Cu acesta întrebare a fost deschisă Conferința “Managementul Talentelor – o abordare strategică” ce a avut loc în perioada 8,9 octombrie 2014 în Brașov.
Evenimentul a adus în atenția publicului subiecte actuale din domeniul resurselor umane, exemple de bune practici din diferite contexte organizaționale, precum și noi instrumente de dezvoltare și evaluare profesională a angajaților. Am aflat despre una dintre cele mai noi tendințe din aria recrutării, ce are în spate zeci de ani de cercetare neuroștiintifică: identificarea talentelor prin intermediul jocurilor video, introducerea conceptului de Gamification în recrutare și training, utilizarea jocurilor video ca instrumente de dezvoltare cognitiva dar și despre cultivarea unui leadership conștient și integrarea celor mai noi metode de învățare online în sistemul de training al companiilor.
S-a discutat, printre altele și despre creșterea profitabilității prin dezvoltarea abilitaților oamenilor de vânzări, despre engagement, coaching ca metodă de dezvoltare a competențelor manageriale, importanța programelor de CSR, impactul stilului de leadership asupra motivării angajaților, despre cum interacționează la locul de munca generațiile de angajați: Baby Boomers, Generația X, Y (Millenials) si Z (Digitalii) și ce se va întâmpla cu noile generații de-a lungul următorilor ani.
Aflata la cea de-a XI-a ediție, conferința a reunit peste 250 de participanți, printre care manageri si specialiști în resurse umane din toate industriile, psihologi, reprezentanți ai autorităților centrale si locale, tineri antreprenori, oameni de afaceri, reprezentanți ai marilor companii de consultanță, lideri ai asociațiilor din diverse sectoare economice precum și speakeri de renume internațional.
Printre speakerii invitați s-au numărat: Deiric McCann – Vicepreședinte Profiles International, Irlanda, Stephan Atsou– Director Continental Europe, Cross Knowledge, Enrico Banchi – Partener, Palo Alto School, Italia; Oussama Mansour– CEO Profiles International Orientul Mijlociu, Daniela Lulache– CEO Nuclearelectrica, Desiree Diaconescu –Vicepreședinte HR URBB Romania, Dan Brumboiu– Director General Polipol Mobila, Adela Jansen-Director Executiv Resurse Umane, BRD Groupe Societe Generale, Paula Herlo – Senior Corespondent ProTV, Scott Hamilton – Chief Science Officer, Profiles International si Membru al Aociatiei Psihologilor Americani, Prof. Jimmy Hill– Decanul National College of Ireland, Lilia Dicu– Coach realizat la nivel internațional, Daniel Don–Director Executiv AJOFM Cluj, Arz Lorin –Country Manager pentru Romania, Fundația Emfodo, Ana Ber -Managing Partner –Dr. Pendl and Piswanger Romania, Victor Dragomirescu –CEO Romanian Software,Alexandru Blemovici- Director Schaeffler Romania.
Sumarizând în câteva cuvinte cele doua zile ale conferinței, ne-au captat atenția 15 speakeri dinamici, am fost provocați la interacțiune de moderatorul evenimentului Emma Zeicescu, am dezbătut subiecte actuale în cadrul a 6 paneluri, am învățat și practicat un exercițiu de valorificare a puterii conștiinței depline “mindfulness”, am aflat lucruri interesante despre coaching, am degustat vinuri autohtone și am participat la sesiuni de business networking de calitate. Tot în cadrul evenimentului am participat la un cocktail dinner și o tombolă cu multe premii oferită de Max Relax și echipa de Coachi Profiles International.
Și pentru că sunt de părere că fiecare dintre noi este creatorul propriei sale realități, ca și concluzie, vă las în compania unei povești pe care am citit-o de curând:
Înaintea unei bătalii decisive, un general japonez a hotărât să atace, cu toate ca armata sa era cu mult depășita numeric de către adversari. Încrederea lui în victorie nu era însă împărtășita și de trupele sale.
În drumul către câmpul de luptă, coloanele de ostași au facut un popas în dreptul unui templu. După ceremonia rugăciunii, generalul a luat în mână o monedă și s-a adresat armatei sale : ” Voi arunca în aer această monedă. Dacă va cadea cap vom câștiga, iar de va ieși pajură vom pierde .”
“Să lăsăm destinul să ne vorbească !”, a rostit cu o voce cutremurătoare generalul și a azvârlit în văzduh moneda, urmărind-o cu emoție în timp ce ateriza în colb. Plină de praf, moneda arăta “cap”. Acest semn i-a înflăcarat atât de mult pe soldați și le-a dat o atât de mare încredere, încât au atacat cu o vigoare supraomeneasca și au ieșit victorioși.
După bătalie, aghiontantul generalului a îndrăznit să i se adreseze superiorului său :”Și totuși nimeni nu poate schimba destinul.”
“Așa este,” i-a răspuns conducătorul de oști în timp ce îi arăta moneda care avea însemnul “cap” pe ambele fețe.
Ne revedem la anul, în cadrul ediției cu numărul XII a Conferinței Profiles International!