Pentru cei care își doresc tot ce este mai bun în cariera și în viața lor, excelența este întotdeauna un obiectiv nobil. Dar de unde știm când încercarea de a face lucrurile foarte bine se transformă în perfecționism – provocând întârzieri sau împiedicând progresul?
Așa cum se întâmplă întotdeauna, o trăsătură pozitivă dusă la extrem se poate transforma într-una negativă – pentru propria persoană și pentru ceilalți. Deși un angajament față de excelență poate părea ceva pur pozitiv, prea mult bine poate duce la crearea unei bariere în calea realizării sarcinilor și a construirii unor relații eficiente. La nivel individual, perfecționismul este asociat cu depresia, iar la nivelul echipei, acesta poate sta în calea progresului, întrucât proiectele nu vor fi niciodată suficient de bune încât să se poată trece la etapa următoare. Pentru organizații, un accent exagerat asupra perfecțiunii poate duce la paralizie și la incapacitatea de a inova.
Perfecționismul prinde teren și poate dăuna
Conform unor cercetări publicate recent de American Psychological Association, din 1989 până acum, perfecționismul a crescut în rândul elevilor și studenților. Acest lucru se aplică indiferent de gen și se referă la perfecționismul de toate tipurile: perfecționismul auto-orientat (trebuie să fiu perfect), perfecționismul prescris social (alții se așteaptă ca eu să fiu perfect) și perfecționismul orientat către celălalt (aștept ca alții să fie perfecți).
Creșterea tendințelor perfecționiste este corelată cu incidențe mai mari ale depresiei, anxietății și gândurilor suicidare. În plus, perfecționismul este un predictor al depresiei – cu cât o persoană își demonstrează autocritica și îngrijorarea extremă față de a greși, cu atât este mai probabil să fie deprimată. Acest lucru este valabil atât la adolescenți, cât și la adulți.
Cercetătorii consideră că creșterea perfecționismului ar putea avea legătură cu rețelele sociale. Un accent excesiv pe scrierea de postări și pe dovedirea propriei valori poate duce la necesitatea de a fi fără cusur. În plus, rețelele de socializare tind să exacerbeze comparațiile cu ceilalți. Oamenii ajung să încerce mereu să se raporteze la ceilalți, distribuind doar informații selective despre propria persoană, care să îi pună într-o lumină favorabilă.
Cum să evitați perfecționismul
Perfecțiunea poate sta în calea progresului, sau așa cum spunea Voltaire, „Perfecțiunea este inamicul binelui.” Dacă aștepți perfecțiune înainte de a căuta o oportunitate de dezvoltare, progresul unei echipe va întârzia până când totul va fi corect, iar dacă ești prea critic față de idei, aceasta poate constitui o piedică la nivelul individual, al echipei și al companiei. Iată cum vă puteți concentra pe a face lucrurile excelent fără a cădea în capcana de a căuta perfecțiunea:
Testați-vă limitele. Una dintre trăsăturile perfecționismului este de a evita situațiile în care poți da greș. Pe de altă parte, dacă dorești să atingi măiestria, trebuie să depui din ce în ce mai mult efort și să accepți provocări tot mai mari. Drept urmare, căutați experiențele în care nu sunteți deja competent. Găsiți oportunități de a vă testa abilitățile și forțați-vă limitele suficient încât să vă confruntați uneori și cu eșecul. Învățarea nu poate avea loc fără eșec. Dacă nu dai niciodată greș, înseamnă că nu îți forțezi limitele suficient – și că urmărești perfecțiunea, nu excelența.
Căutați feedback-ul. Perfecționismul este adesea asociat cu evitarea criticilor. Dacă vreți să vă perfecționați încontinuu și să aveți realizări, feedback-ul este esențial. Trebuie să știți unde vă situați și, mai important, cum vă puteți ameliora. Identificarea defectelor și a oportunităților de perfecționare face parte din natura umană. Folosiți-vă de feedback ca punte către dezvoltarea abilităților și talentelor, nu doar ca informații ce au potențialul de a vă bloca sau de a vă demotiva.
Aveți încredere în propria persoană. O atitudine axată pe dezvoltare înseamnă că poți întotdeauna să îți ameliorezi abilitățile, să te perfecționezi și să te străduiești să dai mai mult. Dacă faci o greșeală sau ai un eșec, este important să nu te dai bătut. Iar aceasta este mai mult decât platitudinea pe care ați auzit-o poate de la un părinte sau un profesor, este materia primă a dezvoltării. Este normal să ratezi un obiectiv sau să ai rezultate insuficiente atunci când îți pui abilitățile la încercare. Atitudinea de perfecționist este contraproductivă. Cu toate acestea, cercetările realizate de Australian Catholic University au relevat că efectele negative ale perfecționismului pot fi reduse prin compasiune față de propria persoană. Ceea ce îi diferențiază pe cei care au realizează cel mai mult de cei care realizează cel mai puțin este reacția față de eșec – practic, dacă eșecul inspiră sau nu eforturi susținute. Manifestați blândețe față de propria persoană și aveți încredere în forțele proprii, pentru a vă putea forța limitele astfel încât să faceți următorul pas important.
Planificați-vă evoluția. Adoptați o atitudine caracterizată prin autoperfecționare. Învățați să discerneți elementele problematice ale unei soluții, a căror implementare ar întârzia progresul, de cele care pot fi puse în aplicare imediat, în scopul testării, învățării și perfecționării. Este acceptabil să vă faceți cunoscută ideea și să lansați un proiect atunci când este suficient de bun – nu perfect – atunci când vă planificați să revizuiți, să reiterați și să aplicați un nou mod de gândire. Asigurați un sistem de îmbunătățiri continue, în vederea excelenței. Acest mod de gândire (denumit uneori „gândire axată pe design”) se aplică produselor, proiectelor și proceselor, dar și propriei dezvoltări. Chiar dacă nu veți simți niciodată că sunteți perfect, aceasta nu ar trebui să vă împiedice să vă asumați riscul de a căuta următoarea oportunitate.
Presiunea de a fi perfect poate să vină de la propria persoană sau de la ceilalți, dar aceasta este rareori constructivă, putând cauza probleme, de la depresie la întârzieri ale proiectelor. Alternativa este de a vă strădui să atingeți excelența. Testați-vă limitele, căutați feedback-ul, aveți încredere în propria persoană și planificați-vă evoluția, astfel încât să fiți genial, chiar dacă nu sunteți perfect.
Platforma Great People Inside le oferă organizațiilor posibilitatea de a gestiona ciclul complet de viață al fiecărui angajat în companie, asigurându-se de rezultate optime, atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Pe baza sugestiilor de training din rapoarte, productivitatea, nivelul de engagement, wellbeing și retenția angajaților pot fi îmbunătățite considerabil, într-un timp scurt.
Solicitați un demo gratuit!