și generează neîncredere.
Prin gestionarea performanței angajaților fără a fi nevoie de o supraveghere atentă, veți putea nu doar să vă relaxați și să vă concentrați asupra altor sarcini, dar veți resimți și o îmbunătățire a productivității și motivației angajaților. Încrederea managerului îi face pe angajați mai apreciați, iar angajații mai motivați și mai activi din punct de vedere creativ înseamnă o mai mare varietate de idei și soluții creative care pot fi aplicate în activitatea profesională.
Dacă este greu să renunțați la microgestiune, iată câteva elemente care vă pot ajuta:
1. Identificați de ce.
Identificați de ce aveți dificultăți în a le permite angajaților să lucreze fără instrucțiunile dumneavoastră specifice. Nu respectă termenele limită sau implementează idei slabe fără a se consulta mai întâi cu direcțiunea? Dacă da, de ce aveți acești angajați
2. Responsabilizați-vă echipa.
Folosiți metoda SMART – fixați-vă obiective Specifice, Măsurabile, ușor de Atins, Relevante și în Timp util. Dacă nu este făcut responsabil, un angajat ar putea să nu conștietizeze faptul că nu întrunește așteptările dumneavoastră.
3. Detașați-vă.
După cum am afirmat mai sus, este bine să vă distanțați astfel încât să îi oferiți echipei dumneavoastră spațiul necesar pentru a genera și a executa soluții. Acesta este un lucru bun atât pentru liniștea dumneavoastră interioară, cât și pentru modul în care angajatul își percepe propria valoare.
Ceea ce trebuie să rețineți este că, dacă aveți impresia că microgestionați, amintiți-vă cele afirmate de Inc.com: „Puteți formula rezultatul pe care ați vrea să îl obțineți, dar să îi permiteți angajatului să planifice demersul corespunzător?”