O mentalitate puternică reprezintă baza unei cariere antreprenoriale de succes

0
1761

Cuvinte precum optimist, hotărât, persistent și constant tind să definească antreprenorii consacrați, dar cum rămâne cu tăria de caracter necesară la început de drum?

De multe ori, când o persoană vrea să înființeze o afacere, se gândește că trebuie să înceapă cu o idee și un plan de business. Însă, deși acestea sunt ingrediente necesare în antreprenoriat, trecem de multe ori cu vederea ingredientul fundamental: propria mentalitate. Ca să îl cităm pe autorul și antreprenorul Idowu Koyenikan: „Mintea are o puternică manieră de a atrage lucruri care sunt în armonie cu ea – bune sau rele”. Și este adevărat. Dacă te lovești de un obstacol în construirea afacerii tale și crezi că este semn că trebuie să renunți acum, chiar la asta se va ajunge. Dar dacă mintea îți este concentrată pe perseverență și succes, vei merge înainte.

Sunt multe cuvinte care ne vin în minte referitor la o mentalitate antreprenorială: optimist, hotărât, persistent, constant. Dar cum rămâne cu mentalitatea necesară pentru a porni la drum? Antreprenoriatul are un mod de a ne acapara viețile, conspirând cu identitățile noastre și forțându-ne să ne confruntăm cu caracteristicile noastre profunde. De aceea, o mentalitate puternică stă la baza oricărei companii de succes.

Consideri că totul se întâmplă dintr-un motiv?

O parte din cele mai bune companii au fost înființate pentru că fondatorul a întâmpinat un obstacol și a realizat că în fața sa se găsește o soluție mai bună. Când nu a fost acceptată pentru postul de redactor șef la Vogue, Vera Wang s-a hotărât să își creeze propriul concept vestimentar pentru mirese. Când Oprah a fost concediată din postul de prezentatoare de știri, a avut oportunitatea de a modera un talk show, ceea ce a propulsat-o într-o carieră extrem de reușită.

Poate fi util pentru mentalitatea ta, să crezi că până și obstacolele au un rol. Dacă te avânți în antreprenoriat doar pentru a câștiga din start, foarte probabil vei avea dificultăți în a-ți reveni după primul obstacol. Ar fi de reținut și că în poveștile de mai sus despre reziliență, fondatorii au optat în mod conștient pentru a prelua controlul asupra propriei povești. Vera Wang nu avea control asupra faptului că nu a obținut postul de redactor șef și nici Oprah nu avea control asupra concedierii sale și transferului la talk show. Ceea ce au făcut după aceea a contat cel mai mult.

Exersează această tehnică utilă de reziliență, parcurgând toate amintirile și evenimentele din propria poveste de viață. Poți vedea cum un obstacol te-a propulsat către o nouă oportunitate? Cu cât mai repede te vei împăca cu faptul că obstacolele sunt inevitabile, dar întotdeauna este necesară o revenire, cu atât vei avea reziliența necesară pentru a cuceri o carieră antreprenorială de succes. Reversul acestei mentalități ar fi să consideri că „totul este în defavoarea ta” sau că ceea ce ai încercat „nu a fost să fie”. Tu alegi ce va fi să fie după fiecare obstacol.

Consideri că ai limite?

Ai convingeri sau temeri care te limitează, care te fac să acționezi mult prea prudent, sau mai există altceva ce te ține în loc? În timp ce îți construiești mentalitatea fundamentală, este timpul să evaluezi ce ar putea să te afecteze. Balazs W. Kardos, fondatorul Diamond Life Blueprint, a afirmat recent că el consideră că prima sa faptă extraordinară pe care a dus-o la bun sfârșit a fost să „iasă singur din întunericul depresiei”.

El a spus, „A fost nevoie de multă muncă pentru a lupta cu stările mele interioare, dar acum am convingerea că trebuia să dau dovadă de reziliență și să depășesc acea criză pentru a ajunge unde sunt astăzi. Știu că pot să câștig în orice situație, ceea ce a reprezentat o puternică schimbare de mentalitate pentru mine.”

Să îți evaluezi propriile limite reprezintă un angajament personal, dar întrucât călătoria antreprenorială implică adesea depășirea acestor limite, este ideal să le evaluezi înainte de a înființa o companie. Vezi dacă este vreun antrenor sau consilier cu care să poți colabora pentru a te ajuta să treci peste limitele tale, sau chiar un grup de tip „mastermind” care să te ajute să rămâi responsabil față de viziunile tale realiste pentru viitor.

Ești imun la critici?

Refuzurile constituie doar unul dintre obstacolele cu care inevitabil te vei confrunta, fie că este vorba de al 36-lea „nu” din partea unui potențial investitor, un răspuns de tipul „nu sunt interesat” din partea unui comerciant potențial sau chiar un proces eșuat de a concepe un prototip. Adesea auzim povestea despre cum Thomas Edison a încercat de peste 10.000 de ori să creeze becul, dar în loc să renunțe după atâtea încercări eșuate, mentalitatea lui a transformat 10 000 de „eșecuri” în „10 000 de moduri care nu vor funcționa”.

O altă poveste care exemplifică aceeași persistență este a lui Sir James Dyson, fondatorul aspiratoarelor Dyson. El a încercat peste 5000 de prototipuri înainte de a perfecționa modelul de bază comercializat de compania lui – iar Dyson este în continuare o companie de top în ziua de azi.

Începe să tratezi cuvântul „nu” ca pe orice alt cuvânt. Sau mai bine încearcă, în spiritul lui Edison și Dyson, să reziști când auzi de mii de ori „nu”. Dacă intri în lumea afacerilor cu gândul că vei avea parte de un lung șir de „da”-uri, vei avea mult de tras. În definitiv, mentalitatea ta este singurul lucru asupra căruia ai întotdeauna control în antreprenoriat. Chiar și cele mai bune planuri de afaceri se vor confrunta cu momente care îți testează angajamentul și hotărârea. Construiește-ți o mentalitate rezilientă mai întâi, și vei avea succes în orice condiții.

Cum poate Great People Inside să evalueze forța de muncă aflată în regim de telemuncă?

Great People Inside vine în ajutorul oamenilor și companiilor cu servicii dedicate gestionării acestei perioade turbulente. Fie că vorbim despre tranziția către munca la distanță, despre provocările leadership-ului în timp de criză sau pur și simplu despre menținerea afacerii într-un mediu virtual, toate acestea sunt afectate în această perioadă, într-o mai mică sau mare măsură.

De aceea, prin intermediul platformei Great People Inside și a celor 4 instrumente de evaluare nou create veți putea face față cu brio situației actuale. Instrumentele noastre au la baza lor studii științifice legate de munca de acasă a angajaților, managerilor și a echipelor și sunt validate pe populația României. De asemenea, având în vedere faptul că trăim într-o lume complexă, ambiguă, incertă și, mai ales, extrem de volatilă (Modelul VUCA) am pregătit o evaluare dedicată liderilor și managerilor ce conduc organizații în contextul actual de business și care sunt nevoiți să se adapteze din mers noilor și deselor schimbări ce au loc. Puteți găsi toate aceste instrumente de evaluare accesând pagina: https://greatpeopleinside.com/ro/solutii-digitale/.

Sursa: entrepreneur.com