Întotdeauna, când ești la început de drum pe plan profesional, întâmpini o oarecare anxietate, chiar și în vremurile cele mai bune din punct de vedere economic. Dar pentru absolvenții care intră pe piața muncii în mijlocul recesiunii de acum, anxietatea este mult mai pronunțată.
Impactul pe termen lung al pandemiei de coronavirus asupra recrutării și stagiilor este greu de măsurat. Chiar și în rândul celor care nu au primit inițial oferte care au fost mai târziu retrase, există o incertitudine semnificativă.
Un studiu recent de la Columbia University indică faptul că 30% din studenții în an terminal cu loc de muncă nu sunt siguri dacă statutul lor de angajat va persista. „Încă am un loc de muncă dar nu știu când va fi data începerii”, a spus un respondent. „Ne-au spus să nu căutăm cazare încă, deoarece încă decid când vom începe și dacă lucrul se va realiza virtual sau nu.”
Teama de a fi afectat
‘Career scarring’ este tendința existenței unor salarii mai mici și a unor rate de șomaj mai ridicate pentru absolvenții care își lansează carierele în timpul unei economii aflate într-o situație incertă. Așa cum cicatricile fizice rămân mult timp după ce se vindecă rana inițială, la fel și cicatrizarea carierei creează un impact ce poate fi perceput mult timp după recesiune.
Absolvenții de facultate în vremea recesiunii ajung adesea în situația de a lucra pentru mai puțini bani decât oamenii care au absolvit studiile cu un an înainte. Și chiar după mulți ani, creșterea lor în carieră și salarizarea lor pot rămâne în urmă – chiar și după ce s-au scurs 15 ani, spun economiștii.
Sfaturi pentru toată lumea
Desigur, absolvenții care pătrund pe piața muncii nu sunt singurii care resimt efectele unei economii agitate. Rata șomajului fiind de 13.3%, mulți angajați cu experiență se alătură proaspăt absolvenților în căutarea unui loc de muncă. Dar sfatul este același pentru toată lumea.
- Există susținere. Cercetătorii de la Columbia University concluzionează prin furnizarea mai multor resurse pentru absolvenții în căutarea unui loc de muncă, inclusiv link-uri pentru stagii la distanță, stagii scurte, rapoarte de stare privind companiile care angajează, newslettere și sfaturi ale recrutorilor. Nu ești singur în căutarea unui loc de muncă; mai sunt mulți care se confruntă cu aceleași provocări. Ideea este că trebuie să te conectezi și să rămâi conectat.
- Există speranță. Recesiunile nu durează o veșnicie. Unele industrii trec într-adevăr prin grele încercări, dar altele înregistrează o creștere accelerată (e-commerce, de exemplu). Economia își poate reveni mai repede decât ne așteptăm – și odată cu ea, cariera ta. Și chiar dacă cicatrizarea carierei poate persista, cariera ta este mai mult decât o cicatrice. Temperarea unei perspective realiste cu o doză de optimism poate face diferența în ceea ce privește nivelul tău de anxietate, când îți cauți direcția pe o piață a muncii post-pandemie.
- Există un motiv să perseverezi. Contribuția ta contează mai mult decât niciodată, într-o lume atât de frământată. Este nevoie de profesioniști din toate industriile care să poată aduce abordări noi la problemele vechi care sunt amplificate de pandemie. Este oportunitatea perfectă pentru ca tinerii lucrători să pătrundă în domeniile pentru care s-au pregătit și să inoveze într-un ritm mai rapid decât înainte. Perseverează în căutarea unui loc de muncă – și reține, ai multe de oferit.
Așadar, luați aminte, proaspăt absolvenți și profesioniști în căutarea unui nou job, oricare ar fi vârsta voastră. Obstacolele pe care le veți întâmpina azi vă vor forța să vă dezvoltați în moduri în care nu ați fi făcut-o dacă ați fi obținut cu ușurință postul pe care îl așteptați. Din nefericire, cicatrizarea carierei este un lucru cât se poate de real – dar la fel de reale sunt și pasiunea și talentul pe care le aduceți în lupta cu provocările cu care se confruntă lumea astăzi.
Cum poate Great People Inside să evalueze forța de muncă aflată în regim de telemuncă?
Great People Inside vine în ajutorul oamenilor și companiilor cu servicii dedicate gestionării acestei perioade turbulente. Fie că vorbim despre tranziția către munca la distanță, despre provocările leadership-ului în timp de criză sau pur și simplu despre menținerea afacerii într-un mediu virtual, toate acestea sunt afectate în această perioadă, într-o mai mică sau mare măsură.
De aceea, prin intermediul platformei Great People Inside și a celor 4 instrumente de evaluare nou create veți putea face față cu brio situației actuale. Instrumentele noastre au la baza lor studii științifice legate de munca de acasă a angajaților, managerilor și a echipelor și sunt validate pe populația României. De asemenea, având în vedere faptul că trăim într-o lume complexă, ambiguă, incertă și, mai ales, extrem de volatilă (Modelul VUCA) am pregătit o evaluare dedicată liderilor și managerilor ce conduc organizații în contextul actual de business și care sunt nevoiți să se adapteze din mers noilor și deselor schimbări ce au loc. Puteți găsi toate aceste instrumente de evaluare accesând pagina: https://greatpeopleinside.com/ro/solutii-digitale/.
Sursa: forbes.com