Creierul nostru nu este făcut să ne ofere senzația de fericire, oricât de mult ne-am dori acest lucru. Principala sa funcție evolutivă este asigurarea supraviețuirii. Acesta stochează substanțele ce cauzează fericirea, precum: dopamina, serotonina și oxitocina pentru a le elibera situațional în doze mici. Din acest motiv, noi suntem motivați să facem tot posibilul pentru a stimula creierul să elibereze substanțele care ne binedispun.

Totuși, de cele mai multe ori, în căutarea noastră de a elibera aceste chimicale ale fericirii, ajungem să obținem efectul opus. Există multe motive pentru care creierul nostru caută partea negativă fiecărui lucru. Hormonul numit cortizol, eliberat de către creier în astfel de momente, are un rol important în supraviețuirea noastră. Acesta ne avertizează că trebuie să depășim un obstacol pentru a ajunge în siguranță la destinația noastră. Dar, de îndată ce depășim o problemă, creierul găsește sau chiar inventează una nouă. Nu vă veți simți niciodată bine dacă urmați instinctele evolutive în fiecare moment. Din fericire, există metode simple prin care putem să recalibrăm această negativitate nativă.

Creierul a evoluat pentru a identifica fiecare potențial pericol. De exemplu, atunci când bicicleta a fost inventată, foarte mulți oameni au prezis că avea să urmeze prăbușirea civilizației. Au existat voci ce au spus că oamenii vor începe să călătorească în permanență și vor înceta să poarte conversații. Noi am moștenit instinctele care i-au ajutat pe strămoșii noștri să identifice și să evite pericolele, dar, în societatea contemporană , există un număr mult mai mic de pericole decât anticipează creierul uman.

Așadar, ce este de făcut?

O caracteristică fundamentală care ne diferențiază de restul regnului animal este capacitatea de a ne conștientiza propriile instincte și de a acționa contrar impulsurilor.

O strategie ce poate să funcționeze pentru unii oameni este construirea unor ritualuri de gândire pozitivă. Astfel, la finalul unei zile obositoare de muncă, puteți să vă formați obiceiul de a “retrăi” momentele plăcute din ziua respectivă. În cazul destul de rar în care nu puteți identifica nici măcar o experiență plăcută din ziua respectivă, vă puteți orienta gândurile către zilele sau chiar săptămânile precedente.


Citește și Cum să îți gestionezi emoțiile ca un adevărat profesionist


Totuși, pentru foarte mulți oameni, încercarea de automotivare și retrăire a momentelor fericite poate, pur și simplu, să nu funcționeze. Pentru astfel de situații, Bertrand Russell propune o tehnică rapidă și eficientă de eliminare a gândurilor negative recurente. Filosoful britanic sugerează ca, în momentele de maximă anxietate, atunci când nu puteți scăpa de anumite griji, să nu încercați să ignorați problema respectivă, concentrându-vă atenția în altă direcție, ci să faceți exact opusul. Soluția ideală, în opinia lui Russell, ar fi să analizați cât mai rațional sursa fricii dumneavoastră, să o conștientizați și să vizualizați, pentru scurt timp, cele mai rele scenarii ce pot rezulta din acea problemă.  Există posibilitatea ca această tehnică să nu funcționeze din prima, dar, dacă sunteți sincer cu dumneavoastră și, pentru câteva minute, experimentați mintal situația ipotetică de care vă temeți cel mai mult, veți ajunge la concluzia că, până la urmă, problema respectivă nu este atât de importantă pe cât credeați.

Dacă toate eforturile depuse de către dumneavoastră nu aduc rezultatele dorite, impulsul genetic este să reacționați ca și cum viața dumneavoastră ar fi în pericol. Toate animalele își urmează instinctele, dar noi, oamenii, avem un mare avantaj: atunci când genele noastre ne orientează într-o direcție greșită, putem să spunem pur și simplu “nu”.

 

Surse:

Forbes.com

Russell, B. “În căutarea fericirii”