De ce unii oameni au mai mult succes decât alții? Lăsând la o parte norocul, care este echivalent cu a recunoaște că nu prea știm răspunsul, există doar 2 explicații: talent și efort. Talentul ține de abilități, aptitudini și expertiză, factori ce determină de ce anume este o persoană capabilă să realizeze. Efortul constă în nivelul de punere în practică al acestor talente.

Există cu certitudine persoane care, în același timp, sunt talentate și depun și foarte mult efort, dar în general există o tensiune între cele două caracteristici. Talentul poate face oamenii ceva mai leneși, deoarece aceștia nu trebuie să lucreze din greu pentru a-și atinge scopul. Persoanele cu un nivel mai scăzut al talentului compensează printr-o muncă asiduă. De aceea este bine să îți cunoști limitele. (Bineînțeles, este posibil să ai parte de succes fără a dispune de talent sau de dorința de a depune un efort suplimentar, dar pentru asta vei avea nevoie de o doză foarte mare de noroc!)

Dar de cât talent este cu adevărat nevoie? Au trecut aproape 20 de ani de când McKinsey a introdus ideea de “război pentru talente”, și totuși multe organizații se luptă cu practicile management-ului de talente. De exemplu, un studiu recent efectuat de către Deloitte, având ca eșantion peste 2,500 de lideri din peste 90 de țări, a arătat că majoritatea managerilor sunt slab pregătiți să abordeze provocările esențiale în ceea ce privește identificarea talentului.

În plus, specialiștii au militat pentru o abordare mai colectivistă în ceea ce privește management-ul talentelor, sugerând că performerii de top sunt mai puțin importanți decât se credea, iar salariile exagerat de mari ale acestora pot dăuna performanței echipei. De fapt, multe persoane sunt de părere că o echipă de vedete este foarte greu de administrat și este probabil ca aceasta să ducă lipsă de “sinergie”, rezultând într-un colectiv de superstaruri arogante și plătite regește.

Ar trebui companiile să înceteze să se concentreze asupra descoperirii talentelor? Este talentul supraestimat?

Nu neapărat, luați în considerare următorii factori:

Câțiva oameni talentați pot face o diferență imensă în companie. Aceasta este una dintre cele importante descoperiri din domeniul managementului. În orice organizație sau grup de oameni, câteva persoane vor avea o contribuție disproporționată la rezultatele colective. În jur de 20% din persoane sunt responsabile pentru 80% din rezultate și vice-versa. Acest efect denumit “Pareto a fost descoperit în aproape toate domeniile de activitate. După cum au scos în evidență și studiile academice, efectul Pareto ilustrează distribuția descoperirilor științifice, publicațiilor, citațiilor, succesului și inovației antreprenoriale și a ratei de productivitate. În toate aceste industrii, 20% din indivizi (sau chiar mai puțini) tind să fie responsabili de 80-98% din performanțe.


Citește și 70% dintre angajați sunt plătiți pentru a pierde timpul în fiecare zi


 

Așadar, persoanele talentate – cele vitale – reprezintă factorul principal de succes al companiei, iar firmele pot observa creșterea randamentului investițiilor dacă își dedică mai multe resurse acelor oameni ce fac diferența, în loc să  încerce să stimuleze productivitatea unui număr cât mai mare de angajați.

Talentul este ușor de măsurat și prezis. Știința identificării talentului există de peste 100 de ani, așadar există nenumărate metode sigure și ce pot fi susținute legal pentru identificarea potențialului și prezicerea viitoarelor talente. Foarte multe companii irosesc mult timp în descoperirea de noi modele de talent, complicând mult prea tare lucrurile. Ar fi mai bine să consulte nenumăratele descoperiri științifice din acest domeniu.

De exemplu, studiile meta-analitice dovedesc că există atribute ale personalității asociate cu performerii de top din numeroase domenii și industrii. Cel mai notabil, vedetele dintr-o organizație tind să aibă un nivel mai ridicat al abilităților, să fie mai motivați și mai ușor plăcuți. Abilitățile sunt specifice pe domeniu, deoarece necesită expertiză tehnică și cunoaștere pe care oamenii au dobândit-o în domeniu.

Însă componenta cheie a abilităților este reprezentată de capacitatea de a învăța lucruri noi – un atribut al IQ-ului și al curiozității. Capacitatea de a fi plăcut ține de inteligența emoțională și de abilitatea de a lucra cu oamenii, iar acestea sunt cruciale pentru obținerea succesului indiferent de domeniul în care activezi. În final, motivația ține de nivelul de ambiție – competitivitatea unei persoane și abilitatea de a rămâne nesatisfăcut de propriile realizări. Dacă te gândești că acest ultim ingredient al talentului poate fi învățat sau dezvoltat, citește mai departe…

Până și motivația poate fi considerată parte a talentului. Deși motivația este deseori considerată o stare maleabilă ce poate fi antrenată și dezvoltată oricând – este important să înțelegem că această caracteristică are o bază genetică puternică. De exemplu, caracteristicile stabile ale unei personalități, cum ar fi conștiinciozitatea, extraversiunea și predispozițiile nevrotice, reprezintă aproape 50% din factorii de predicție ai motivației, ceea ce înseamnă că orice diferență observabilă în motivarea oamenilor poate fi prezisă de la o vârstă fragedă. În plus, studiile meta-analitice bazate pe genetica comportamentală sugerează faptul că aproape o jumătate din caracteristicile respective variază în funcție de factorul ereditar (comparativ cu 80% în cazul greutății și 90% în cazul înălțimii). În timp ce ar fi mai ușor să îți schimbi nivelul de ambiție decât propria greutate, nu este atât de ușor precum unii oameni ar crede ( Precum în cazul greutății, oamenii se schimbă atunci când își doresc doar ca să revină la stadiul inițial după o vreme).

De asemenea, deși restul de 50% din factorii de predicție ai motivației depind de mediu și circumstanțe sociale, multe dintre aceste variabile apar  foarte devreme în viața unei persoane și nu s-a descoperit o modalitate în care să poată fi influențate în direcția dorită (chiar și în viața de adult). De aceea este extrem de dificil să transformi o persoană leneșă și lipsită de ambiție într-un individ competitiv, exact cum este la fel de dificil să oprești o persoană din a mai fi ambițioasă. Asta nu înseamnă că nu poți pregăti sau dezvolta oamenii să își îmbunătățească performanțele. Cele mai eficiente intervenții au loc atunci când oamenii sunt ajutați să treacă peste un comportament toxic, înlocuindu-l cu ceva productiv sau atunci când sunt mutați pe o poziție mai potrivită abilităților lor.

Pe scurt, talentul contează mai mult decât se așteaptă unii oameni. Este posibil ca acesta să fie mai mult subestimat decât supraapreciat. Singurul aspect al talentului ce este supraestimat intervine atunci când oamenii se evaluează pe ei înșiși – majoritatea persoanelor nu sunt atâta de talentate pe cât cred, mai ales atunci când nu au vreun talent remarcabil.

Platforma GR8PI le oferă organizațiilor posibilitatea de gestiona ciclul complet de viață al fiecărui angajat în companie, asigurându-se de rezultate optime, atât pentru angajat cât și pentru angajator. Productivitatea, nivelul de engagement, wellbeing și retenția angajaților sunt doar câteva dintre aspectele ce pot fi îmbunătățite considerabil. Pentru mai multe detalii, click aici.

Sursa: hbr.org