Când avea 22 de ani (dupa alte surse 25), Iulius Cezar, un om al cărui nume este sinonim cu leadership-ul, a fost capturat de către pirați cilicieni. Carisma lui a fost ceea ce l-a ajutat să fie respectat și tratat ca un egal de către cei care îl capturaseră.
În capitolul al doilea din cartea sa, “Viața lui Iulius Cezar”, autorul grec Plutarh din Cheroneea descrie ce s-a întâmplat cu Cezar atunci când a fost răpit de către pirați:
La început, atunci când pirații au cerut 20 de talanți drept răscumpărare, carismaticul Cezar a râs și le-a oferit 50. Când și-a trimis oamenii după bani și a rămas practic singur cu pirații, se purta cu ei cu o atitudine atât de superioară încât le spunea să facă liniște atunci când voia să doarmă.”
Pentru următoarele 38 de zile, Iulius s-a integrat în jocurile și exercițiile piraților ca și cum ar fi fost unul dintre liderii lor. Se spune de asemenea și că el scria poezii și discursuri, iar atunci când nu era admirat îi numea “bestii inculte” și îi amenința că îi va spânzura sau chiar crucifica. Pirații erau atât de captivați de elocvența și libertatea lui de a vorbi, încât au atribuit amenințările unei simplități a caracterulului său – o voioșie tinerească.
Într-un final, răscumpărarea a fost plătită, iar Cezar eliberat. Imediat după eliberare, el a trimis câteva corăbii după pirații care erau încă ancorați în portul din Milet. I-a capturat aproape pe toți și i-a trimis la închisoare, unde Marcus Junius, guvernatorul Asiei, a fost desemnat să aibă grijă de pedepsirea lor. Junius a amânat de mai multe ori, așa că Cezar s-a dus în Pergamon – unde erau ținuți prizonieri pirații, i-a scos din închisoare și i-a crucificat, exact cum i-a amenințat că va face.
Există câteva lecții care pot fi învățate din aventurile lui Cezar cu pirații.
- Trebuie să știți cât valorați
Cezar a știut că valorează mai mult decât răscumpărarea tipică de 20 de talanți pe care pirații o cereau de obicei, iar încrederea lui în sine a crescut respectul piraților față de el. Nu este de mirare că a rămas impunător în timp ce râdea, spunându-le să ceară dublu pentru el față de cât ar cere pentru orice alt senator. Prima impresie este importantă și, potrivit celor de la Leadership Charisma, “prima impresie pe care o dați celorlalți vine direct din postura voastră, deci este important să vă îmbunătiți acest aspect foarte important din comunicarea non verbală, astfel încât să transmiteți constant un mesaj de energie, implicare, interes și încredere în sine – o impresie carismatică. Odată ce v-ați asigurat de o primă impresie pozitivă, puteți începe să lucrați la următorul aspect, aproape la fel de important de la distanță ca și postura – zâmbetul carismatic.
- Distrați-vă și zâmbiți.
Cezar a jucat jocuri cu pirații, jocuri în care, probabil, toți zâmbeau și se distrau. Acesta a fost unul dintre pașii pentru a fi tratat ca un lider de către pirați. Cei de la Leadership Charisma subliniază importanța zâmbetului spunând:” Dacă dezvoltarea carismei este obiectivul vostru, atunci sfatul nostru nu poate fi mai direct – zâmbetul sincer trebuie să devină o parte naturală din comportamentul vostru zilnic.” Totodată, amenințările făcute de Cezar au fost luate în glumă, pirații îndrăgindu-i farmecul tineresc.
- Comunicați bine.
Iulius a scris discursuri și poezii pe care le citea cu voce tare pentru divertismentul răpitorilor săi. Acest lucru l-a făcut și mai agreabil în ochii piraților, ulterior tratând-l nu doar ca pe unul de-al lor, ci chiar ca pe un superior – ca pe un lider.
- Fixați-vă obiective
Leadership Charisma afirmă. “ Dacă aveți obiective multiple pentru toate aspectele unei vieți echilibrate și vă străduiți să le vizualizați constant, impactul asupra încrederii voastre în sine va fi enorm. Veți vedea cum deveniți ce v-ați dorit dintotdeauna, din toate punctele de vedere. În plus, există două lucruri pe care toată lumea ar trebui să le știe despre cum funcționează creierul uman: creierul uman nu face diferența dintre evenimente reale și cele imaginare, iar mintea subconștientă este într-o permanentă căutare, pe autopilot. Cu siguranța Iulius se gândea la cum își va manifesta răzbunarea asupra piraților – așa cum le-a promis – în timp ce se plimba pe corabie și, într-adevăr, a dus acest lucru la capăt.
(Și o lecție bonus de la pirați: nu stați degeaba. Dacă ar fi plecat în larg imediat după ce au primit dublul recompensei cerute, corăbiile lui Cezar nu i-ar fi prins atât de ușor.)
Iulius Cezar a spus: “Este mai bine să creezi decât să înveți! Creația este esența vieții.” Cel mai important pas în a deveni un lider carismatic este crearea personalității unui lider carismatic. În timpul aventurii sale cu pirații, Cezar definește un model aproape perfect a ceea ce înseamnă să fii un lider carismatic. Mai presus de toate, un lider carismatic este un om de cuvânt. Farmecul poate duce pe cineva departe, dar fără să-și respecte cuvântul, potențialul de leadership se va diminua semnificativ. Această întâmplare din viața lui Iulius Cezar nu dovedește doar faptul că o persoană carismatică are abilități de lider, ci și că, în unele cazuri, carisma poate salva vieți – iar dacă poate salva vieți, realizați ce impact poate avea asupra leadership-ului?
Voi aveți caracteristicile unui lider carismatic?